Rij de Atlantic Road

Rij letterlijk een weg over de Atlantische Oceaan

De Atlantic Road in Noorwegen is de mooiste toeristische route ter wereld. Het was de Britse krant The Guardian die het al in 2006 meldde. Hoogste tijd dat ikzelf de route van slechts 8 kilometer ga verkennen. Of eigenlijk 8.234 meter lang. Met in totaal acht bruggen, waaronder een paar hele bijzondere. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Atlantic Road. Waarbij je ook informatie krijgt over de leukste stops onderweg.

Het is één van de populairste wegen in Noorwegen. De Atlantische weg, of Atlantic Road, is een weg die je letterlijk door de Atlantische Oceaan laat rijden. In totaal verbinden 8 bruggen verschillende eilanden met het Noorse vasteland.

De ruige kant van de Atlantic Road. ©Corno van den Berg

De route en de stops

De weg loopt van eiland naar eiland met continu uitzicht op de Atlantische Oceaan. Bijzonder aan de Atlantische weg zijn de scherpe bochten die je door het ruige landschap leiden. Als je geluk hebt kun je zelfs walvissen zien zwemmen, of zeehonden spotten in de vroege ochtend als ze op de rotsen liggen.

De Atlantische Route. ©Corno van den Berg

Je kunt eenvoudig overal je auto parkeren en op verkenning gaan. Waarbij je vaak over de rotsen moet klimmen voor een fraai uitzicht. Ik doe het onder meer aan de kant van de Atlantische Oceaan, die vandaag relatief rustig is. Maar ik stop ook bij een wandelpad langs de rotsen, met wisselend zicht op de weg. Ooit zou ik deze weg nog wel eens willen zien bij storm. Dat lijkt me machtig, maar ook wel wat eng.

Orkanen bij de bouw

In 2005 werd de weg tot ‘Noorse constructie van de eeuw’ verkozen. De bekendste brug, tevens het symbool van de Atlantische weg, is de Storseisundbrug. 

De aanleg van de route kent vrij bizarre omstandigheden. In de 6 jaar dat men aan het bouwen was, hebben bouwvakkers 12 orkanen moeten doorstaan. Het zijn dan ook de weersomstandigheden die deze route zo mooi en uniek maken. 

Een wandelpad bij de Storseisundbrug. ©Corno van den Berg

Zeker in de herfst, wanneer het wat stormachtiger is, slaat de Atlantische oceaan hard tegen de rotsen en over de weg. De herfst is dan ook een populaire tijd onder reizigers om deze route af te leggen.

De Atlantische weg is feitelijk een deel van de Fylkesvei 64, in de provincie Møre og Romsdal in het westen van Noorwegen. De weg verbindt de eilanden van Averøy tot Vevang en Eide.

Onderweg kom je vier uitkijkpunten tegen. Deze blijken zeker het stoppen waard, want ik ontmoet diverse vissers. Al heb je ook kans om walvissen te spotten, maar ik zie weinig. 

Een van de vissers langs de weg. ©Corno van den Berg

De 8 bruggen waar je over heen rijdt (van oost naar west) zijn

  • Lille Lauvøysundbrug
  • Store Lauvøysundbrug
  • Geitøysundetbrug
  • Storseisundbrug
  • Hulvågen bruggen (in totaal drie bruggen)
  • Vevangstraumenbrug

Overnachten langs de Atlantic Road

Dit del van Noorwegen is bijzonder fraai. Het is dan ook zonde om hier te snel door heen te reizen. Neem de tijd door bijvoorbeeld een nacht aan de kust door te brengen. Dan kun je ook vroeg in de ochtend genieten van het uitzicht. Of juist aan het einde van de dag. Er zijn diverse hotels, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.  

Bekijk de leukste accommodaties langs de Atlantic Road

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Excursie: Boottocht naar het dorpje Håholmen

Een uitstapje naar het eiland Håholmen. ©Corno van den Berg

Met een boot (in de zomer met een heus Vikingschip) kun je naar het nabijgelegen eiland Håholmen. Dit piepkleine, traditionele dorp is alleen per boot bereikbaar. Hier kun je ook overnachten of lunchen bijvoorbeeld. Het vissersdorp is nog in oude stijl en zeer geschikt als tussenstop tijdens de Atlantische Route. De boot vertrekt vanuit Geitoya langs de route.

Loop naar de top van Melen

Je kunt naar de top van Melen lopen. Dit is een vrij makkelijke wandeling van ca. 1,5 uur leidt tot een goed uitzicht over de Atlanterhavsveien en het Scandinavische dorpje Hustadvika.

Zoek de vissers

Bijna elke dag (bij redelijk tot mooi weer) staan vissers langs de kant van de weg te vissen. Je kunt eenvoudig een praatje met ze maken, ze spreken bijna allemaal Engels. Ook is het ideaal voor een foto met hen en de weg.

Fietsen op de Atlantic Road

Je kunt de Atlantic Road fietsen. In 2010 werd de weg verkozen tot de Mooiste fietsroute van Noorwegen. Je kunt zowel van Kristiansund als van Molde starten. Vanuit Kristiansund moet je de bus nemen naar Averøy. Vandaar kun je opstappen. Vanuit Molde neem je de bus naar Eide, om daar op te stappen.

Er is geen apart fietspad, maar gelukkig rijdt iedereen hier rustig. Al moet je wel opletten, want veel automobilisten willen ook graag het landschap bekijken. Hou hier dus rekening mee.

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen