Sicilië

Dit eiland is bekend van de Maffiafilms, maar heeft een ongekend rijke geschiedenis

Sicilië is de uiterste punt aan de laars van Italië. Dit is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland is zo’n 230 km lang en 170 km breed. Je vindt er ongeveer 1.000 kilometer aan kust. Deze is veel ruiger dan wordt gedacht. Het is een perfecte plek voor een strandvakantie, maar ook voor een actieve reis. Terwijl je hier zowel veel cultuur als natuur kunt proeven. Dit zijn de bezienswaardigheden van Sicilië.

Het eiland Sicilië is typisch Italiaans, al hebben de Oude Grieken hier bijvoorbeeld ook gewoond, wat nog terug te zien op diverse plekken. Ook de Normandiërs en Feniciërs kwamen hier. Net als de Arabieren, waardoor het emiraat Sicilië ontstond. Pas in 1861 ging het bij Italië behoren. En die bonte mix van culturen is nu nog goed zichtbaar. In dit artikel vind je de beste attracties voor jouw bezoek aan Sicilië. 

Syracuse

Syracuse op Sicilië.

Syracuse is een grote en belangrijke stad uit de Griekse Oudheid. In de stad ligt het bijzondere eiland Ortygia dat het historisch centrum is. Hier loop je door de kronkelige straatjes naar bijzondere archeologische overblijfselen. Het is een bijzondere plek om te bezoeken.
Lees mijn tips voor Syracuse

Beklim de Etna-vulkaan

Silvestri krater op de Etna.

 De 3.329 meter hoge vulkaan Etna ligt op Sicilië. De beklimming is intens en altijd ietwat gevaarlijk, want de Etna is een zeer actieve vulkaan. Het uitzicht is fenomenaal; zowel onderweg als van boven. Als je toch naar Sicilië gaat …
Lees mijn tips voor de Etna-vulkaan beklimmen

Cefalù

Cefalù is een oude stad, die vooral bekend is vanwege de kathedraal. Deze Cattedrale di Cefalù stamt uit de 12e eeuw. Hij is vooral bekend vanwege de Byzantijnse mozaïeken en de twee opvallende torens. Je ziet de kathedraal vanzelf als je door Cefalù loopt. Loop ook even door de omliggense smalle straatjes. Perfect voor een lunch of diner.

Vallei van de Tempels

Valle dei Templi op Sicilië.

Vallei van de Tempels, oftewel Valle dei Templi, is bijzonder overblijfsel een opvallend uit de Griekse Oudheid. Er zijn in de omgeving van Agrigento overblijfselen van zeven tempels, waaronder eentje die bijna perfect is. Het is een heerlijk gebied om rond te struinen. Hier ligt het verleden nog voor het oprapen. Bezoek ook het Archeologisch Museum ter plekke. Hier vind je veel vondsten die in de omgeving zijn gedaan.

Tindari strand

Het Tindari strand op Sicilië.

Het Tindari strand is bijzonder door de vorm. Een landtong loopt de zee in, waardoor je hier ongekend veel meters strand hebt. De stad Tindari is Grieks van origine met de kerk prominent aanwezig. Vanaf de kerk heb je een heerlijk zicht op het strand en de achterliggende Eolische Eilanden. 

Palermo

Palermo op Sicilië.

Palermo is de hoofdstad van Sicilië. Het is een heerlijke chaotische stad maar je struikelt hier over de musea, theaters en kerken. Waaronder het beroemde Cappella Palatina museum, waar je Arabisch-Normandische kunst ziet.

Catacomben van de Capucijnen

Catacomben van de Capucijnen in Palermo.

De Catacomben van de Capucijnen is een macabere attractie in Palermo. Hier werd in 1599 de eerste monnik gemummificeerd: broeder Silvestro van Gubbio. Inmiddels liggen in de Catacomben ruim 8.000 mummies van monniken. Maar ook van beroemde mensen, vrouwen, maagden en kinderen. Sommigen zijn in poses neergezet, waaronder twee kinderen in een schommelstoel. Je kunt de catacomben bezoeken. Foto’s maken is verboden.
Adres: Piazza Cappuccini, Palermo

Taormina

Taormina op Sicilië.

Taormina is een stad met een uniek Grieks-Romeins theater uit de 7e eeuw voor Christus. Je vindt hier een podium en coulissen. Hier zijn in de zomer talloze concerten. Bijzonder is het zicht op de Etna.

Volgens velen, waaronder schrijver Goethe, is dit het mooiste openluchttheater ter wereld. Ook staat deze stad bekend om zijn Kathedraal uit de 13e eeuw. En het Odeon, een Romeins theater uit de 1e eeuw. Hij ligt gedeeltelijk onder de barokkerk San Caterina.

Noto Bloemenfestival

Het Bloemenfestival van Noto op Sicilië.

Het stadje Noto staat bekend om de Siciliaanse barokke architectuur. Overal waar je kijkt zie je rijkversierde gebouwen. Je kunt heerlijk rond dwalen door Noto. Als je hier in mei bent kun je het bijzondere Bloemenfestival van Noto meemaken. Dan staan de bloemen volop in bloei.

Overnachten op Sicilië

Het eiland is perfect om meerdere dagen te verblijven. Waarbij je verschillende hotels, appartementen of villa's kunt kiezen. Er zijn er genoeg om uit te kiezen. Zorg dat je wel op tijd bent, zodat de prijzen ook nog relatief laag zijn. 
Bekijk de leukste accommodaties op het eiland

Het Siciliaanse eten en drinken

Een rondreis over het eiland Sicilië is genieten. Denk aan het lekkere klimaat, de ruige omgeving en het lekkere Italiaanse eten en drinken. Of eigenlijk het Siciliaanse eten, want de keuken op het eiland kent talloze eigen gerechten. En heeft een eigen smaak.

Cannoli

Cannoli is het meest bekende gerecht van het eiland. Deze buisjes van zoet deeg zijn vaak gevuld met ricotta.

Granita

Granita is het overbekende schaafijs van het eiland. Dat vaak met een brioche (zacht en zoet witbrood) wordt geserveerd. Let maar eens op, het wordt hier zelfs als ontbijt genuttigd.

Siciliaanse pizza

De Siciliaanse pizza heet eigenlijk Sfincione. Het is een pizza met een dikke bodem en is rechthoekig van vorm in plaats van rond. Het lijkt het meest op een focaccia met daarop allerlei extra’s. Maar smaakt net iets anders.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma zie je vooral in de buurt van de stad Catania. Het is pasta met verse tomatensaus, aubergine en geraspte ricotta.

Pane Cunzato op Sicilië.

Pane Cunzato

Het lokaal zeer bekende Pane Cunzato was lang voedsel voor de armen. Het is brood gevuld met tomaten en bijvoorbeeld ansjovis, verse kaas, olijfolie en oregano. Tegenwoordig is het een perfecte lunch, zowel onderweg als in een stad.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen