Athene

Alleen al de moeite waard vanwege de Akropolis, al is er zoveel meer

Athene in Griekenland is populair vanwege de Akropolis, maar de stad biedt zoveel meer. Er zijn talloze musea om te bezoeken. Sla ook zeker de oude volksbuurt Pláka, met een gezellig en authentiek karakter, niet over. Natuurlijk moet je de lokale restaurantjes proberen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Athene. Waarbij ik bekende, maar ook minder bekende attracties noem. Daarnaast geef ik informatie over leuke excursies en accommodaties om te overnachten. 

De hoofdstad is het politieke, culturele en economische centrum van Griekenland. Inmiddels is het ook een kosmopolitische metropool. Net als in het verleden bij de Oude Grieken. Bezoek de vele wereldberoemde monumenten. Maar er is veel meer te bezoeken, zoals musea, gezellige pleintjes en oude wijken. Die je zelf goed kunt ontdekken.

Akropolis

Akropolis van Athene.

De beroemde Akropolis is een 156 meter hoge tafelberg in Athene, dat ten tijde van de Myceners (tussen tussen 2000 en 1200 v.Chr) fungeerde als belangrijke stad. Met onder meer het wereldberoemde Parthenon om te bezoeken. Maar er is veel meer te zien.

Lees mijn tips over de Akropolis

Tempel van Hephaistos

Tempel van Hephaistos.

Deze tempel op de heuvel van Agora werd gelijktijdig met het Parthenon gemaakt en lijkt er erg op. Hij verkeert in een betere staat dan zijn beroemde broer. Het kan hier druk worden, dus plan je trip good.

Lees mijn tips voor de Tempel van Hephaistos

Theater van Dionysus

Stamt officieel uit 330 v. Chr. en ligt ten zuiden van de Akropolis. De marmeren bekleding en de decoraties uit de tijd van Alexander de Grote zijn nog deels intact.

Toren der Winden

Een groot wateruurwerk uit de 1e eeuw voor Chr. De zonnewijzers en ingenieuze waterklok zijn verdwenen, maar hoe hij werkte is nog te zien.

Philopappos Monument

Het Philopappos Monument stamt uit 114 voor Chr. Het is gemaakt ter ere van Julius Antiochus Philopappus, Romeins consul en burger van Attica. Het toont de classicistische stijl uit de tijd van Hadrianus.

Poort van Hadrianus

De 18 meter hoge poort van marmer stamt uit 131 na Chr. De Romeinse keizer Hadrianus bouwde hem om een scheiding tussen het oude en het nieuwe deel van de stad te krijgen. Hij is versierd met Corinthische zuilen.

Olympeion

De tempel van Zeus (koning van de goden) ligt zo’n 500 meter ten zuidoosten van de Akropolis. De fundamenten werden door Pisistratus al in 515 v. Chr. gelegd, maar in de 2de eeuw door Hadrianus afgemaakt. Slechts 15 van de ruim 100 Korinthische zuilen staan nog overeind.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Stadion Panathinaiko

Heb je je ooit afgevraagd hoe het sporten in de Griekse tijd ging? Ga dan naar het Stadion Panathinaiko. Dit totaal uit wit marmer gemaakte stadion werd tussen 300 – 329 v. Chr. door de architect Lykourgos gebouwd.

De baan is tegenwoordig ongeschikt voor wedstrijden, maar ooit werden hier onder andere hardloopwedstrijden gehouden. Met zo’n 50.000 toeschouwers. Ook bij de eerste moderne Olympische Spelen werd dit stadion in 1896 gebruikt.

Nationaal Archeologisch Museum

Nationaal Archeologisch Museum in Athene.

Het Nationaal Archeologisch Museum behoort tot de beste musea ter wereld. Met duizenden voorwerpen uit het Griekse verleden. Met veel voorwerpen uit de Myceense tijd (beeldhouwwerk, maar ook grafstenen, bronzen beelden, juwelen, aardewerk en allerhande Griekse geschriften.

Akropolis Museum

Het vernieuwde Akropolis Museum is sinds 2009 open gegaan. In dit moderne museum vind je talloze archeologische vondsten die de Akropolis zijn gedaan. Ook vind je hier de resultaten van talloze opgravingen op de omliggende hellingen. Het museum is een must als je meer wilt begrijpen over de rijkdom van deze wereldberoemde plek.

Metropolis kathedraal

Het verhaal achter de Metropolis kathedraal is bijzonder. De grootste kerk van Athene werd in de 19e eeuw gebouwd. Van afval. Maar niet zomaar afval, het waren overblijfselen van zo´n zeventig andere Byzantijnse kathedralen. Wie goed kijkt kan het zien en moet bewondering hebben voor de architecten Franz Boulanger, Theophil Hansen en Dimítrios Zézos. Met name de muurschilderingen en beeldhouwwerken zijn ietwat vreemde mix van stijlen.

De oude haven Piraeus

De oude haven van Athene heet Piraeus. Het is hier een komen en gaan van vissersboten, maar ook jachten. Hier kan je langs het water zitten. Piriaki is misschien wel de beste plek. Met uitzicht op de Saronische Golf en het Aegina-eiland kan je aanschuiven in en van de talloze visrestaurantjes, cafés of ouzeries. Voor een maaltijd van verse vis in allerlei soorten en maten. Zeker in de avond als de zon langzaam onder gaat.

Overnachten in Athene

Je kunt eenvoudig met de metro van de luchthaven naar het centrum van de stad reizen. Daar vind je talloze locaties om te overnachten. Met knusse hotels, goede hostels en veel appartementen. Zorg wel dat je opt tijd boekt, want de stad wordt steeds populairder.

Zonsondergang vanaf de Lykavittosheuvel

Nee, niet de Akropolis, maar de Lykavittosheuvel is met 277 meter het hoogste punt van Athene. Je kunt te voet omhoog, maar ook met de kabeltram. Opmerkelijk is dat deze berg in oude literatuur niet of nauwelijks is genoemd. Tegenwoordig biedt hij een wijds vergezicht over de stad met in de verte de Akropolis. Het is tevens een goede plek om de zon onder te zien gaan.

De wijk Psiri

Psiri is een wijk die in twintig jaar geleden nog als ‘onveilig’ te boek stond. Inmiddels is het één van de beste plekken om de sfeer van de stad te proeven. Winkels, authentieke restaurants en overal livemuziek zorgen ervoor dat je hier rustig enkele uren kunt door brengen na een vermoeiende dag. In het weekend kan het hier erg druk zijn en kan een tafeltje in een restaurant en echte opgave zijn.

Mezedes proeven

Mezedes is de Griekse variant van de tapas, oftewel kleine voorgerechtjes in een grote variatie. En die bijelkaar voor een diverse complete maaltijd kunnen zorgen. Je kunt deze koude en warme hapjes in de meeste restaurants krijgen, zowel als voorgerecht of als hoofdgerecht. En omdat Athene aan zee ligt zijn er opvallend veel vishapjes. Neem er een ouzo bij om je smaakpapillen op te frissen.

Strand van Glyfada

Wie de stad voor even wil ontvluchtten kan naar Glyfada, een klein stadje aan de kust op nog geen half uur rijden van Athene. Een langgerekt zandstrand, waar de lokale bevolking in het weekend picknickt en feest viert.

Veel eigenaars van hippe clubs in Athene hebben hier ook een club met zeezicht. Hier kan je in de zomer in het zand dansen met een verkoelend briesje door je haar. Het is ook een ideale plek voor mensen die wel Athene willen bezoeken, maar willen slapen aan zee.

Ontdek rembetika en bouzoukia

Wil jij graag een authentieke Griekse avond hebben? Ga  dan op zoek gaan naar clubs waar rembetika (officieel de muziek van de armen) of bouzoukia (traditionele en moderne muziek met de bouzouki, een soort gitaar) op het programma staat. Er zijn speciale shows voor toeristen, maar kranten als Hellenic Times en Kathimerini (dagelijks onderdeel van de International Herald Tribune) geven de andere shows weer. Meestal is er geen entree, maar een drankje kan erg prijzig zijn. Deze shows zijn wel een belevenis.

Plaka

Plaka in Athene.

Het is de oudste wijk van Athene en al decennialang één van de hotspots van Athene. De oude Plakawijk ligt in het centrum van de stad ten noordoosten van de Akropolis. Het is een labyrint van smalle straatjes, steile trappetjes, pleintjes, restaurants, Byzantijnse kerkjes en winkeltjes.

Maar toeristen komen hier al langere tijd, waardoor een deel van het authentieke verloren is gegaan. Desondanks is hier nog steeds het oude Athene te zien.

Boek je excursies online

De geschiedenis van Athene

Bij een wereldstad is het vaak lastig voor te stellen hoe de vroegere bewoners keken naar het landschap. Maar wie goed kijkt ziet dat Athene (en haar omgeving) een aantal bijzondere kenmerken heeft. Die ver in het verleden en ook nu nog worden gebruikt. En dat alles in een moderne stad waar het verleden wordt gekoesterd. En het heden omarmd. 

Wie bovenop de Akropolis staat ziet dat alles wijst op een ideale plek voor een nederzetting. Water was voldoende voorhanden, waardoor de omliggende gronden vruchtbaar waren. Daarnaast zorgt de tafelberg voor bescherming. Tot slot is de zee niet ver weg, wat de handel bevorderde. Door de strategische ligging van Athene dateren de eerste overblijfselen (zoals aardewerk en resten van houten dorpen) al van 5000 jaar v. Chr. Maar over deze periode is niet al te veel bekend, al blijkt wel dat de tafelberg toen al mensen aantrok.

Volgens wetenschappers is de Myceense tijd, die ruwweg tussen 2000 en 1200 v. Chr. valt te dateren, de eerst echt belangrijke periode. Op de plek van de huidige Akropolis, werd een immense koningsburcht gebouwd om het volk te beschermen. Onderzoek wijst uit dat de zes meter dikke ommuring van steen uit de 13e eeuw voor Chr. stamt. Nu nog is een stuk van de muur te zien.

Athene was eerst niet meer dan een groot dorp op de Akropolis, pas eeuwen later breidde de stad zich uit op de omliggende heuvels. De ‘gouden eeuw’ begon toen in de 5e eeuw v. Chr. de Perzen werden verslagen. Onder Pericles ontwikkelde de stad zich snel. Met name ook op cultureel niveau, getuige de grote monumenten die in de Akropolis verschenen. De 4de eeuw v.C. was met name een intellectueel hoogtepunt: filosofen als Plato en Aristoteles verspreiden in Athene hun kennis.

De baai van Vouliagmeni bij Athene.

De Romeinen

Door de status bleef Athene lang toonaangevend. Ook onder de Romeinse heerschappij, die in 86 v. Chr. begon. En het intellectuele, maar ook filosofische, middelpunt van de Mediterrane wereld. Ook na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk. Maar uiteindelijk verdween de macht en werd de stad keer op keer aangevallen. Tot de Turken de macht overnamen in 1456. Zij heersten hier tot de onafhankelijkheidsoorlogen in 1821 en 1827. 

Daarna keerde eindelijk de rust weer. Maar de stad was zo goed als verloren gegaan. En van opbouw was nauwelijks sprake. Zelfs niet toen Athene in 1834 de hoofdstad van Griekenland werd. De uit Beieren gehaalde koning Otto werd de koning van Griekenland. Ook onder zijn zoon Lodewijk I bloeide de stad weer op. Langzaam ontwikkelde de stad zich opnieuw. Opmerkelijk daarbij is dat de uitwisseling van minderheden tussen Turkije en Griekenland in 1921 voor een verdubbeling van het aantal inwoners zorgde. 

De moderne uitstraling in combinatie met de chaos (van het verkeer bijvoorbeeld) is eigenlijk synoniem voor het verleden van de stad. Tijden van rijkdom wisselen tijden van armoede af. Net als culturele bloei en totale vernieling. Athene is de stad waar je in de moderne metrohal diverse kijkjes naar het verleden hebt. In vitrines kan je zien welke voorwerpen uit het verleden bij de graafwerkzaamheden zijn gevonden. Het is synoniem voor een stad waar heden en verleden inmiddels wel goed samen gaan. 

Beste tijd voor Athene

De stad kan het gehele jaar worden bezocht. Maar wie veel wil doen en zien kan juli en augustus beter vermijden. Het is dan erg druk, erg warm en erg duur. Ook staat Athene staat bekend om zijn smog, zeker in de hete zomer als er geen wind staat om de vervuiling weg te blazen. 

Het voorjaar (mei, juni) en het najaar (september en oktober) is het minder warm en minder druk. 

Wie het echte Athene wil zien (dus zonder veel toeristen) moet in de winter gaan. Dan is het weer nog steeds redelijk met zo’n 10 tot 16 graden. En kans op een zonnetje.

Meer artikelen over Athene