Napels

Intrigerende stad naast de vulkaan Vesuvius

Napels is een stad met een verhaal. Een uitbarsting van de Vesuvius zaaide in een ver verleden dood en verderf in Pompeï. De mens bouwde een nieuwe stad; Napels. Het is een bijzonder levendige stad onder de rook van de vulkaan Vesuvius. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Napels.

De stad ligt naast een van de meest beroemde vulkanen ter wereld. De stad herbergt diverse musea over de turbulente geschiedenis. Met overblijfselen die zijn gevonden in Pompeï en Herculaneum.

Wetenschappers ontrafelen langzaam de gruwelijke geschiedenis, die overigens weinig geruststellend is. Hier kan je ervaren hoe de lokale bewoners omgaan met een actieve vulkaan in hun leven. Daarnaast kun je in Napels goed shoppen en natuurlijk lekker Italiaans eten en drinken.

Nationaal Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum van Napels.

Het Nationaal Archeologisch Museum is verplichte kost voor wie naar Pompeï en/of Hercunaleum is geweest. Napels is dé plek om alle gevonden kunstschatten te zien. En om te zien hoe de Italianen tegenwoordig leven met de dreiging van de Vesuvius op slechts negen kilometer afstand. Wie echt de angst (als ook het respect) voor de vulkaan wil voelen, moet de berg op. Dan pas begrijp je iets van de gevoelens van de bewoners.

Een groot deel van alle opgravingen is door de eeuwen heen door roof verdwenen. Daarom ligt een deel van de schatten hier, om verdere diefstal te voorkomen. En om de kwetsbare stukken te beschermen. Waaronder het wereldberoemde dubbelportret, de meest persoonlijke tekening van allemaal. Sommige wetenschappers gaan er van uit dat het Terentius Neo en zijn vrouw zijn, anderen beweren dat het Paquius Proculus en vrouw waren. Ook zijn hier bijvoorbeeld enkele gevonden documenten uit Villa dei Papyri in Herculaneum te zien.

Dom van Napels

Dom van Napels.

De Duomo di Napoli is een imposante kathedraal aan de Via Duomo. De opvallend witte kerk stamt uit de 13e eeuw. Hij werd gebouwd in opdracht van Karel van Anjou, een zoon van koning Lodewijk VIII van Frankrijk. Het bijzondere is dat Van Anjou bestaande christelijke gebouwen opnam in het ontwerp. Zo is in de linkervleugel zijn de restanten te zien van de Santa Restituta, een basiliek die stamt uit de 6e eeuw. 

Ook de doopkapel San Giovanni in Fonte, deze staat bekend als het oudste baptisterium in de westelijke wereld. Volgens geleerden gaat deze terug tot de tijd van Constantijn de Grote, die leefde van 280 tot 337 na Chr. In de eeuwen daarop werden daarop onder meer diverse mozaïeken toegevoegd. Door hun oudheid zijn de Christelijke mozaïeken van groot belang. De kerk is beroemd omdat in de Dom het gestolde bloed van San Gennaro, de beschermheilige van Napels, wordt bewaard.

Castel Sant’Elmo

Castel Sant'Elmo in Napels.

Het Castel Sant’Elmo stamt uit de zestiende eeuw. De bouw van het kasteel gebeurde in opdracht van Pedro Álvarez de Toledo, een Spaanse onderkoning van Napels. Het staat op de resten van een kasteel uit de veertiende eeuw. De opdrachtgever daarvan was Robert van Anjou, destijds de koning van Napels.

Hij overleed in 1343, precies het jaar dat het kasteel af was. Tegen het fort is later een klooster gebouwd, het Certosa di San Martino. Het immense pand doet tegenwoordig dienst als kunstmuseum: het Museo di San Martino. Het ligt aan de Via Tito Angelini op de gelijknamige heuvel Sant’Elmo. Vanaf het kasteel en het museum heb je een goed uitzicht over de stad, de Golf van Napels en de Vesuvius.

Castel dell’Ovo

De naam Castel dell’Ovo, wat eikasteel betekent, slaat niet op de vorm van het kasteel, maar op een legende. In dit kasteel zou de Latijnse dichter Virgil een ei hebben verstopt. Onduidelijk is waarom hij dit gedaan heeft. Volgens de verhalen zou het lot van het kasteel afhankelijk zijn van het ei. Het kasteel ligt op een rotsachtig schiereilandje in de Golf van Napels. Het huidige kasteel stamt uit de vijftiende eeuw en werd onder de vlag van het (Spaanse) Koninkrijk Aragón gebouwd.

 Daarvoor hebben wetenschappers achterhaald dat hier onder meer in de eerste eeuw na Christus een Romeinse villa stond. Dat later compleet werd verbouwd tot fort. Dit is dan ook de plek waar Romulus Augustulus gevangen zat. Hij was de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk die in 476 werd afgezet. De toegangsweg is bijzonder, het is een meer dan 100 meter lang voetpad door het water. Het kasteel is een populaire trouwplek voor verliefden.

Castel Nuovo of Maschio Angioino

Castel Nuovo in Napels.

Het Castel Nuovo is het pronkstuk van Karel I van Anjou. Toen hij in de tweede helft van de 13e eeuw koning werd van het koninkrijk Sicilië (dat toen ook zuidelijk Italië omvatte) verplaatste hij de hoofdstad van Palermo naar Napels. En liet hij dit kasteel bouwen. Van het oorspronkelijke kasteel is alleen nog de Cappella Palatina te zien. Op de binnenplaats is de kerk Santa Barbara met fresco’s van de beroemde Giotti.

De huidige naam Castel Nuovo (Nieuw Kasteel) gaf Alfonso I van Aragon het in 1443 toen hij liet verbouwen. Voor zijn glorieuze intocht in dat jaar werd de Arco di Trionfo gebouwd, een toegangspoort van wit marmer. Ze steken af bij het grijze vulkanische gesteente en de vijf massieve torens. In het kasteel is ook het Museo Civico Filangieri gevestigd. Hier zijn alle kunstwerken uit het kasteel te zien, waaronder veel beelden en schilderijen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Villa’s van Stabiae

Stabiae bij Napels.

Stabiae was een stadje aan de baai van Napels. Het lag op ongeveer 5 km. vanaf Pompeii, en is vooral beroemd vanwege de luxe villa’s die hier gevonden zijn. Ook Stabiae werd bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. onder een laag as van ongeveer twee meter dik. Onderzoek heeft aangetoond dat dit deel van Italië sinds de 8e eeuw v. Chr. werd bewoond, waarschijnlijk door de Etrusken.

Overnachten in Napels

Een stedentrip Napels wordt steeds populairder. Of een road trip door het zuiden, waarbij je natuurlijk ook Napels aan doet. Je kunt in de stad verblijven in knusse hotels, handige appartementen en goedkope hostels. De meesten liggen in het centrum of net er buiten. Zorg wel dat je op tijd boekt, zodat je nog keuze hebt. Dan zijn de prijzen ook vaak lager.

De beroemde vulkaanuitbarsting

Overigens werd ook de stad Napels getroffen door de vulkaanuitbarsting van 79, maar bleef relatief ongeschonden. De stad aan de Golf van Napels speelde eeuwenlang een belangrijke rol. Maar door de gunstige ligging kent het een rumoerig verleden, waarbij Grieken, Romeinen, Longobarden, Vikingen en Garibaldijnen probeerden het in te lijven. Tegenwoordig wordt de stad vooral geassocieerd met de maffia.

Inmiddels is het gebied rondom de krater uitgeroepen tot Nationaal Park. De vulkaan herbergt talloze bijzondere planten en dieren. Lokale bewoners noemen de vulkaan een wolf in schaapskleren. Opmerkelijk is dat met het onthullen van de feiten uit het verleden de angst voor een nieuwe uitbarsting toe neemt. Oftewel, wat zijn tegenwoordig de gevaren voor de bevolking? Want er wonen ditmaal geen tienduizenden, maar miljoenen mensen op de flanken van de vulkaan. En de laatste uitbarsting was in 1944.

Napels van boven gezien.

Afstanden Napels, Pompeï en de Vesuvius

Je vliegt meestal op Napels, althans op de luchthaven die op vijf kilometer ten noorden van de stad ligt. Je kunt eenvoudig met een huurauto en een reisje maken naar de Vesuvius op slechts 10 kilometer afstand. als je door rijdt zie je een paar kilometer verderop de opgravingen van Pompeii. 

En nog weer 15 kilometer verderop ligt de beroemde Amalfi-Kust met zijn dorpen op de rotsen langs de kust. Je kunt dit alles in twee dagen doen, maar het is veel leuker om hier een week voor uit te trekken. En echt alles te ontdekken. 

Napels bezoeken

De stad Napels is perfect voor een stedentrip. De stad is eenvoudig met het vliegtuig te bereiken. Het vliegveld ligt 6 kilometer van het stadscentrum. Huur een auto en ga op zoek naar de bijzondere omgeving met Pompeï en Vesuvius. Neem de tijd voor dit deel van Italië. Het is ongekend rijk en divers.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen