Rialtobrug

Oudste en bekendste van de drie bruggen over het Canal Grande

De Rialtobrug is de oudste en bekendste van de drie bruggen over het Canal Grande in Venetië. De andere twee zijn de Accademiabrug en de Scalzi. De lokale naam is Ponte di Rialto. Je kunt deze brug op meerdere manieren bezoeken. Ik heb zelf een gondeltocht gemaakt, waarbij ik eronder door voer. Daarna ben ik te voet over de brug gelopen met een gids. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de Rialtobrug in Venetië. 

De brug wordt ook wel het toonbeeld van Venetië genoemd. Het ontwerp was in 1591 baanbrekend. En nu nog is het een van de mooiste bruggen in Venetië. Misschien wel de mooiste. Eerlijk is eerlijk, hij is niet alleen mooi, maar heeft ook een bijzonder verhaal. Daarnaast is hij zeer populair als foto locatie.

Over de brug lopen

Je kunt de brug op meerdere manieren oversteken. Al eeuwen geleden hadden marktverkopers hier stalletjes op de brug waar de lokale bevolking hun verse goederen kochten. Iets wat nu nog te zien is, want ook in deze burg zie je stalletjes. Als je door het middendeel loopt kun je deze goed zien. Al kun je dan het water zien. 

Gelukkig is het ook mogelijk om achter de winkeltjes langs te lopen. Dan kun je wel over het water kijken en foto's maken bijvoorbeeld.

De beste locaties om foto's te maken

De Rialtobrug in de avond.

Vanuit een gondel: De meeste foto's van deze brug worden gemaakt vanuit een gondel die aan komt varen. Maar je kunt ook bij het verzamelpunt van de gondels gaan staan en daar foto's maken. 

De westelijke kant: Dit is een populaire locatie voor fotografen om te staan. Zeker ook in de vroege ochtend, namiddag en avond. Je kunt hier schuin de brug vast leggen.

Winnaar van een ontwerpwedstrijd

Onderzoek door diverse wetenschappers heeft aangetoond dat voor de huidige brug al eerder andersoortige bruggen werden gebruikt. Waaronder enkele vlot- en ophaalbruggen, zodat de boten er nog wel door konden. De huidige brug stamt uit 1591, waarbij een ontwerpwedstrijd werd uitgeroepen. De winnaar Antonio da Ponte kwam met een revolutionair ontwerp dat het kanaal in een keer overspant. Het was destijds al erg vooruitstrevend, maar ook nu nog bijzonder fraai.

Overnachten in Venetië

De stad is perfect voor een stedentrip. Je kunt zowel in het centrum als net erbuiten goed een paar nachten verblijven. Ook heb ik op een camping net buiten Venetië geslapen. In de stad vind je veel kleine hotels, goedkope hostels, handige appartementen en meer voor je bezoek. Wees er wel op tijd bij, zodat je nog relatief goedkoop kunt boeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen