Hambórgarabúllan

De eigenaar van dit hamburger restaurant heeft eigenhandig McDonalds verdreven uit IJsland

Hambórgarabúllan is de beste hamburger in IJsland. Het wordt vaak gezegd over Hambórgarabúllan, dat ook wel Tommi’s Burger Joint wordt genoemd. Dit is het bijzondere verhaal van Tommi Tomasson. Deze IJslander reisde lang geleden naar Amerika waar hij in aanraking kwam met de de hamburger. En zijn leven veranderde van alcoholist naar een legende in zijn eigen land.

Wie hamburgers in IJsland wil eten moet die van Tommi proberen. Hij is bekend bij elke IJslander, let maar op als je weg vraagt. Je vindt zijn restaurants op diverse plekken op het eiland. En je moet het zelf proeven.

De perfecte hamburger

Toen hij terug ging naar zijn land wilde hij ook hamburgers gaan maken. Met verse ingrediënten. En lokaal rundvlees, dat moeilijk voorhanden was in IJsland. Dit was in 1981. Hij begon met een Food Truck, die al snel erg populair werd.

Tomasson ging de strijd aan met de bekende hamburgerketen McDonalds. Deze opende in de jaren negentig twee restaurants, waarvan een in de hoofdstad Reykjavík. Maar de IJslanders vonden, en vinden, de hamburgers van Tommi veel lekkerder. Zodat McDonalds in 2008 de twee restaurants moest sluiten. Omdat ook steeds meer toeristen de hamburgers van Tommi ontdekten. En ook nu nog weten te vinden.

Inmiddels vind je zijn restaurants op diverse plekken in IJsland. En in diverse andere landen als Duitsland, Engeland, Denemarken en Italië. En overal vinden ze zijn runderhamburgers lekker.

Tommi’s verhaal inspireert veel mensen, waaronder veel inwoners van IJsland zelf. Die graag goed en relatief goedkoop willen eten. Als je een rondreis door IJsland maakt, en van hamburgers houdt, is dit een verplichte stop. 

Bekijk de video van Tommi Tomasson en zijn hamburgers

Meer informatie: www.tommis.is

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen