Lokale naam: Basilica San Marco

De San Marco-basiliek wordt beschouwd als één van de mooiste basilieken in Europa. Hij is rond 1060 gebouwd om het lichaam van de Heilige Marcus zijn laatste rustplek te gunnen. Al in 823 werd zijn lichaam vanuit Alexandrië over gebracht, maar er was geen geschikte plaats om het in onder te brengen.

De basiliek herbergt opvallend veel kunst. Met een zwarte geschiedenis. Het meeste is geroofd uit Constantinopel (huidig Istanbul) tijdens de Vierde Kruistocht.

Het meest bijzondere prijkt op de voorgevel, ook al is het een replica. Een viertal rennende paarden van brons, dat waarschijnlijk stamt uit de 2e eeuw. Dit vierspan geeft als enige ter wereld een beeld van de beroemde triomfkar uit de oudheid. Ook prijkt hier de Venetiaanse leeuw, het symbool van Marcus.

De basiliek telt vijf koepels en talloze bogen en torentjes. Bij de hoofdingang staan beelden uit de 13e eeuw die de maanden van het jaar vertegenwoordigen en beelden van San Marco (15e eeuw).

De basiliek heeft zo’n 500 pilaren, die allemaal anders zijn. En een mozaïek van 4.000 vierkante meter. Het altaarstuk Pala d’Oro dateert uit 1342 en heeft 2.486 juwelen.

Meer informatie: www.basilicasanmarco.it

Kerken