blijf op de hoogte!
blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief
Wereldstad van de romantiek
174 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
576 personen zijn hier geweest
Venetië is een stad voor verliefden. Met fameuze kanalen, romantische gondels en een wereldberoemd carnaval. Alles in een gemoedelijke sfeer. Ontdek de vele bezienswaardigheden. Met bekende, maar ook onbekende attracties. En leuke excursies om te doen.
De wereldberoemde stad in het oosten van Italië roept warmte, sfeer en andere positieve emoties op. Idyllisch gelegen in en rond het water. Om de 118 eilandjes met elkaar te verbinden zijn er maar liefst 400 bruggen over de 177 kanalen en lagunes gemaakt.
Het is een omgeving die uniek is in de wereld. Met een bevolking die gewend is op het water te leven, getuige de vele huizen op palen. En die gewoon via het water te reizen en te genieten is.
Ondanks zijn schoonheid is Venetië geen klassieke oude stad. Pas in 421 ontwikkelde het zich tot een stad, onder meer door de komst van vele vluchtelingen van de oorlogen met Attila rond 453 en met de Longobarden in 568.
De geschiedenis van de stad is roerig. Lang maakt het deel uit van het Romeinse Rijk. Nadat hun rol ergens rond de 5e en 6e eeuw in West-Europa is uitgespeeld, richten ze zich op het oostelijke Middellandse Zeegebied. Venetië blijft bij het Oost-Romeinse Rijk (ook wel Byzantijnse Rijk genoemd) behoren en plukt daarvan de vruchten.
In Venetië zijn in deze tijd de kooplieden heer en meester. De handel in specerijen en zijde levert veel geld op. Deze mannen staan bekend om hun harde en brutale optreden. Maar handel is niet het enige waar de kooplieden goed in zijn. Ook politiek gezien staan ze hun mannetje. Zij heersen al snel over een gebied zo groot als het huidige Italië.
Venetië komt in het bezit van een paar economisch zeer strategische gebieden, waaronder de Zee van Marmara en delen van de kust van de Zwarte Zee. Daarnaast worden talloze kunstwerken meegenomen, veel daarvan zijn nu nog te zien in de stad. Het tij keert als de Turken in 1453 de stad Constantinopel innemen.
De kooplieden zijn ineens hun macht over grote delen van het water kwijt. De stad raakt in verval. Het duurt tot de 18e eeuw voordat Venetië weer bekend wordt. Ditmaal is het de artistieke waarde van de architectuur, kunst en literatuur. Niet voor niets duikt de stad op in allerlei literaire werken. Shakespeare’s beroemde toneelstukken Othello en De Koopman van Venetië spelen zich in de stad af.
Maar opnieuw gooit een oorlog roet in het eten. Ditmaal is het Napoleon die Venetië in 1797 binnen valt. Het betekent na meer dan duizend jaar het einde van de onafhankelijkheid. Uiteindelijk wordt het opgenomen in het Italiaanse koninkrijk aan het einde van de 19e eeuw.
Corno's Reistips
Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.
In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.
Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.
Let op! Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.