Puglia

Ongekend diverse regio in de laars van Italië

Puglia behoort tot de mooiste regio's van Italië. De officiële Nederlandse naam is Apulië, maar die wordt zelden gebruikt. Het gebied ligt in de hak van de laars en heeft een grote reeks aan bezienswaardigheden. Dit zijn de meest bijzondere tips voor je rondreis door Puglia.

Het ook bij ons geliefde Puglia is opvallend divers. Denk aan karakteristieke stadjes, baaien en stranden. Alsook een relatief onbekend nationaal park, dat zeer de moeite waard is.

Gargano National Park

Het strand bij Baia delle Zagare in Gargano National Park.

Het bij ons minder bekende Gargano National Park is een van de publiekstrekkers van Puglia. In 1991 kreeg het de officiële status van nationaal park en kreeg het eindelijk de waardering die het verdient. Je vindt hier talloze baaien, stranden en steile rotsen met rode, witte en gele kleuren. Bijzonder zijn ook Tremiti Islands, een archipel van vijf eilanden voor de kust. Daarnaast vind je hier enkele bijzondere dorpen aan zee. Als je Puglia bezoekt, moet je dit natuurgebied wel meenemen in je planning.

Lees mijn tips voor Gargano National Park

Alberobello

Alberobello in Puglia, Italië.

De trulli's van Alberobello zijn wereldberoemd. Een Trullo (meervoud is trulli) is een huis van kalksteen met een kegelvormig dak. Er wordt geen cement gebruikt. Deze opvallend witte huizen zijn soms versierd met primitieve of christelijke symbolen. De trulli's komen alleen voor in Puglia.

Alberobello is de meest beroemde stad met trulli's. In deze stad zijn er meer dan 1.000 (!). Daarom staat Alberobello ook op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Hou er wel rekening mee dat dit stadje erg populair is bij toeristen. Vermijd dus de weekenden en als het kan het hoogseizoen. Vroeg op de dag kun je hier goed rond lopen en fraaie foto's maken.

Lees mijn tips voor Alberobello

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Cisternino, Locorotondo, Martina Franca, Ostuni en Ceglie Messapica

Ook in andere plaatsen zijn trulli's te zien. Waar ook vaak nog mensen in wonen. En, in deze dorpen is het vaak minder druk en toeristisch dan in Alberobello. Het beste kun je dan Cisternino, Locorotondo, Martina Franca en Ceglie Messapica bezoeken. 

Lecce

Het Romeinse amfitheater in Lecce.

De stad Lecce wordt wel de barokhoofdstad van Italië genoemd. De stad werd al in de 7e eeuw voor Chr. gesticht door de Grieken. Ten tijde van de Romeinen heette het Lupiae. Het is een fijne stad om te ontdekken en om er te overnachten.

De belangrijkste monumenten zijn de imposante Basiliek Santa Croce, het Palazzo dei Celestini (paleis der Celestijnen), het priesterseminarie en de en de dom stammen. Allen stammen uit de 17e eeuw en zijn in barokstijl uitgevoerd.

Castel del Monte

Het kasteel Castel del Monte is een volmaakte achthoek in de gemeente Andria. Het stamt uit 1240 en heeft opvallend veel marmer. Het werd waarschijnlijk gemaakt voor keizer Frederik II.

Het kasteel is omringd met mysteries. De reden is simpel, het is niet bruikbaar als kasteel of als plek om te wonen. Sinds 1996 staat Castel del Monte op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Gravina in Puglia

Gravina in Puglia.

De gemeente Gravina in Puglia heeft een lang verleden. Hier zijn bij talloze opgravingen allerlei bezienswaardigheden ontdekt. Waaronder de Kathedraal van Gravina, die stamt uit de 11e eeuw. Ook bijzonder zijn de ruïnes van het kasteel van Frederik II uit de 13e eeuw.

De 10e eeuwse rotskerk San Michelle delle Grotte is uitgehakt in tufsteen en heeft de vorm van een basiliek. Hij wordt nog steeds gebruikt. Let ook op de Romeinse brug over het ravijn. Deze is erg fotogeniek. De gemeente dankt zijn naam aan deze brug.

Ostuni

Het witte stadje Ostuni.

Ostuni is een opvallend stadje. Het wordt wel citta bianca, de witte stad, genoemd. Als je hier loopt, begrijp je waarom. Veel deuren zijn vaak wel bont gekleurd, wat een mooi contrast vormt. De witte verf houdt al eeuwenlang de zon tegen. De overheid betaalt zelfs mee aan de verfkosten. Je kunt door het stadje lopen en wat drinken in een bar of op een terras. Ostuni is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Torre Sant'Andrea

De schoonheid van Torre Sant'Andrea in Puglia.

De rotskust van Torre Sant'Andrea is buitengewoon fraai. Je vindt hier steile rotsen en enkele kleine strandjes. Het plaatsje Torre Sant'Andrea met de rotskust ligt zo'n 20 kilometer ten zuidwesten van Lecce in de hak van de laars.

Het kan hier druk worden, dus zorg dat je hier vroeg op de dag bent. Dan is ook het licht vaak fraai voor foto's. Dit geldt ook bij de zonsondergang, al kun je vanaf hier niet de zon in zee zien zakken.

Overnachten in Puglia

Deze regio is perfect om meerdere nachten door te brengen. Je kunt op één locatie blijven, maar ook op meerdere plekken slapen, zoals ik deed. Er is een grote keuze aan gezellige hotels, knusse vakantieverblijven en handige appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij.  

Matera

Het fraaie stadje Matera.

Het beroemde stadje Matera ligt eigenlijk niet in Puglia, maar in het naastgelegen Basilicata. Maar het ligt wel bijna op de grens en is zeer de moeite waard om te zien. Het stadje is vooral bekend door de vele grotwoningen en de ondergrondse labyrinten. De grotwoningen worden sassi genoemd en werden al zo.n 7000 jaar geleden gebouwd. In de 8e eeuw fungeerden ze vooral als schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse rijk.

Nog steeds dienen sommige als grotwoning, maar je vindt er ook restaurants en souvenir shops. Je kunt hier talloze excursies maken. Maar wandel vooral door de straatjes van Matera die vaak al meer dan 1.000 jaar oud zijn. De Strada Panoramica dei Sassi is een heerlijk labyrint van straatjes, met veel treden die naar de grotwoningen leiden.

Puglia bezoeken

Je kunt de regio Puglia eenvoudig bezoeken. Je kunt invliegen via Bari en Brindisi, die beiden in het hart van Puglia liggen. Een andere optie is Napels, dat op zo'n 100 kilometer van Puglia ligt.

Hou er rekening mee dat dit een populaire streek is. Zowel bij buitenlandse toeristen als bij Italianen. Waardoor het bij de grote attracties en stranden erg druk kan worden. Zeker in het hoogseizoen van juli en augustus. Ook de schoolvakanties zijn vaak drukker dan normaal. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen