Waarom moet ik hier heen?

De Rialtobrug wordt ook wel het toonbeeld van Venetië genoemd. Het ontwerp was in 1591 baanbrekend. En nu nog is het een van de mooiste bruggen in Venetië. Misschien wel de mooiste.

Lokale naam: Ponte di Rialto

De Rialtobrug is de oudste en bekendste van de drie bruggen over het Canal Grande, de andere twee zijn de Accademiabrug en de Scalzi.

Onderzoek door diverse wetenschappers heeft aangetoond dat voor de huidige brug al eerder andersoortige bruggen werden gebruikt. Waaronder enkele vlot- en ophaalbruggen, zodat de boten er nog wel door konden.

De huidige brug stamt uit 1591, waarbij een ontwerpwedstrijd werd uitgeroepen. De winnaar Antonio da Ponte kwam met een revolutionair ontwerp dat het kanaal in een keer overspant.

Corno’s reistips:

Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?

Beste tijd:
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.

Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op!
Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.

Bruggen