Waarom moet ik hier heen?

De kleurrijke plaatsjes Positano en Amalfi staan niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst en liggen tegen de bergwand. De kleine steegjes lenen zich er prima voor om lekker te dwalen met een heerlijke gelato in je hand. Geniet van het goede leven en eet een verse pasta vongole op het terras met een goed glas wijn....

Lokale naam: Costiera Amalfitana, Engels: Amalfi Coast

De Amalfi-Kust is synoniem voor steile kliffen, kleurrijke dorpjes en de heerlijke Italiaanse sfeer. Een groep van dorpen ten zuiden van de Golf van Napels. Het behoort bij de provincie Campanië. Sinds 1996 staat deze kust op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de rijke culturele geschiedenis en de ruige natuur. Het gebied loopt van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten.

Langs de kust liggen verschillende dorpjes die de moeite waard zijn te bezoeken. Er loopt een smalle weg die je goed met de auto kunt rijden. Maar het is beter om hier te wandelen, dan pas beleef je het gebied echt.

De dorpen van de Amalfi-Kust zijn:

– Positano: dit kleurrijke dorp ligt spectaculair op een rots, waardoor het veel smalle steegjes en straatjes kent.
– Sorrento: deze populair badplaats ligt op het schiereiland Sorrento en staat ookwel bekend als de citroenenhoofdstad van Italië. Citroengaarden omringen de stad.
– Praiano: deze rustige stad ligt bovenop de kliffen waardoor je goed zicht hebt over de gehele kust van Positano tot Capri.
– Amalfistad: dit historische stadje is het culturele en historische hart van de Amalfi-Kust en daarmee ook de meest toeristische trekpleister van het gebied.
– Ravello: bovenop de berg gelegen, biedt het dorpje Ravello goed uitzicht over zee en is het geliefd bij kunstenaars.
– Atrani: stadje aan zee, pittoresk en omringd met heuvels waar olijven, citroenen en druiven worden geteeld.

Beste video Amalfi Kust Coast

Overige bezienswaardigheden Amalfi-Kust:

Langs deze kust vind je vele villa’s. Met bijzonder goed onderhouden tuinen. Zoals de tuinen van Villa Cimbrone en Villa Rufolo in Ravello, die beroemd zijn vanwege de aanleg, de vele bloemen en planten alsook karakteristieke bomen. Dit zijn goede plekken voor fotografen.

Wandelen op de Amalfi-Kust:

De Amalfi-Kust is voor wandelaars een heerlijke plek om de wandelschoenen aan te doen. De meeste paden dateren uit de 19e eeuw, maar zijn nog in opvallend goede staat.
Een paar van de mooiste wandelroutes zijn:
– Il Sentiero degli Dei; heftige, maar heerlijke wandelroute. Inclusief bijna 2.000 treden.
– Punta Campanella
– Il Santuario dell’Avvocata
– Monti Lattari
– Valle delle Ferriere: Het hart van de Amalfi-Kust. Je loopt hier op hoogte door het landschap met riviertjes, rotsen en veel begroeiing. En her en der een heerlijk uitzicht op de Kust.

Beste tijd:

Van februari tot november staan de citroenbomen in bloei. Van april tot oktober staat de ‘bougainvillea’ in bloei, waardoor overal paars te zien is. In de zomer kan het hier erg druk worden, waardoor de sfeer een beetje verloren gaat. Het voorjaar (april en mei) en het najaar (eind september en oktober) zijn heerlijk.

Meer informatie: www.amalficoast.com

Corno’s reistips:

De Amalfi-Kust leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen en autoroutes. Je kunt vrij eenvoudig je vakantie helemaal zelf regelen of je laten ontzorgen door een reisorganisatie. Hierbij wat handige tips.