Waarom moet ik hier heen?

De San Marco-basiliek torent letterlijk als een poortwachter boven het beroemde San Marcoplein uit. Een basiliek die zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant bijzonder is. Met opvallend veel kunst.

Lokale naam: Basilica San Marco

De San Marco-basiliek in Venetië wordt beschouwd als één van de mooiste basilieken in Europa. Hij is rond 1060 gebouwd om het lichaam van de Heilige Marcus zijn laatste rustplek te gunnen. Al in 823 werd zijn lichaam vanuit Alexandrië over gebracht, maar er was geen geschikte plaats om het in onder te brengen.

De basiliek herbergt opvallend veel kunst. Met een zwarte geschiedenis. Het meeste is geroofd uit Constantinopel (huidig Istanbul) tijdens de Vierde Kruistocht.

Het meest bijzondere prijkt op de voorgevel, ook al is het een replica. Een viertal rennende paarden van brons, dat waarschijnlijk stamt uit de 2e eeuw. Dit vierspan geeft als enige ter wereld een beeld van de beroemde triomfkar uit de oudheid. Ook prijkt hier de Venetiaanse leeuw, het symbool van Marcus.

De basiliek telt vijf koepels en talloze bogen en torentjes. Bij de hoofdingang staan beelden uit de 13e eeuw die de maanden van het jaar vertegenwoordigen en beelden van San Marco (15e eeuw).

De basiliek heeft zo’n 500 pilaren, die allemaal anders zijn. En een mozaïek van 4.000 vierkante meter. Het altaarstuk Pala d’Oro dateert uit 1342 en heeft 2.486 juwelen.

Meer informatie: www.basilicasanmarco.it

Corno’s reistips:

Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?

Beste tijd:
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.

Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op!
Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.

Kerken