blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Diamond Beach

Uniek strand vol met ijsschotsen

Diamond Beach is een bijzonder strand in IJsland. Het is vooral bekend door de vele ijsschotsen die hier aanspoelen op het zwarte lavazand. Diamond Beach is eenvoudig te bezoeken. Het ligt naast het beroemde Jökulsárlón gletsjermeer in het zuidelijke deel van het eiland. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Diamond Beach.

Je moet het weten anders rij je er zo voorbij. Zeker als het slecht weer is. Maar bij mooi weer zie je vaak al mensen lopen bij Diamond Beach, dat pal naast de Hoofdweg 1 ligt. Ook de parkeerplaats is de laatste jaren groter geworden door de interesse van meer mensen. Waar sociale media met name debet aan is. Als je hier bent begrijp je waarom. Het strand is erg fotogeniek, zeker als je je bezoek een beetje slim plant. Daarnaast heb je kans om grijze zeehonden te zien. Deze dieren zwemmen geregeld de baai in naar het gletsjermeer.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Ontstaan van Diamond Beach

Als je hier bent kun je zien hoe dit wonderlijke strand is ontstaan. Het zwarte lavastrand is een overblijfsel van de vulkanische activiteiten op IJsland. Als je hier bent zie je ijsschotsen onder de brug drijven. Deze komen van het gletsjermeer Jökulsárlón, of eigenlijk van de Breiðamerkurjökull gletsjer aan het einde van het meer. Waarna ze een korte reis maken, waar ze wel uren of dagen over kunnen doen.

Diamond Beach in IJsland. ©Corno van den Berg

Je kunt in dit deel van IJsland de hele levenscyclus van een ijsberg zien. Ik liep bij Jökulsárlón helemaal naar de gletsjer, waar kleine brokken af vielen. Vervolgens liep ik langzaam langs het meer naar de brug. Waarna ik de weg overstak om te zien hoe de ijsschotsen de golven van de Atlantische Oceaan ontmoeten. Door de kracht van de golven worden ze op het strand gegooid.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Eenmaal op het strand kun je gepiep en gekraak horen. Dit zijn ijsschotsen die smelten. Als de zon schijnt gaat dit extreem snel. Ze smelten weg, terwijl ondertussen nieuwe ijsschoten op het strand worden geworpen. Dit proces gaat continu door. Ik ben even gaan zitten op Diamond Beach om het goed te kunnen bekijken. 

Een ijsschots op de grens van zee en lavazand. ©Corno van den Berg

Overnachten bij Diamond Beach

Als je hier als eerste wilt zijn, is het slim om de nacht in de buurt door te brengen. Zeker ook omdat er veel meer attracties in de buurt zijn. Denk aan goede hotels, knusse Bed & Breakfasts en handige appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit is een zeer populaire regio. 
Bekijk de leukste accommodaties bij de Vatnajokull Gletsjer 

Beste tijd om te gaan

Door de populariteit en ligging kan het erg druk worden bij Diamond Beach. Zeker in het late voorjaar, de zomer en de vakantieperiodes. Maar, er is een oplossing. In de zomer kun je op IJsland de midzomernacht beleven, dan is het 24 uur per dag licht. Waarbij het 's nachts opvallend zacht is met het licht. Wat perfect is voor foto's en video's. Dus kun je ook laat in de avond of zelfs in de nacht deze magische plek bezoeken. Ook in de winter kun je deze plek goed aan doen. Al kan alles dan onder de sneeuw liggen. Ik was er in het voorjaar met mooi weer. Het was opvallend rustig en ongekend fraai.

Zoek de zon

Het klinkt clichématig, maar Diamond Beach is op zijn mooist met zon. Dan valt het licht mooi door het doorzichtige ijs. Als je je bezoek goed voorbereid kun je een unieke belevenis hebben. Waarbij het ook nog eens extra rustig is als het aan het begin of einde van de dag gaat. Neem bijvoorbeeld ontbijt en koffie mee en ga hier op je gemak zitten. Veel beter wordt het niet.

Golven klotsen op ijsschotsen bij Diamond Beach. ©Corno van den Berg

Hoe kom ik er?

Dit strand ligt op een uur rijden van de dichtstbijzijnde stad. Dat is Höfn, dat iets oostelijker ligt. Het is ook vanuit Vik te rijden, maar dan is het ruim 2 uur met de auto. Logischerwijs kun je het beste het gletsjermeer en het strand gezamenlijk bezoeken. 

De parkeerplaatsen liggen direct naast de hoofdweg. Meervoud ja, want het hangt van de wind af. De ijsschoten kunnen zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van de rivier liggen. Dat zie je vanzelf. Als je de auto hebt geparkeerd kun je zo het strand met de ijsschotsen op lopen.  

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen