Waarom moet ik hier heen?

De Låtefossen behoort tot de mooiste watervallen van Noorwegen. Omdat hier twee watervallen samen groeien tot een waterval. Met daarover heen een brug. Waardoor je het watergeweld van dichtbij kunt beleven.

De Låtefossen wordt ookwel tweeling-waterval genoemd. Het water stroomt via twee watervallen naar beneden om vlak bij de brug bij elkaar te komen. En het stroomt onder de weg door bij Odda in Noorwegen. De Låtefossen waterval is 165 meter hoog en zeer imposant. En je kunt dus eenvoudig en zeer dichtbij deze waterval komen.

Het water komt van de Lotevatnet, een bekend meer dat 340 meter hoger ligt. Dit meer krijgt veel smeltwater uit de omgeving. In twee stromen valt het water naar beneden en worden de watervallen steeds breder. Om uiteindelijk bij elkaar te komen, wat goed te zien is. De huidige weg is via een stenen brug over de waterval heen gebouwd, waardoor je het watergeweld goed kunt bekijken. Het water eindigt in de rivier Grønsdalslona.

Espelandsfossen; nog een waterval

Op nog geen 200 meter langs de weg vind je een andere waterval. Het is de veel minder bekende Espelandsfossen. Je vindt deze aan de andere kant van de weg. En ook deze waterval is zeer de moeite waard om te bekijken. Je ziet hem vanzelf. Als je hier met de auto rijdt. En je hoort hem dus ook. Dit watergeweld maakt veel kabaal. Net als Låtefossen.

Een van de oudste publiekstrekkers van Noorwegen

De Låtefossen behoort tot de meest bijzondere attracties van Noorwegen. De reden is dat hier al ruim 100 jaar toeristen komen. Maar een reis hiernaartoe was vroeger niet eenvoudig. Het waren met name Engelse en Duitse toeristen die op het natuurgeweld van Noorwegen af kwamen. Zij reisden met een paardenkoets. Ze meerden onder bij het fjord aan.

Waarna de lange tocht omhoog begon. Als je hier bent zie je ruïnes aan de rechterkant. Deze zijn van het kleine hotel dat hier ooit stond. De gasten konden na de lange reis uitrusten in het hotel. En ook zo genieten van de watervallen. Waarna hun tocht naar het fjord weer begon. De stenen overblijfselen zijn stille getuigen van het verleden.

Latefossen waterval.
Een deel van de Latefossen waterval. dconvertini

Beste tijd voor de Låtefossen

Het voorjaar is de beste tijd. Dan zijn de watervallen op hun grootst. En dus erg imposant. Zeker als het al lekker warm is, waardoor er veel smeltwater is. Ook de zomer is zeer geschikt voor een bezoek. Ook dan is er veel smeltwater van de gletsjers en is de waterval ook goed gevuld. In de winter zijn delen van de waterval bevroren, wat ook bijzondere foto’s oplevert.

In de zomer is het slim om met je raam dicht te rijden. Het gebeurt veel dat de mist van de watervallen over de weg heen vliegt. En dus kun je, en je auto, nat worden. Wat in mijn beleving een extra dimensie toevoegt.

Hoe maak ik mooie foto’s?

Als je mooie foto’s wilt maken, kun je het beste aan het einde van de dag komen. Dan is het rustiger met toeristen, maar vallen ook de laatste zonnestralen op de waterval. Als de zon schijnt natuurlijk, want dat is in Noorwegen niet altijd. De waterval ligt in de ochtend nog grotendeels in de schaduw, wat voor foto’s niet optimaal is.

Locatie Låtefossen:

De weg Rv13 leidt direct naar de watervallen. Låtefossen ligt ongeveer 20 km ten zuiden van Odda en twee kilometer ten noorden van Skare langs wegnummer 13.

Hoe vermijd ik de drukte?

Omdat deze waterval zo makkelijk te bereiken is kan het hier erg druk worden. Met onder meer touringcars vol met toeristen. Het beste kun je de weekenden vermijden, alsook de schoolvakanties. Als je laat op de dag gaat is het rustiger. En valt het zonlicht mooi op het water.

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.