Vatnajökull

Grootste gletsjer van IJsland

De Vatnajökull gletsjer kom je vanzelf tegen als je door IJsland reist. Deze machtige gletsjer is intrigerend, maar ook angstaanjagend groot. Waardoor je vanzelf wel onder de indruk raakt als je op het ijs loopt. Dit zijn de beste tips voor deze excursie.

De gletsjer heeft een oppervlakte van ongeveer 8.100 km2. Naast de Vatnajökull liggen enkele actieve vulkanen. Natuurlijk moet je het ijs beleven via een uitdagende gletsjerwandeling. Of met een speciale buggy. De Vatnajökull kun je op diverse manieren beleven. Dit zijn de leukste excursies voor de Vatnajökull-gletsjer.

Wandelen op het ijs met een gids

Een gids neemt je mee het ijs op. Je krijgt crampons (speciale ijzers voor je schoenen) en een ijsbijl om je vast houden mocht dit nodig zijn. Let op hoe blauw het ijs soms is. Trek warme kleding aan, het kan hier koud zijn. Zorg daarentegen wel dat je laagjes aan hebt, in de zomer kan het hier ‘warm’ zijn.

Met crampons kun je het beste het ijs van de gletsjers beklimmen. ©Corno van den Berg

De ijsgrotten van IJsland

Elke winter ontstaan er in het ijs van de Vatnajökull talloze ijsgrotten. En die kun je bezoeken. Ook dit gebeurt met een gids. Deze ongelooflijk mooie grotten zijn zeer de moeite waard.

Bekijk mijn tips voor de heerlijke ijsgrotten van IJsland

Overnachten in de buurt

Dit is onderdeel van het veel grotere Vatnajökull Glacier gebied. Er zijn hier diverse hotels te boeken, maar ook bed & breakfasts en appartementen. Je vindt deze zowel in de dorpen als in de natuur. Wees er wel op tijd bij, want dit gebied is zeer populair bij reizigers. Diverse aanbieders zijn ook al ver van te voren volgeboekt.

Bekijk de leukste accommodaties in het Vatnajokull Gletsjer gebied

Geschiedenis

De natuurbescherming van dit deel van IJsland begon met de oprichting van nationaal park Skaftafell op 15 september 1967. Nadat talloze wetenschappers hadden gevraagd om bescherming van de uitlopers van diverse gletsjers en de omliggende bergen en rivieren.

Eerst was het ‘slechts’ 500 km2 groot. Dit was slechts een klein deel van een gletsjer in het zuiden. Naderhand werd het beschermde gebied diverse malen vergroot, waaronder in 2004.

Diverse nationale parken

In 2008 werden Skaftafell en een ander nationaal park, Jökulsárgljúfur national park, samen gebracht in Vatnajökull National Park. Een van de redenen om dit te doen was omdat alle landschappen met elkaar verbonden zijn. De impact van de ijsmassa en de daaronder liggende vulkanen beheersen het landschap.

Hiking over de Vatnajökull.

Wie wil wandelen kan dat het beste doen in het late voorjaar (mei en juni) en de zomer. Dan bloeien de meeste planten en zijn er bijvoorbeeld vlinders te zien. Dan zijn ook de dagen het langst. Sterker nog, de zon gaat niet eens onder. Het najaar is geliefd bij rustzoekers omdat het gebied dan zo goed als verlaten is.

Echt warm wordt het hier nooit (in de zomer gemiddeld zo’n 13 graden), koud daarentegen wel. In de winter is het hier geregeld ook overdag onder nul. Terwijl de dagen extreem kort zijn. En de stevige wind kan het extreem zwaar maken om hier te lopen bijvoorbeeld. Het weer kan hier snel omslaan, waardoor wind en regen (of sneeuw) een aanslag op je gestel doen.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen