Dunn’s River Falls

Beklim deze heerlijke waterval op Jamaica

Dunn’s River Falls is een absolute must als je naar Jamaica gaat. Deze waterval in het regenwoud kun je beklimmen. Je kunt zelf kiezen om het met een gids of juist zonder te doen. Ik heb zelf de waterval en vond het een van de leukste excursies in Jamaiaca. De waterval ligt ook fraai in het regenwoud. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Dunn’s River Falls.

Dunn’s waterval loopt trapsgewijs naar beneden waardoor je overal kleine lagunes vindt. Het is een van de mooiste watervallen ter wereld die je mag beklimmen. Veel watervallen zijn te gevaarlijk ervoor, maar deze niet. Je kan hier relatief eenvoudig omhoog (en omlaag) klimmen, maar je kunt er ook gewoon zwemmen in de diverse poelen. 

Je kunt zowel zelfstandig om hoog klimmen, als dit met een gids doen. Er zijn diverse opstapplekken. De mooiste route is vanaf het strand. Dan kun je onder weg door omhoog klimmen en klauteren. En dan zie je vanzelf de grotere zwempoelen.

Beklimming van Dunn’s River Falls

Dunn's River Falls in Jamaica. ©Corno van den Berg

Dunn’s River Waterfall is de meest beroemde waterval van Jamaica. Het is een 180 meter lange en 55 meter hoge waterval waarvan het water uit de rivier rechtstreeks de zee in stroomt. Erg bijzonder om te zien. De waterval ligt in het (gematigde) regenwoud van Jamaica. Het is een heerlijke groene omgeving waar je los kunt gaan in het water. In de eerste plaats om lekker bezig te zijn, maar ook vooral om af te koelen en te genieten.

Kijk onderweg hoe het water de rotsen heeft afgeslepen. De meesten zijn opvallend rond en ook behoorlijk glad. Let dus op. Met name op plekken waar algen groeien kun je snel onderuit gaan. Dit zijn de donkere plekken en die kun je beter vermijden. Je kunt ook speciale waterschoenen aandoen, maar het is relatief eenvoudig met blote voeten. als je je onderweg maar goed vasthoudt. En je rustig voort beweegt.

Kan ik Dunn’s River Falls doen met of zonder gids?

Dunn’s River Falls kun je eenvoudig beklimmen. ©Corno van den Berg

Ik heb de waterval beklommen zonder gids. Eerlijk is eerlijk, het is best glad en je moet af en toe wel je evenwicht bewaren. De onderliggende rotsen zijn glad, maar wel te doen als je langzaam omhoog klimt. Ik zag talloze groepen die met een gids omhoog klommen en veel plezier hadden. Als je eenmaal boven bent hoef je niet via de waterval terug, er is een alternatieve route die je eenvoudig kunt wandelen.

Hoe voorkom ik de drukte?

Zorg dat je hier vroeg in de ochtend bent, dan heb je de watervallen voor jezelf. Meestal komen er ook cruisegangers (in grote groepen), waardoor de watervallen plotseling heel druk worden. Vandaar dat de ochtend het best is. Ook in de namiddag kun je op je gemak in het water zitten en luisteren naar de geluiden van het bos om je heen.

Meer informatie: www.dunnsriverfallsja.com