blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Reykjavik

Meest noordelijke hoofdstad van de wereld

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. De luchthaven ligt tientallen kilometers verderop, waardoor de stad vaak wordt overgeslagen. Dit is bijzonder, want Reykjavik is gezellig, ondanks het niet altijd vriendelijke klimaat. De gezelligheid komt vooral door de IJslanders, die genieten van het leven. Het winkelcentrum is hip, de bars gezellig en voorzieningen erg goed. Denk aan warme openluchtbaden en enkele bijzondere musea.

De stad is het ideale vertrekpunt voor je reis door IJsland. De stad herbergt vele bars en restaurants, waar je de vriendelijke bevolking kunt leren kennen. De hoofdstad heeft ook een unieke kerk. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Reykjavik.

Hallgrimskirkja

De Hallgrimskirkja is de grootste kerk van Reykjavik. Hij werd pas in 1986 geopend. En het is een indrukwekkende kerk, al vind niet iedereen hem mooi. Ikzelf vond hem zeer imposant toen ik er voor stond. Je kunt de kerk beklimmen, al kost dat wel een paar euro. Dan kun je van bovenaf over de stad kijken, waarbij je ook de zee ziet.

Voor de kerk zie je het standbeeld van Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode. Hij leefde rond het jaar 1000. Volgens de IJslanders is hij de eerste Europeaan geweest die voet zette in het huidige Amerika. En dus niet Christoffel Columbus die dat in 1492 claimde.

Kunstwerk Sun Voyager

De Sun Voyager in Reykjavik.

De Sun Voyager is een sculptuur dat lijkt op een Vikingschip. Maar dit is het niet. Volgens de kunstenaar Jón Gunnar Árnason is het een droomboot en een ode aan de zon. Een van de meest populaire uitjes voor veel inwoners van Reykjavik is de zonsondergang te zien hier. Mits de zon schijnt natuurlijk.

Höfði huis

Het Höfði huis is een historische plek. Het is waar de Amerikaanse president Ronald Reagan en de president van de voormalige Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov in 1986 het einde van de Koude Oorlog besproken. De reden dat deze plek werd gekozen is omdat neutraal terrein is. Het huis ligt dichtbij het hart van de stad en is eenvoudig te voet te bereiken. Er worden rondleidingen gegeven, vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Winkelstraat Laugavegur

Een straat in Reykjavik.

Shoppen in Reykjavik is anders. De reden is simpel, je vindt hier niet zoveel winkels die je ook in andere steden tegen komt. Naast veel lokale winkels vind je hier ook veel IJslandse ketens, met bijvoorbeeld kleding voor je reis. Net als overal in IJsland is het zeker niet goedkoop. Maar je vindt hier wel veel gezellige bars, waar je zelfs buiten kunt zitten. En dat doen de IJslanders ook als het tien graden is bijvoorbeeld.

Tjörnin meer

Het Tjörnin meer is een bekende plek waar je goed kunt wandelen. Hij ligt aan het einde van de hoofdstad en je loopt er eenvoudig heen. Je loopt letterlijk de stad uit en het platteland op. althans zo voelde het bij mij. In de winter kun je hier heerlijk schaatsen.

Overnachten in Reykjavik

Deze stad is absoluut een bezoek waard door zijn diversiteit. En dus ook een nacht. Daarvoor heb je een grote keuze, in diverse prijsklassen. Je kunt verblijven in een klein hotel, gezellig bed & breakfast of handig appartement. Boek wel op tijd, want IJsland is erg populair en voor je het weet is alles vol. 

Bekijk de leukste accommodaties in Reykjavik

Excursies vanuit Reykjavik

Vanuit de stad kun je talloze excursies boeken. Waarbij je wordt opgehaald bij je hotel, naar de bestemming wordt gebracht met gids en dergelijke. En na afloop word je weer netjes bij je hotel  afgezet. Ik heb meerdere excursies gedaan zo en vond het ideaal.

Afdalen in een vulkaan

Een van de meest populaire attracties hier bijzonder. Via een lang touw daal je in een immense vulkaan. Een groot deel van de vulkaan is verlicht, zodat je het goed kunt zien.

Lees hier mijn tips over Afdalen in een vulkaan.

Walvissen en dolfijnen kijken

Ook kun je hier op walvissafari, waarbij je ook een grote kans hebt op dolfijnen. Deze tours vertrekken vanuit de haven in Reykjavik. Je krijgt warme kleding en eventueel een extra deken als je dat wilt. Ook worden er warme drankjes geserveerd. Je kunt met een grote boot op pad, maar ook met een kleine zodiac. Zodat je dicht op het water zit. 

 De kans om walvissen te zien is behoorlijk groot. En als je ze niet ziet is de volgende excursie gratis. De beste tijd is van begin juni tot eind augustus, al worden hier dieren van begin april tot eind oktober gezien. Het meest worden in deze wateren de dwergvinvis gezien, alsook de bultrug. Ook heb je een grote kans op witsnuitdolfijn en bruinvis. 

Blue Lagoon

Blue Lagoon bij Reykjavik in IJsland.

De Blue Lagoon is een beroemde attractie vlakbij Reykjavik. De foto’s op sociale media zijn mooier dan de plek zelf om eerlijk te zijn. Het is hier vaak druk, zowel in het water, als de kleedhokken en restaurant bijvoorbeeld. Daarnaast heb je zicht op de warmwatercentrale, die ervoor zorgt dat je in het warme water kunt zitten.

Het water is wel lekker van temperatuur en de kleur van het water is opvallend blauw. Maar op IJsland heb je diverse warmwaterbronnen, die veel mooier en relaxter zijn. En goedkoper, want de toegang is een rib uit je lijf. De Blue Lagoon ligt op bijna 50 kilometer van Reykjavik en is eenvoudig te bereiken met de auto en openbaar vervoer. 

Eten en drinken in Reykjavík

In Reykjavík kun je lekker eten en drinken. Een van de meest fameuze restaurants is Hambórgarabúllan. Volgens de IJslanders zijn dit de lekkerste hamburgers ter wereld. Proef het zelf.

Zie mijn tips voor Hambórgarabúllan

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen