Venetië

Wereldstad van de romantiek

Venetië is een stad voor verliefden. De stad in het oosten van Italië is befaamd door de vele kanalen, romantische gondels en een wereldberoemd carnaval. Maar in de stad en omgeving is zoveel meer te doen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Venetië. Met bekende, maar ook onbekende attracties. In dit artikel noem ik ook enkele leuke excursies om te doen.

roept warmte, sfeer en andere positieve emoties op. Idyllisch gelegen in en rond het water. Om de 118 eilandjes met elkaar te verbinden zijn er maar liefst 400 bruggen over de 177 kanalen en lagunes gemaakt.

Het is een omgeving die uniek is in de wereld. Met een bevolking die gewend is op het water te leven, getuige de vele huizen op palen. En die gewoon via het water te reizen en te genieten is.

Ondanks zijn schoonheid is Venetië geen klassieke oude stad. Pas in 421 ontwikkelde het zich tot een stad, onder meer door de komst van vele vluchtelingen van de oorlogen met Attila rond 453 en met de Longobarden in 568.

San Marco-plein

Het San Marco-plein in Venetië.

Misschien is dit wel het meest beroemde plein van Italië. Het San Marco-plein is een must en overbekend. Net als de torenhoge prijzen die er gevraagd worden voor een kopje koffie. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en te zien hoe het dagelijkse leven zich afspeelt op dit majestueuze plein.

Lees mijn artikel over het San Marco-plein

Rialtobrug

Rialtobrug in Venetië.

De Canal Grande kom je vaak tegen als je door de stad loopt. Vergeet dan de Rialtobrug niet. Dit is de oudste en bekendste van de drie bruggen over het Canal Grande. De andere twee zijn de Accademiabrug en de Scalzi. Lokale naam is Ponte di Rialto. Je kunt op deze brug lopen, al zul je niet alleen zijn.

Lees mijn artikel over de Rialtobrug

San Marco-basiliek

San Marco-basiliek in Venetië.

De San Marco-basiliek wordt beschouwd als één van de mooiste basilieken in Europa. Hij is rond 1060 gebouwd om het lichaam van de Heilige Marcus zijn laatste rustplek te gunnen. Al in 823 werd zijn lichaam vanuit Alexandrië over gebracht, maar er was geen geschikte plaats om het in onder te brengen.

Lees mijn artikel over de San Marco-basiliek

Gondeltocht door de kanalen

Een gondolatocht in Venetië.

Een gondel excursie is afgezaagd, cliché en duur. Maar wie naar Venetië gaat moet de stad vanuit een gondel zien. Eigenlijk zelfs met een zingende gondelier die O sole Mio aanvangt. Het is de beste manier on de beroemde kanalen van Venetië te verkennen. Ik heb mijn tips voor deze excursie verzameld.

Lees mijn artikel over de Gondeltocht door Venetië

Carnaval vieren in Venetië

Het Carnaval van Venetië.

Het is een hele belevenis: Carnaval vieren in deze stad. En het festival heeft een eigen karakter. Want bij dit feest draagt iedereen een masker. Het is een eeuwenoud gebruik, al in 1268 wordt er melding van gemaakt. En jij kunt meedoen.

Lees mijn artikel over Carnaval vieren in Venetië

Brug der Zuchten

Het Palazzo Ducale in Venetië.

Als je hier bent kom je hem vanzelf tegen: De beroemde Brug der Zuchten. Vanwege het verhaal erachter, maar ook omdat het bouwwerk naadloos past in de schoonheid van Venetië. Het laat ook goed de twee kanten van deze stad zien. Het rijke verleden en de donkere kanten van die rijkdom.

Lees mijn artikel over de Brug der Zuchten

Overnachten in Venetië

De stad is perfect voor een stedentrip. Je kunt zowel in het centrum als net erbuiten goed een paar nachten verblijven. Ook heb ik op een camping net buiten Venetië geslapen. In de stad vind je veel kleine hotels, goedkope hostels, handige appartementen en meer voor je bezoek. Wees er wel op tijd bij, zodat je nog relatief goedkoop kunt boeken.

Geschiedenis

Venetië in de avond.

De geschiedenis van de stad is roerig. Lang maakt het deel uit van het Romeinse Rijk. Nadat hun rol ergens rond de 5e en 6e eeuw in West-Europa is uitgespeeld, richten ze zich op het oostelijke Middellandse Zeegebied. Venetië blijft bij het Oost-Romeinse Rijk (ook wel Byzantijnse Rijk genoemd) behoren en plukt daarvan de vruchten.

In Venetië zijn in deze tijd de kooplieden heer en meester. De handel in specerijen en zijde levert veel geld op. Deze mannen staan bekend om hun harde en brutale optreden. Maar handel is niet het enige waar de kooplieden goed in zijn. Ook politiek gezien staan ze hun mannetje. Zij heersen al snel over een gebied zo groot als het huidige Italië.

Venetië komt in het bezit van een paar economisch zeer strategische gebieden, waaronder de Zee van Marmara en delen van de kust van de Zwarte Zee. Daarnaast worden talloze kunstwerken meegenomen, veel daarvan zijn nu nog te zien in de stad. Het tij keert als de Turken in 1453 de stad Constantinopel innemen.

De kooplieden zijn ineens hun macht over grote delen van het water kwijt. De stad raakt in verval. Het duurt tot de 18e eeuw voordat Venetië weer bekend wordt. Ditmaal is het de artistieke waarde van de architectuur, kunst en literatuur. Niet voor niets duikt de stad op in allerlei literaire werken. Shakespeare’s beroemde toneelstukken Othello en De Koopman van Venetië spelen zich in de stad af.

Maar opnieuw gooit een oorlog roet in het eten. Ditmaal is het Napoleon die Venetië in 1797 binnen valt. Het betekent na meer dan duizend jaar het einde van de onafhankelijkheid. Uiteindelijk wordt het opgenomen in het Italiaanse koninkrijk aan het einde van de 19e eeuw.

Beste tijd voor Venetië

Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.
Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op! Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen