blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Jökulsárlón Gletsjermeer

Uniek meer in IJsland vol kleurrijke ijsschotsen

Het Jökulsárlón gletsjermeer is een absolute must als je door IJsland reist. Zeker bij mooi weer, als de zon de tientallen ijsschotsen in het gletsjermeer een extra dimensie geeft. Maar ook bij grijs of mistig weer is dit een magische plek. Je kunt langs de kant rond lopen, een van de heuvels beklimmen en talloze foto’s maken. Maar je kunt ook een machtige boot excursie nemen.

Dit wereldberoemde gletsjermeer is bijna twintig vierkante kilometer groot. En op zijn diepste punt ongeveer 248 meter diep. Er drijven honderden spectaculaire ijsschotsen in het blauwgroene water. Dit is een wonderlijk landschap.

De ijsschotsen hebben verschillende kleuren. Ze kleuren soms erg donker, terwijl andere schotsen als een diamant wit glinsteren. Ook kunnen ze wit, ijsblauw of zelfs groen kleuren. Zorg dat je hier de tijd hebt, om ook even langs de waterkant te lopen en het kruiende ijs te horen als de golven het rangschikken.

Een eenzame ijsschots in het gletsjermeer Jökulsárlón. ©Corno van den Berg

In het meer worden geregeld zeehonden gespot. Ik heb er ook diverse gezien. Deze dieren zijn niet schuw en komen geregeld kijken bij de boten. Hou je ogen dus open. Voor je het weet zie je twee guitige oogjes je aankijken tussen het ijs.

Excursies: Boottochten over het gletsjermeer

Er zijn diverse boottochten om het meer te verkennen. Ik heb beide excursies gedaan en er zijn wel degelijk verschillen. Dit zijn de twee opties voor de boottocht.

Boottocht met een amfibievoertuig (1 uur)

Per boot kun je goed het gletsjermeer Jökulsárlón verkennen. ©Corno van den Berg

Als je hier aankomt kun je ze al het water in zien gaan. De excursie met een amfibievoertuig is een bijzondere ervaring. De boot ligt ongekend diep en kan dus zowel varen als op land rijden. Je rijdt eerste een stukje over een onverharde weg, waarna je het water in gaat. Wat wel een extra dimensie geeft aan je bezoek.

Boottocht met een zodiac (30 tot 40 minuten)

Met kleine zodiacs wordt gekeken of er gevaarlijke ijsbergen voro de grotere boten zijn op de Jökulsárlón. ©Corno van den Berg

De meest populaire excursie voor een tocht op het meer is met een zodiac. Deze kleine hardplastic boten maken een grote ronde tussen de ijsschotsen, zodat je veel te zien krijgt. De kapitein vertelt over de geschiedenis van het gletsjermeer en tal van andere wetenswaardigheden.

Verschillen zodiac en amfibievoertuig

Een gids op het gletsjermeer Jökulsárlón liet zien hoe doorzichtig het ijs is. ©Corno van den Berg

Beide boottochten over het meer bieden ongekende fotomogelijkheden. En je ziet de schoonheid van Moeder Natuur in optima forma. De kapitein laat je het ijs proeven, hij haalt daarvoor een extreem helder stuk ijs uit het pure water.

De verschillen zijn dit: De zodiac is wendbaarder, kan grotere stukken afleggen en de excursie duurt langer. Ook kunnen deze kleine boten dichterbij de ijsschotsen komen. En je zit met veel minder mensen op de boot. Maar het amfibievoertuig geeft een heel speciale ervaring. Aan jou de keuze.

Maak foto’s vanaf een heuvel

Het gletsjermeer Jökulsárlón is een geliefd foto-onderwerp. ©Corno van den Berg

Je hoeft niet per se een boottocht te maken. Ook genoeg toeristen komen hier alleen kijken vanaf de kant. En er is een kleine heuvel waar je op kunt gaan staan. Vandaar heb je ook een mooi zicht op de ijsmassa en de voorbij drijvende ijsschotsen. Als je hier wat langer staat zie je de reis van een ijsschots. Dit kan uren duren, maar ook een half uur bijvoorbeeld.

Overnachten bij Jökulsárlón

Deze regio van IJsland is magisch mooi. Veel reizigers brengen de nacht in de buurt door, zodat ze vroeg op pad kunnen. Er zijn diverse goede hotels, knusse Bed & Breakfasts en handige appartementen om uit te kiezen. Wees er wel op tijd bij, want dit is een zeer populaire regio.
Bekijk de leukste accommodaties bij de Vatnajokull Gletsjer

Zie het Jökulsárlón strand met ijsschotsen

Het Diamond Beach in IJsland. ©Corno van den Berg

Aan de overkant van de grote weg ligt een zwart lavastrand: dit wordt Diamond Beach genoemd. En terecht. Hier bereiken de ijsschotsen de zee, maar sommigen worden door de golven op het strand gegooid. Wat een bijzonder gezicht is. Je kunt op dit strand unieke foto’s maken, probeer het maar. Soms zijn er veel ijsschotsen en soms bijna geen. Je moet wat geluk hebben.
Lees mijn artikel over Diamond Beach

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen