Waarom moet ik dit dier zien?

Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw. Hij jaagt hoog in de bergen en laat zich zelden zien. Maar er zijn wel plekken waar je een redelijke kans hebt.

Engelse naam: snow leopard, Latijnse naam: panthera uncia

De sneeuwluipaard is een zeldzame katachtige. Hij is eenvoudig te herkennen aan de lichtere en veel vollere vacht dan andere roofdieren. Ook heeft hij een langere staart. Het sneeuwluipaard leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.

Lange tijd wisten wetenschappers weinig van dit dier. Na uitvoerig onderzoek hebben wetenschappers achterhaald dat ze overdag jagen op de weinige diersoorten die ook in de bergen leven. Een sneeuwluipaard besluipt zijn prooi en slaat op het laatste moment toe. Soms met een sprong van een tiental meters.

Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn dikke vacht. Inmiddels zijn de dieren streng beschermd in bijvoorbeeld India, Pakistan en Iran. Af en toe worden ze nog steeds illegaal geschoten, maar het aantal sneeuwluipaarden neemt langzaam weer toe.

 

De beste plekken om het sneeuwluipaard te zien: