Sneeuwluipaard

Het absolute roofdier van de Himalaya

Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw. Hij jaagt hoog in de bergen en laat zich zelden zien. Maar er zijn wel plekken waar je een redelijke kans hebt.

Het sneeuwluipaard wordt ook wel sneeuwpanter genoemd. Het is een mythisch dier. Het is een zeldzame katachtige, die hoog in bergen van Azië leeft. 

Lange tijd wisten wetenschappers weinig van dit dier. Na uitvoerig onderzoek hebben wetenschappers achterhaald dat ze overdag jagen op de weinige diersoorten die ook in de bergen leven. Een sneeuwluipaard besluipt zijn prooi en slaat op het laatste moment toe. Soms met een sprong van een tiental meters. De Engelse naam is snow leopard, terwijl de Latijnse naam panthera uncia is.

Deze kat werd in het verleden zwaar bejaagd vanwege zijn dikke vacht. Inmiddels zijn de dieren streng beschermd in bijvoorbeeld India, Pakistan en Iran. Af en toe worden ze nog steeds illegaal geschoten, maar het aantal sneeuwluipaarden neemt langzaam weer toe.

Nieuw: Sneeuwluipaard safari’s

Sneeuwluipaard toerisme is de laatste jaren langzaam op gang gekomen. Toen ik in 2007 in Ladakh (India) was keek de gids geregeld omhoog. Hij kende de plekken waar geregeld uitwerpselen van de dieren werden gevonden. En waar prooidieren graag kwamen, zoals wilde geiten, steenbokken en muskusherten.

Met als conclusie dat hier ook sneeuwluipaarden moesten zijn. Hij had ze diverse keren gezien, wel van grote afstand. Een telescoop is erg nuttig. Ik heb het dier tijdens mijn tweeweekse reis niet gespot.

Inmiddels zijn er ook speciale reizen naar Kirgizië, waar ze af en toe worden gezien door toeristen. Volgens kenners biedt dit land de beste kans. Al is geluk nodig. Het beste kun je er minimaal een week voor uit trekken. Wat niet erg is in een omgeving zoals deze, toch?

Hoe herken ik een sneeuwluipaard?

Het roofdier is eenvoudig te herkennen aan de lichtere en veel vollere vacht dan andere roofdieren. Ook heeft hij een langere staart dan andere roofdieren. Het sneeuwluipaard leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.

Beste plekken om een sneeuwluipaard te zien