San Marco-basiliek

Een van de mooiste basilieken van de wereld; te zien in Venetië

De San Marco-basiliek in Venetië wordt beschouwd als één van de mooiste basilieken in Europa. Hij is rond 1060 gebouwd om het lichaam van de Heilige Marcus zijn laatste rustplek te gunnen. Al in 823 werd zijn lichaam vanuit Alexandrië over gebracht, maar er was geen geschikte plaats om het in onder te brengen. Dit zijn de bezienswaardigheden van de San Marco-basiliek.

De basiliek torent letterlijk als een poortwachter boven het beroemde San Marcoplein uit. Een basiliek die zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant bijzonder is. Met opvallend veel kunst.

Al kent het volgens geleerden een zwarte geschiedenis. De meeste kust is volgens de verhalen geroofd uit Constantinopel (huidig Istanbul) tijdens de Vierde Kruistocht.

Het uitzicht vanaf de San Marco-basiliek.

De beroemde voorgevel

Het meest bijzondere prijkt op de voorgevel, ook al is het een replica. Het zijn een viertal rennende paarden van brons, dat waarschijnlijk stamt uit de 2e eeuw. Dit vierspan geeft als enige ter wereld een beeld van de beroemde triomfkar uit de oudheid. Ook prijkt hier de Venetiaanse leeuw, het symbool van Marcus.

De basiliek telt vijf koepels en talloze bogen en torentjes. Bij de hoofdingang staan beelden uit de 13e eeuw die de maanden van het jaar vertegenwoordigen en beelden van San Marco (15e eeuw). 

De bronzen paarden in de San Marco-basiliek.

De 500 pilaren

De basiliek heeft zo’n 500 pilaren, die allemaal anders zijn. En een mozaïek van 4.000 vierkante meter. Het altaarstuk Pala d’Oro dateert uit 1342 en heeft 2.486 juwelen.

Overnachten in Venetië

De stad is perfect voor een stedentrip. Je kunt zowel in het centrum als net erbuiten goed een paar nachten verblijven. Ook heb ik op een camping net buiten Venetië geslapen. In de stad vind je veel kleine hotels, goedkope hostels, handige appartementen en meer voor je bezoek. Wees er wel op tijd bij, zodat je nog relatief goedkoop kunt boeken.

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen