Waarom moet ik hier heen?

Dit is één van de populairste in Noorwegen. De Atlantische weg, of Atlantic Road, is een 8 kilometer lange weg, die je letterlijk door de Atlantische oceaan laat rijden. In totaal verbinden 8 bruggen verschillende eilanden  met het Noorse vasteland.

Lokale naam: Atlanterhavsveien, Engelse naam: Atlantic Road

De Atlantic Road in Noorwegen is de mooiste toeristische route ter wereld. Het was de Britse krant The Guardian die het al in 2006 meldde. Hoogste tijd dat ikzelf de route van slechts 8 kilometer ga verkennen. Of eigenlijk 8.234 meter lang. Met in totaal acht bruggen, waaronder een paar hele bijzondere.

De ruige kant van de Atlantic Road.
De ruige kant van de Atlantic Road. Corno van den Berg

De route en de stops

De weg loopt van eiland naar eiland met continu uitzicht op de Atlantische Oceaan. Bijzonder aan de Atlantische weg zijn de scherpe bochten die je door het ruige landschap leiden. Als je geluk hebt kun je zelfs walvissen zien zwemmen, of zeehonden spotten in de vroege ochtend als ze op de rotsen liggen.

De Atlantische Route.
Bloemen op de Atlantische Route. Corno van den Berg

Je kunt eenvoudig overal je auto parkeren en op verkenning gaan. Waarbij je vaak over de rotsen moet klimmen voor een fraai uitzicht. Ik doe het onder meer aan de kant van de Atlantische Oceaan, die vandaag relatief rustig is. Maar ik stop ook bij een wandelpad langs de rotsen, met wisselend zicht op de weg. Ooit zou ik deze weg nog wel eens willen zien bij storm. Dat lijkt me machtig, maar ook wel wat eng.

De Atlantische Weg.
De Atlantische Weg. Corno van den Berg

Orkanen bij de bouw

In 2005 werd de weg tot ‘Noorse constructie van de eeuw’ verkozen. De bekendste brug, tevens het symbool van de Atlantische weg, is de Storseisundbrug.

De aanleg van de route kent vrij bizarre omstandigheden. In de 6 jaar dat men aan het bouwen was, hebben bouwvakkers 12 orkanen moeten doorstaan. Het zijn dan ook de weersomstandigheden die deze route zo mooi en uniek maken.

Een wandelpad bij de Storseisundbrug.
Een wandelpad bij de Storseisundbrug. Corno van den Berg

Zeker in de herfst, wanneer het wat stormachtiger is, slaat de Atlantische oceaan hard tegen de rotsen en over de weg. De herfst is dan ook een populaire tijd onder reizigers om deze route af te leggen.

De Atlantische weg is feitelijk een deel van de Fylkesvei 64, in de provincie Møre og Romsdal in het westen van Noorwegen. De weg verbindt de eilanden van Averøy tot Vevang en Eide.

Onderweg kom je vier uitkijkpunten tegen. Deze blijken zeker het stoppen waard, want ik ontmoet diverse vissers. Al heb je ook kans om walvissen te spotten, maar ik zie weinig.

Een van de vissers langs de weg.
Een van de vissers langs de weg. Corno van den Berg

De 8 bruggen waar je over heen rijdt (van oost naar west) zijn:

  • Lille Lauvøysundbrug
  • Store Lauvøysundbrug
  • Geitøysundetbrug
  • Storseisundbrug
  • Hulvågen bruggen (in totaal drie bruggen)
  • Vevangstraumenbrug

Tips voor de Atlantische Weg:

Maak een boottocht naar het dorpje Håholmen

Een uitstapje naar het eiland Håholmen.
Een uitstapje naar het eiland Håholmen. Corno van den Berg

Met een boot (in de zomer met een heus Vikingschip) kun je naar het nabijgelegen eiland Håholmen. Dit piepkleine, traditionele dorp is alleen per boot bereikbaar. Hier kun je ook overnachten of lunchen bijvoorbeeld. Het vissersdorp is nog in oude stijl en zeer geschikt als tussenstop tijdens de Atlantische Route. De boot vertrekt vanuit Geitoya langs de route.

Loop naar de top van Melen

Je kunt naar de top van Melen lopen. Een vrij makkelijke wandeling van ca. 1,5 uur leidt tot een goed uitzicht over de Atlanterhavsveien en het Scandinavische dorpje Hustadvika.

Zoek de vissers

Bijna elke dag (bij redelijk tot mooi weer) staan vissers langs de kant van de weg te vissen. Je kunt eenvoudig een praatje met ze maken, ze spreken bijna allemaal Engels. Ook is het ideaal voor een foto met hen en de weg.

Corno’s reistips:
Beste tijd:
De Atlantische Weg is het gehele jaar
te rijden. Als reiziger wil je graag
mooi weer, maar deze weg komt
eigenlijk het beste tot zijn recht
bij ruig weer. Dan slaat het zeewater
over de weg en krijg het een unieke
sfeer.

 
Meer informatie: Atlantic Road

Gesponsord door:

 

Autoroutes