Etna vulkaan beklimmen

Overwin de actiefste vulkaan van Europa

De Etna beklimmen is een van meest gave excursies in Italië. Hier kun je ervaren hoe Moeder Natuur boos kan worden. Maar de Etna moet je vooral zien en beklimmen. Dan pas krijg je de echte waardering voor deze opvallend actieve vulkaan op het eiland Sicilië. De Etna is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de beste tips om de Etna te beklimmen.

De 3.329 meter hoge vulkaan Etna ligt in het zuiden van Italië. De beklimming is intens en altijd ietwat gevaarlijk, want de Etna is een zeer actieve vulkaan. Het uitzicht is fenomenaal; zowel onderweg als van boven.

De Etna is ontstaan door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor ontmoet de Afrikaanse Plaat de Euraziatische Plaat van Europa. De Afrikaanse plaat duikt hier onder de Euraziatische, wat met veel natuurgeweld gepaard gaat. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Etna. Met een paar leuke excursies om te doen.

Excursie Etna beklimmen

Je kunt zowel op de noordkant als de (populairdere) zuidkant omhoog. Let onderweg op de vaak eeuwenoude wijngaarden. En proost natuurlijk na afloop op je succesvolle wandeling met een glas lokale wijn.

Een van de beste tips is om de tijd te nemen voor je bezoek. Deze vulkaan en omgeving zijn zeer imposant. En teveel mensen willen de vulkaan even snel op. Maar het is een heerlijke dagtocht, waarbij je onderweg volop kunt genieten. 

Kabelbaan Etna Zuid

De kabelbaan op de Etna.

Je kunt naar de hoogste krater met de mooie naam Cratere Nuova wandelen, maar je kunt ook eerst met de kabelbaan tot zo’n 2.500 meter gaan. Deze ligt aan de zuidkant van de Etna. De kabelbaan start bij Rifugio Sapienza. Dit is op een hoogte van 1.923 meter.

Vanaf het uitstappunt van de kabelbaan is het in totaal ongeveer vier uur heen en terug. Maar er gaan ook speciale off-road bussen. Deze brengen je naar een hoogte van 3.000 meter.

Top Etna mag alleen met gids

Je mag alleen naar de top van de Etna lopen met een gids. Dit wordt gedaan vanwege de veiligheid. Je dient deze excursie vooraf te boeken. Al kan het vaak ter plekke ook, mits het niet te druk is. Maar als je het vooraf boekt ben je zeker van je trip.

Silvestri krater en meer

Silvestri krater op de Etna.

De erupties van de Etna door de jaren heen kun je zien aan de verschillende kraters. De meeste daarvan zijn slapend (zoals dat heet), maar een aantal bovenop de berg zijn nog steeds actief. De meest bekende is de Silvestri krater die aan de voet van Etna ligt. En je eenvoudig kunt bezoeken.

Eind 2015 vond volgens experts één van de grootste uitbarstingen van de afgelopen twintig jaar plaats. Met aswolken met een hoogte van zeven kilometer. UNESCO besloot dit natuuricoon tot Werelderfgoed uit te roepen.

Overnachten in de buurt van de Etna

Als je de vulkaan wilt bezoeken is het slim om in de buurt te blijven slapen.
Bekijk de leukste accommodaties

Let op!

Je kunt vrij rondlopen in de lagere delen van de vulkaan. Het is niet toegestaan om zonder gids naar de kraterrand te klimmen. Niet alleen het weer kan omslaan, soms ligt hier nog sneeuw in het voorjaar.

Een uitbarsting van de Etna.

Maar de vulkaan kan ook ineens tot leven komen. Een gids herkent de kenmerken en zal alleen naar boven gaan als het relatief veilig is. Relatief ja, dit is immense een actieve vulkaan.

Boek je excursie online

Hoe kom ik er?

De vulkaan Etna domineert door zijn verschijning het landschap erom heen. Je kunt de vulkaan zowel vanaf de grote stad Catania (ten zuidoosten van de Etna) als in Taormina (ten noordoosten van de Etna) zien en ook bereiken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen