Alberobello

Het mooiste stadje in de Trulli-regio

Het idyllische stadje Alberobello staat bekend om de karakteristieke Trulli. De kalkzandstenen huisjes in de regio Puglia hebben een kenmerkende kegelvorm. Let wel, deze stad heeft er meer dan duizend! De bijzondere huizen staan dan ook terecht op de Lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Onder de vele bezienswaardigheden in dit deel van Italië vind je zelfs een Trullo kerk.

De naam Alberobello is afgeleid van het Latijnse Sylva Arboris Belli. Dit waren eikenbossen die de stad ooit omringden. Nu ligt de stad temidden van olijfboomgaarden en enkele wijngaarden. Feitelijk bestaat de stad uit twee delen doordat het gebouwd is op twee heuvels. Het monumentale gedeelte van Alberobello ligt op de westelijke heuvel.

De symbolen op de huizen

De beroemde symbolen op de trulli in Alberobello.

Als je door Alberobello loopt zie je vanzelf de diverse symbolen op de huizen. Het zijn meestal christelijke symbolen, zoals een kruis bijvoorbeeld. Maar er zijn ook afbeeldingen van de maan, een ster of een hart en een pijl. De betekenis van de symbolen in Alberobello is niet helemaal duidelijk.

Rione Monti

De straatjes van Rione Monti.

Het meest bekende en toeristische is de wijk Rione Monti. Hier zijn talloze trulli's gerestaureerd, met name langs de drukke wegen. Let vooral op de struiken en bloemen die vaak fraai langs de trulli's zijn gebouwd. Daarnaast vind je er ook veel winkeltjes met drank en etenswaar, maar vooral veel souvenirs.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Aia Piccola

Een paar vrouwen in Aia Piccola.

De wijk Aia Piccola heeft ook talloze trulli's, zo'n 400 in totaal. Het merendeel is nog bewoond of kun je huren als vakantiehuis. als je hier loopt zul je merken dat het hier veel minder toeristisch is. En ook rustiger. Als je authentieke trulli's wilt zien met hun bewoners is Aia Piccola de plek om te bezoeken.

Wat zijn trulli's?

Trulli's komen alleen in de regio rond Bari, Brindisi en Tarente voor in het zuiden van Italië. Het zijn eenvoudige huizen die zijn gemaakt van steen met een rond dak van stenen. Waarbij overigens geen cement werd gebruikt. de eerste trulli's stammen uit 1500.

De meesten hadden van origine geen raam of schoorsteen. Deze eenvoudige huisjes behoorden tot de armen. Met name veel landarbeiders hadden een trullo, wat voor hen een groot bezit was.

Langzaam ontwikkelde het gebied zich en dus ook de trulli's. Ze kregen extra kamers en elke een eigen kegeldak. Meer en meer kregen ramen en een piepkleine keuken. Bijzonder is dat regenwater vaak werd opgevangen.

Dwalen door Alberobello.

Museo del Territorio Casa Pezzolla

Het Museo del Territorio Casa Pezzolla is een historisch museum in Alberobello. Je vindt hier veel informatie over de trullo (trulli's in meervoud), het gebruik, de bewoners en met name ook hoe deze huisjes ooit zijn ontstaan. Daarnaast vind je in dit museum veel over de geschiedenis van de regio.

Adres: Piazza XXVII Maggio, Alberobello

Trullo Sovrano

De Trullo Sovrano is een erfgoedmuseum in een traditionele trullo. Het is de enige trullo van twee verdiepingen. Je vindt hier nog de originele meubels, zodat je kunt zien hoe de mensen eeuwen geleden hier leefden. Denk aan een slaapkamer, bakkerij en keuken. Ook merk je hoe lekker koel het binnen is als het buiten warm is.

Adres: Piazza Sacramento, Alberobello

Vrouwen in een bakkerij in Alberobello..

Parrocchia Sant'Antonio di Padova

De Parrocchia Sant'Antonio di Padova is de enige trulli-kerk ter wereld. De kerk werd in 1926 gebouwd in opdracht van Franciscaan Don Antonio Lippolis. De Sant'Antonio kerk is opvallend klein en heeft een Grieks kruis als plattegrond, met in het midden een ruim 20 meter hoge koepel van een trullo. Je vindt de fraaie kerk aan de rand van de bekende wijk Rione Monti.

Wijnmuseum (Museo del Vino)

Het Wijnmuseum staat ook wel bekend als Cantina Museo Negozio Albea of Museo del Vino. Hier vind je veel informatie over de wijnen uit de regio Puglia. Het is tevens een wijnhandel, waar je wijn kunt proeven en kunt kopen.

Adres: Via Due Macelli, Alberobello

Alberobello bezoeken

Het stadje is zeer populair bij toeristen. Het is dan ook slim om je bezoek goed voor te bereiden. Als je hier tussen tien uur en drie uur in de middag is het erg druk. Maar als je dit wilt voorkomen is vroeg op de dag een perfect moment voor je bezoek.

Net als tegen het vallen van de avond. Wat ook beter is voor het maken van foto's met zacht licht. Het is daarnaast handig om de weekenden te vermijden, als ook vele Italianen Alberobello bezoeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen