Amalfikust

Ontdek de wereldberoemde dorpen langs de Amalfikust

De Amalfikust in Italië is synoniem voor steile kliffen, kleurrijke dorpjes en de heerlijke Italiaanse sfeer. Het is een groep van dorpen ten zuiden van de Golf van Napels. Die elk hun eigen identiteit hebben. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Amalfikust. Met in dit artikel ook enkele excursies die leuk zijn om te doen.

De kleine steegjes lenen zich er prima voor om lekker te dwalen met een heerlijke gelato in je hand. Geniet van het goede leven en eet een verse pasta vongole op het terras met een goed glas wijn. Of bekijk het eens vanaf de andere kant en vaar langs de kust.

Net als het beroemde Cinque Terre behoort de Amalfikust tot de mooiste kusten van Italië. En misschien wel van de wereld. Wat je het beste zelf kunt beoordelen toch?

De Amalfikust (of Amalfi-Kust) staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Beroemde kleurrijke plaatsjes Positano en Amalfi liggen tegen de bergwand. Het is een heerlijke plek om te wandelen.

De kustlijn behoort bij de provincie Campanië. Sinds 1996 staat deze kust op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de rijke culturele geschiedenis en de ruige natuur. Het gebied loopt van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten. Neem de tijd voor de Amalfikust en ontdek het zelf.

Positano

Positano in de Amalfikust.

Dit is waarschijnlijk het meest bekende dorp aan de Amalfikust. Positano ligt spectaculair op een rots, waardoor het veel smalle steegjes en straatjes kent. Het kan hier druk worden, waardoor het slimmer is om bijvoorbeeld vroeg in de ochtend te komen. En te genieten van een Italiaans ontbijt met een espresso of cappuccino.

Sorrento

Sorrento aan de Amalfikust.

Deze badplaats staat ook wel bekend als de citroenen hoofdstad van Italië. Sorrento is een populaire badplaats op het gelijknamige schiereiland. Citroengaarden omringen de stad. In de stad kun je onder meer vers citroensap krijgen, dat minder zuur is dan je denkt.

Praiano

Praiano aan de Amalfikust.

Als je rust wilt, is Praiano een goede keus. Deze stad is rustiger dan de rest. Praiano ligt bovenop de kliffen waardoor je goed zicht hebt over de gehele kust van Positano tot Capri. Neem hier de tijd, dit is een heerlijke plek om tot rust te komen.

Amalfi-stad

Amalfi-stad aan de Amalfikust.

Dit stadje is het culturele en historische hart van de Amalfikust. Daarmee is het ook de meest toeristische trekpleister van het gebied. Waardoor het hier druk kan worden. Met name in de weekenden en het hoogseizoen.

Ravello

Ravello aan de Amalfikust.

Bovenop een berg ligt het stadje Ravello. Hierdoor biedt het dorpje Ravello goed uitzicht over zee. Het is zeer geliefd bij kunstenaars, fotografen en verliefde stelletjes. En inderdaad, het uitzicht is meer dan de moeite waard. Struin langs de vele winkeltjes van de kunstenaars en dwaal door de smalle straatjes.

Atrani

Atrani aan de Amalfikust.

Waarschijnlijk het minst bekende stadje aan de Amalfikust is Atrani. Niet geheel terecht, want Atrani ligt aan zee, is zeer pittoresk en wordt omringd met heuvels waar olijven, citroenen en druiven worden geteeld. Dit is een heerlijke plek om wat meer tijd door te brengen.

Overnachten aan de Amalfikust

Niet alleen in de dorpen heb je veel plekken om de nacht door te brengen. Er zijn talloze kleinschalige hotels, hostels, luxe villa's en handige appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakantieperiodes.   

Overige bezienswaardigheden Amalfikust

Langs deze kust vind je vele villa’s. De meesten hebben bijzonder goed onderhouden tuinen. Zoals de tuinen van Villa Cimbrone en Villa Rufolo in Ravello, die beroemd zijn vanwege de aanleg, de vele bloemen en planten alsook karakteristieke bomen. Dit zijn goede plekken voor foto's.

Auto, boot of te voet?

Je kunt dit gebied op verschillende manieren beleven. Er loopt een smalle weg die je goed met de auto kunt rijden. Maar deze is vaak heel erg druk, waardoor de beleving minder is. Het is beter om hier te wandelen, dan pas beleef je het gebied echt. Daarnaast kun je met bootjes van dorp naar dorp. Waarbij je ongekende uitzichten krijgt over de rotsen, de dorpjes en meer. Dit is eigenlijk de beste manier om alles te zien.

Wandelen op de Amalfikust

De Amalfi-Kust is voor wandelaars een heerlijke plek om de wandelschoenen aan te doen. De meeste paden dateren uit de 19e eeuw, maar zijn nog in opvallend goede staat. Vraag ter plekke naar de status van de wandelpaden. Deze kunnen ineens gesloten zijn, zoals ik had.
Een paar van de mooiste wandelroutes zijn:
– Il Sentiero degli Dei; heftige, maar heerlijke wandelroute. Inclusief bijna 2.000 treden.
– Punta Campanella
– Il Santuario dell’Avvocata
– Monti Lattari
– Valle delle Ferriere: Het hart van de Amalfikust. Je loopt hier op hoogte door het landschap met riviertjes, rotsen en veel begroeiing. En her en der een heerlijk uitzicht op de Kust.

Beste tijd voor de Amalfikust

Van februari tot november staan de citroenbomen in bloei. Van april tot oktober staat de bougainvillea in bloei, waardoor overal paars te zien is. In de zomer kan het hier erg druk worden, waardoor de sfeer een beetje verloren gaat. Het voorjaar (april en mei) en het najaar (eind september en oktober) zijn heerlijk.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen