blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Reynisfjara Black Beach

Uniek zwart strand met stenen pilaren

Reynisfjara is een opvallend zwart strand met lavazand in IJsland. Mede daarom staat het ook bekend als Reynisfjara Black Beach. Het langgerekte zwarte strand heeft enkele bijzondere bezienswaardigheden. Waaronder een indrukwekkende muur van basaltblokken en een grot. Terwijl iets verderop diverse stenen pilaren die in de zee verrijzen. Dit zijn de beste tips voor een bezoek, onder meer om de vele toeristen te vermijden.

IJsland heeft talloze attracties die relatief dichtbij elkaar liggen in het zuidelijke deel van het eiland. Een daarvan is Reynisfjara, een beroemd zwart lavastrand. Wat zelfs bij slecht weer mooi is. Sterker nog, dan is het onheilspellend fraai, net als bij mooi weer. Dit is zo'n plek die je altijd kunt bezoeken. Sterker nog;  dat in 1991 werd uitgeroepen tot een van de tien mooiste niet-tropische stranden ter wereld.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Wandelen bij Reynisfjara

Vanaf de parkeerplaats met restaurant kun je goed wandelen. De afstanden zijn beperkt, zodat je binnen een uur alles kunt bekijken. Je loopt simpelweg het strand op, vanwaar je in beide richtingen kunt lopen. Er is een informatiebord dat met name waarschuwt voor de gevaarlijke stroming in zee. Al gaan hier weinig mensen zwemmen, je kunt ze wel zien. Met name in de zomer bij warm weer.

Arnardrangur

De fraaie rots Arnardrangur.

Als je rechtsaf gaat kun je ruim één kilometer over het zand struinen, tot je bij de rivier komt. En je ziet een rots in zee staan met de naam Arnardrangur. Het is een perfecte plek voor foto's. De meeste mensen slaan dit stuk echter over, wat zonde is.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De basaltmuur en basaltgrot

De bijzondere grot van basalt. ©Corno van den Berg

De meeste mensen gaan echter linksaf. Wat logisch is want je ziet meteen een muur van basalt, die perfect is voor selfies. Op sommige kun je klimmen en zie je hoe perfect deze stenen zijn gevormd. Als je iets door loopt zie je een grot in het basalt. De vormen zijn hier nog indrukwekkender. Loop er in en kijk achterom naar de zee.

Reynisdrangar

Reynisdrangar bij zonsondergang.

Weer iets verderop zie je drie rotsen die uit de zee rijzen. Deze drie (al zijn het er eigenlijk vier) heten Reynisdrangar en behoren tot de meest gefotografeerde plekken op IJsland. De meest gemaakte foto is met het zwarte strand, maar je kunt ook foto's maken van het zeewater dat tegen de rotsen slaat. Aan jou de keuze.

Overnachten bij Reynisfjara

Deze regio is erg populair bij reizigers. Daarom vind je in de buurt ook veel kleine hotels, knusse Bed & Breakfasts en handige appartementen. Met name het stadje Vik langs de hoofdweg is populair. Wees er op tijd bij, want met name in het voorjaar en de zomer zijn veel plekken volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in Vik

Extra tip: Vík Black Beach

Het stadje Vík ligt letterlijk naast Reynisfjara Black Beach. Sterker nog, het heeft ook een zwart strand waar je overheen kunt lopen. Waarbij je tevens zicht hebt op de fraaie rotsen Reynisdrangar in zee. Je kunt het strand volgen om tussen metershoge rotsen te lopen. Waarbij je wel op de golven moet letten. Dit strand wordt veel gebruikt om met paarden een excursie te maken. Ik vond het een heerlijke wandeling. 

Paardrijden bij Vik Black Beach. ©Corno van den Berg

Ook fraai: Dyrhólaey

Het zwarte strand van Reynisfjara is goed te zien vanaf een andere bekende plek: Dyrhólaey. Als je daar de links heuvels op loopt, zie je vanzelf het langgerekte strand en de rots Arnardrangur in zee opdoemen. Met een laaghangende zon heb je hier fraai licht.

Zonsondergang op het langgerekte strand. ©Corno van den Berg

Beste tijd om te gaan

Het kan bij dit strand erg druk worden. Dan is de parkeerplaats vol met huurauto's en grote bussen. En zie je honderden mensen op het strand lopen. Gelukkig kun je dit voorkomen. Met name in de zomer is het ongekend lang licht. In juni zelfs 24 uur. Dan kun je goed in de avond, of zelfs de nacht, het strand bezoeken. Bijkomend voordeel is dat het licht dan erg zacht is. Zodat je extra kunt genieten. 

Locatie van Reynisfjara

Dit strand ligt bij Vík in het zuiden van IJsland. Veel mensen overnachten in dit stadje of er net buiten. In Vik vind je ook een grote supermarkt zodat je bijvoorbeeld wat te eten en drinken kunt kopen. Neem het mee en geniet bijvoorbeeld van de zonsondergang. Vanuit de hoofdstad Reykjavik is het ruim 2,5 uur rijden. Toch zijn er dagjesmensen die het er voor over hebben om dit strand te zien. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen