blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Syracuse

Historische havenstad van de Oude Grieken

Syracuse is een havenstad aan de Ionische zee in het zuidoosten van Sicilië. Ooit was dit een belangrijke havenstad voor de Oude Grieken in het zuiden van Italië. Wat nog steeds te zien is in de diverse monumenten. Dit zijn de bezienswaardigheden voor Syracuse en omgeving.

Syracuse biedt een schat aan archeologische wonderen, historische bezienswaardigheden en culturele schatten. Dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis, geniet van de mediterrane sfeer en proef de unieke mix van Griekse, Romeinse en Siciliaanse invloeden.

De historische binnenstad staat op de lijst met Werelderfgoed van UNESCO. En Syracuse is ideaal om zelf te verkennen. Al kun je ook met een gids op pad, die veel van de achtergronden vertelt. En het verleden is veel interessanter dan je denkt.

Theater van Syracuse

Dit goed bewaard gebleven Griekse theater dateert uit de 5e eeuw voor Christus. Het ligt fraai op een heuvel. Het wordt nog steeds gebruikt voor optredens, dus met wat geluk kun je een live optreden meemaken. Dan zul je horen dat de akoestiek buitengewoon is. Daarnaast krijg je een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Ortygia-eiland

Het bijzondere Ortigia-eiland.

Het historische hart van Syracuse ligt op het eiland Ortygia. Dwaal door de charmante smalle straatjes, bezoek het prachtige Piazza Duomo en bewonder architectonische wonderen zoals de kathedraal van Syracuse en het Palazzo Beneventano del Bosco.

Fonte Aretusa

Ontdek de pittoreske bron van Aretusa, gelegen op het eiland Ortigia. Volgens de legende werd de nimf Aretusa door de godin Artemis in een zoetwaterbron veranderd. Bewonder de weelderige vegetatie en de inwonende eenden die deze plek hun thuis noemen.

Zo mooi is Syracuse.

Archeologisch Park Neapolis

In dit archeologische park liggen verschillende oude Griekse en Romeinse ruïnes. Hoogtepunten zijn onder meer het Griekse theater, het Romeinse amfitheater en de beroemde steengroeve die bekend staat als de Latomie dei Cappuccini. Waarin je ook het Oor van Dionysius kunt zien.

Oor van Dionysius

Waar denk jij aan als je de naam Oor van Dionysius hoort? Het is een kalkstenen grot die is uitgehouwen in de Grieks/Romeinse tijd. De grot is 23 meter hoog en strekt zich 65 meter terug in de klif. Vanwege de vorm van het oor heeft een zeer goede akoestiek, waardoor zelfs een klein geluid resoneert door de hele grot. De naam van de grot werd in 1586 bedacht door de beroemde schilder Caravaggio. Hij is vernoemd de grot naar de tiran Dionysius, hij zou de grote gebruiken om tegenstanders er gevangen te houden. Je kunt de grot eenvoudig bezoeken.

Archeologisch Museum Paolo Orsi

Dit museum ligt in de buurt van het archeologische park Neapolis. Als je meer wil weten over het rijke verleden van dit gebied is een bezoek de moeite waard. Het museum herbergt een uitgebreide collectie kunstvoorwerpen uit Syracuse en de wijde omgeving. Het meest bekend zijn de oude Griekse en Romeinse beelden, maar ook het keramiek en de verfijnde mozaïeken zijn het bekijken waard.

Kathedraal van Syracuse

De Kathedraal en het plein.

Als je door de stad loopt, kom je vanzelf de Kathedraal van Syracuse tegen. Deze staat ook wel bekend als de basiliek van Santa Maria delle Colonne. Het is een indrukwekkend bouwwerk dat verschillende bouwstijlen combineert. Met name de sierlijke gevel is de moeite waard, terwijl je binnen diverse kunstwerken en religieuze artefacten kunt zien.

Tempel van Apollo

De tempel van Apollo is een van de oudste Dorische tempels op Sicilië en dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Helaas zijn er nog maar een paar zuilen die je kunt zien. Desondanks biedt het een kijkje in het rijke verleden van Syracuse.

Castello Maniace

Dit imposante fort werd in de 13e eeuw gebouwd door keizer Frederik II. Het Castello Maniace staat bekend om zijn kantelen, torens en binnenplaatsen. Ik vind het is vooral interessant vanwege het uitzicht op zee en de stad.

Catacomben van Syracuse

Je kunt een excursie boeken om ondergronds de catacomben van Syracuse te verkennen. Deze oude grafkamers werden gebruikt door vroege christenen. Je kunt met een gids een rondleiding volgen. Dan krijg je veel uitleg over het verleden en de religieuze betekenis van deze plek.

De beroemde fresco’s in de kathedraal.

Overnachten in Syracuse 

Deze stad is perfect om een paar dagen te verblijven. Je hebt er veel kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, want deze stad wordt steeds populairder.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen