Låtefossen

Beroemde dubbele waterval met een weg er door heen bij Odda in Noorwegen

De Låtefossen in Noorwegen wordt ook wel tweeling-waterval genoemd. Het water stroomt via twee watervallen naar beneden om vlak bij de brug bij elkaar te komen. Het vele water stroomt onder de weg door bij Odda. De Låtefossen waterval is 165 meter hoog en zeer imposant. En je kunt dus eenvoudig en zeer dichtbij deze waterval komen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Låtefossen. Ook vind je hier tips en informatie hoe je deze waterval kunt bezoeken.

Het water komt van de Lotevatnet, een bekend meer dat 340 meter hoger ligt. Dit meer krijgt veel smeltwater uit de omgeving. In twee stromen valt het water naar beneden en worden de watervallen steeds breder. Om uiteindelijk bij elkaar te komen, wat goed te zien is. De huidige weg is via een stenen brug over de waterval heen gebouwd, waardoor je het watergeweld goed kunt bekijken. Het water eindigt in de rivier Grønsdalslona.

De Låtefossen behoort tot de mooiste watervallen van Noorwegen. Omdat hier twee watervallen samen groeien tot een waterval. Met daarover heen een brug. Waardoor je het watergeweld van dichtbij kunt beleven.

Een van de oudste publiekstrekkers van Noorwegen

De Låtefossen behoort tot de meest bijzondere attracties van Noorwegen. De reden is dat hier al ruim 100 jaar toeristen komen. Maar een reis hiernaartoe was vroeger niet eenvoudig. Het waren met name Engelse en Duitse toeristen die op het natuurgeweld van Noorwegen af kwamen. Zij reisden met een paardenkoets. Ze meerden onder bij het fjord aan. 

Waarna de lange tocht omhoog begon. Als je hier bent zie je ruïnes aan de rechterkant. Deze zijn van het kleine hotel dat hier ooit stond. De gasten konden na de lange reis uitrusten in het hotel. En ook zo genieten van de watervallen. Waarna hun tocht naar het fjord weer begon. De stenen overblijfselen zijn stille getuigen van het verleden. 

Espelandsfossen; nog een waterval

De twee watervallen van de Låtefossen.

Op nog geen 200 meter langs de weg vind je een andere waterval. Het is de veel minder bekende Espelandsfossen. Je vindt deze aan de andere kant van de weg. En ook deze waterval is zeer de moeite waard om te bekijken. Je ziet hem vanzelf. Als je hier met de auto rijdt. En je hoort hem dus ook. Dit watergeweld maakt veel kabaal. Net als Låtefossen.

Beste tijd voor de Låtefossen

Het voorjaar is de beste tijd voor een bezoek. Dan zijn de watervallen op hun grootst. En dus erg imposant. Zeker als het al lekker warm is, waardoor er veel smeltwater is. Ook de zomer is zeer geschikt voor een bezoek. Ook dan is er veel smeltwater van de gletsjers en is de waterval ook goed gevuld. In de winter zijn delen van de waterval bevroren, wat ook bijzondere foto’s oplevert. 

In de zomer is het slim om met je raam dicht te rijden. Het gebeurt veel dat de mist van de watervallen over de weg heen vliegt. En dus kun je, en je auto, nat worden. Wat in mijn beleving een extra dimensie toevoegt.

Overnachten bij de Låtefossen

De meeste reizigers komen hier even kijken, om daarna door te reizen. Ik bleef bewust twee nachten hier, zodat ik de omgeving goed kon verkennen. En dus ook de waterval voor me alleen had. In de nabijheid vind je diverse hotels, campings, bed & breakfasts en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. 

Hoe maak ik mooie foto’s?

Als je mooie foto’s wilt maken, kun je het beste aan het einde van de dag komen. Dan is het rustiger met toeristen, maar vallen ook de laatste zonnestralen op de waterval. Als de zon schijnt natuurlijk, want dat is in Noorwegen niet altijd. De waterval ligt in de ochtend nog grotendeels in de schaduw, wat voor foto’s niet optimaal is.

Locatie van Låtefossen

De weg Rv13 leidt direct naar de watervallen. Låtefossen ligt ongeveer 20 km ten zuiden van de stad Odda en twee kilometer ten noorden van Skare langs wegnummer 13.

Hoe vermijd ik de drukte?

Omdat deze waterval zo makkelijk te bereiken is kan het hier erg druk worden. Met onder meer touringcars vol met toeristen. Het beste kun je de weekenden vermijden, alsook de schoolvakanties. Als je laat op de dag gaat is het rustiger. En valt het zonlicht mooi op het water.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen