Fjaðrárgljúfur

Volgens velen de mooiste kloof van IJsland

Fjaðrárgljúfur is een bijzondere kloof in IJsland. Deze canyon is ruig en precies wat je verwacht bij dit eiland. De kloof in het zuiden is eenvoudig te bezoeken. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het zelf.

Geen enkele toerist weet hoe je de naam uit moet spreken.  Toch is Fjaðrárgljúfur een beroemde groene kloof in IJsland. Hier stroomt de Fjaðrá rivier door een extreem ruig landschap. De kloof is twee kilometer lang. De rotsen zijn ongeveer 100 meter hoog. Ook zie je hier diverse watervallen door de hoogteverschillen. Een bezoek aan de Fjaðrárgljúfur kloof behoort tot de hoogtepunten van je rondreis.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Als je de videobeelden en foto’s ziet ben je verkocht. Al heb je de kans dat je het landschap kent uit de videoclip van Justin Biebers nummer I’ll Show You. Waarna het aantal bezoekers fors toenam. Hierdoor moest de kloof zelfs dicht voor een paar maanden om verdere schade te beperken. Inmiddels is er een wandelpad aangelegd zodat er geen erosie meer kan ontstaan.

Je ziet hier opvallend steile rotsen bij een rivier die door het landschap kronkelt. De rotsen zijn donker, met her en der groene begroeiing. Om elke hoek is het landschap anders, waardoor je hier perfect kunt wandelen als excursie. Dit zijn de bezienswaardigheden. 

Fjaðrárgljúfur in IJsland bezoeken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De ingang

Als je hier aankomt sta dan even stil bij de ingang. Het geeft je al direct een fraai beeld van wat je kunt verwachten. En al meteen een van de beste plekken voor een foto. Let maar op; je zult zien dat dit beeld vaak wordt gebruikt online of in publicaties. Loop er dus niet snel door heen, maar geniet van het uitzicht.

Fjadrargljufur waterval

De Fjadrargljufur waterval ligt erg fraai. Het wandelpad voert je naar de waterval. Je kunt hem alleen van bovenaf bekijken, maar dat is zeer imposant. Het water slingert tussen de rotsen door. Perfect voor het maken van foto’s.

Wandelen in Fjaðrárgljúfur

Je hebt hier diverse opties. Sinds kort heeft de overheid van IJsland een wandelpad over de rotsen gemaakt. Met diverse uitkijkpunten. Dit pad is ongeveer 2 kilometer lang. Er zijn ook delen van de kloof afgesloten om de natuur te beschermen. 

Je kon lange tijd ook door de rivier lopen. Waarbij je gedeeltelijk moest waden als het water wat hoger stond. Dit was niet gevaarlijk. Sterker nog, het was een heerlijk avontuur. Al is het water wel erg koud. Ter plekke vind je de laatste informatie over de mogelijkheden. 

Zie de verschillende seizoenen

Fjaðrárgljúfur in de winter.

In het voorjaar en een deel van de zomer is het gras groen. En dus zie je de donkere rotsen met her en der groen. In het najaar verkleurt het gras tot bruin. Waardoor de sfeer in de kloof een stuk grimmiger wordt. En komen er fotografen speciaal voor dat moment komen. In de winter is de kloof vaak moeilijk toegankelijk, maar het levert met sneeuw en ijs wel spectaculaire foto’s op.

Overnachten bij Fjaðrárgljúfur

Als je de meeste toeristen voor wilt zijn is het handig om de nacht in de buurt door te brengen. Er zijn diverse kleine hotels, Bed & Breakfasts en appartementen te vinden. Wees er wel op tijd bij, want deze regio is erg populair. 
Bekijk de leukste accommodaties van Fjaðrárgljúfur

Hoe is Fjaðrárgljúfur ontstaan?

Geologen hebben ontdekt dat deze kloof op een bijzondere manier is ontstaan. De laag stenen bestaat uit zacht gesteente, maar ook uit hard magma. Na de laatste ijstijd zo’n 9.000 jaar geleden werd het warmer op IJsland. Zo ontstond aan het begin van de kloof een groot meer. Het water dat over de rand viel liep de kloof in. En schuurde zo veel zacht zand weg. Maar de wanden van het meer braken, waardoor een grote waterstroom door de kloof denderde. En zo de kloof uit schuurde. Als je hier loopt kun je wel zien met hoeveel geweld dat moet zijn gebeurd.

Een schaap in Fjaðrárgljúfur op IJsland.

Wat is de locatie van Fjaðrárgljúfur?

Hij wordt ook wel Fjaðrárgljúfur Canyon genoemd. Deze groene kloof ligt zo’n 6 km ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. En ligt op zo’n 250 kilometer van Reykjavik. De plek is gemakkelijk te bereiken. Volg de weg naar Laki en hou links aan als je Holtsvegur ziet staan. Dan zie je de parkeerplaats vanzelf.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen