Trein naar Flåm en Myrdal

De mooiste treinreis van Noorwegen?

De trein naar Flåm in Noorwegen behoort tot de mooiste treinreizen op aarde. Deze aftakking van de beroemde verbinding van Bergen naar Oslo start bij het bergstation van Myrdal. En daalt af naar Flåm in het Aurlandfjord in de Noorse fjorden. Deze treinreis is een heerlijke relaxte manier om er van te genieten. Lees in dit artikel alles over de spoorlijn Myrdal Flåm.

Dit zou maar zo de mooiste treinreis van je leven kunnen zijn. De Flamsbana, zoals hij officieel heet, loopt van Myrdal naar Flåm. Dit plaatsje ligt in een vallei van het UNESCO fjordengebied. Het is een treinrit dwars door de machtige fjorden.

Ook al rijdt de trein tegenwoordig alleen nog voor toeristen, het is een erg goede manier om het landschap te ervaren. Want dit is zoals je de fjorden van Noorwegen verwacht: ruig en imposant. De Flamsbana brengt je langs bergen, watervallen en meer. Waarbij je je nietig voelt.

De route van de trein van Flåm naar Myrdal

De treinroute loopt van Flåm naar Myrdal. Waarbij je start op zeeniveau in het Sognefjord in Flåm en eindigt in het Myrdal station op 867 meters hoogte. Deze reis duurt ongeveer een uur. Je kunt ook weer terug naar Flåm, waarbij het landschap er anders uit ziet. Je kunt ook beginnen in Myrdal en dan heen en weer.

Myrdal heeft een treinverbinding met de stad Bergen alsook met Oslo, dus je kunt eenvoudig een verbinding vinden als je alles met de trein wilt doen. De trein rijdt het hele jaar door, dus ook in de winter. Wat machtig mooie beelden oplevert.

Hoe lang is de treinrit van Flåm naar Myrdal?

De afstand is slechts 20 kilometer tussen deze twee plaatsen. De treinrit duurt 46 tot 50 minuten. Het hoogteverschil bedraagt 865 meters. Als je heen en weer gaat ben je dus het dubbele onderweg. De trein gaat een paar keer per dag.

Koop vooraf een treinkaart

Zorg wel dat je vooraf online een kaartje voor de trein heb gekocht. Deze treinreis is erg populair en zit vaak vol. Zo voorkom je dat je wordt teleurgesteld.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in Flåm en Myrdal

Je kunt eenvoudig een dagexcursie naar dit deel van Noorwegen maken, zoals veel reizigers doen. Maar je kunt ook de nacht doorbrengen in een van de stadjes. Zodat je ook goed de omgeving kunt verkennen met bijvoorbeeld een wandeling. Er zijn diverse hotels, bed & breakfasts en appartementen, die je online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Flåm en Myrdal

Hoe vermijd je de meeste toeristen?

Deze treinrit is een van de meest populaire excursies in Noorwegen. Het is dan ook niet makkelijk om de massa te ontwijken merkte ik. Het beste kun je de weekenden en vakanties vermijden indien mogelijk. Doordeweeks heb je de meeste kans, zeker in de eerste trein van de dag. Dan is het licht vaak ook nog mooi, wat ideaal is voor foto's.

Meer artikelen over de Noorse Fjorden