IJsgrotten van IJsland

Duik met een gids in de onderwaterwereld van felblauw en helder ijs

De ijsgrotten van IJsland zijn magisch mooi. Denk aan meterslange ijswanden in verschillende kleuren. Waaronder felblauw als het om erg oud ijs gaat. Alsook met bijzondere structuren, die door Moeder Natuur met eigen handen lijken gemaakt. Dit zijn de beste tips als je een ijsgrotten excursie wilt maken.

IJsland is hot. Een van de mooiste dingen om te doen is een gletsjer op te lopen en daar op zoek te gaan naar de blauwe ijsgrotten. Ik heb dit ook gedaan en kan het zeker aanbevelen.

Bijna alle ijsgrotten liggen ze in de wereldberoemde Vatnajokull-gletsjer. En ze zijn uniek, want de hoeveelheid in dit kleine deel ter wereld is ongekend.

De gletsjer is immens; het is de grootste van IJsland. Elk jaar groeit deze gletsjer in de winter en krimpt hij in de zomer. En dan zie je iets bijzonders. Diverse grotten komen bloot te liggen, vaak met felblauw ijs. Hoe blauwer het ijs, hoe ouder het is. 

De ijsgrotten in IJsland zijn vaak groot.

Hoe ziet de excursie er uit?

Het is belangrijk om dit alleen met een gids te doen. De meeste ijsgrotten liggen vaak maar enkele weken bloot. Hierdoor kunnen de ijsgrotten instabiel zijn. Waardoor je plotseling in de problemen kunt komen. De gidsen kennen de situatie van de grotten en weten of ze sterk genoeg zijn om er in te klimmen. 

Meestal moet je eerst een stuk wandelen voordat je bij de ijsgrot komt. Je krijgt speciale klimuitrusting, zodat je ook over het ijs kunt klimmen. Bij de meeste excursie word je opgehaald bij je hotel.

Een ijsgrot inlopen.

Overnachten in Reykjavik

De meeste excursies vertrekken vanuit Reykjavik. Het is dan handig om een hotel, bed & breakfast of appartement vooraf te boeken. De meeste reizigers doen dit zowel ervoor als erna, zodat je na de excursie lekker kunt relaxen. 

Bekijk de leukste accommodaties in de hoofdstad

Wanneer kan ik de ijsgrotten bezoeken?

De beste tijd voor een ijsgrotten excursie is tussen half november en half maart. Daarna begint het warmer te worden en dus te dooien. En kan het gevaarlijk worden. In de zomer is het niet mogelijk deze excursie te maken

Let op!

Wie de ijsgrotten wil fotograferen moet zorgen dat zijn camera (en vooral de batterij) warm blijft. Draag je camera dus onder je kleding, anders is alles zo leeg. Een statief is bijna noodzakelijk omdat het licht hier beperkt is. En om beweging in je foto’s te voorkomen heb je wel statief nodig.

In de grot kan het koud zijn. Zorg dat je meerdere laagjes kleding aan hebt. Net als een rugzak, zodat je eventueel een extra laag bij je hebt. Handschoenen zijn erg nuttig, met name als je over het ijs moet klimmen en klauteren.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen