Trolltunga

Excursie naar een uniek uitkijkpunt; de Tong van de Trol

De wandeling naar Trolltunga is een bijzondere trip in Noorwegen. Deze uitstekende rots is wereldberoemd geworden door sociale media. Maar, Trolltunga is niet eenvoudig te bereiken. Je krijgt er wel een uniek uitzicht voor terug over de omliggende fjorden. In dit artikel vind je uitleg voor wie deze excursie geschikt is. Dit zijn de beste tips voor de wandeling naar Trolltunga.

Trolltunga heeft een bijna magische uitstraling. Als je bij Trolltunga bent zul je zien dat de steen bijna horizontaal uit het gebergte steekt. Je kunt op de steen klimmen en zo over het randje kijken naar de Noorse fjorden onder je. Het is erg populair om een foto van een afstandje te maken met slechts één persoon op de tong.

Hoe lang is de wandeling naar Trolltunga?

De hike naar Trolltunga wordt vaak onderschat. Hou rekening met zo’n 8 tot 10 uur wandelen (heen en terug). De hike wordt logischerwijs langer, als je veel stops (met foto’s en of video's) maakt. Het is een stevige tocht. Sterker nog, dit is zeker niet zomaar even een wandeling die je tussendoor kunt doen.

Beste voorbereiding van de Trolltunga Noorwegen hike

Zorg dat je genoeg warme kleding bij je hebt, voor als het weer omslaat. Dat is iets wat in de Noorse fjorden geregeld gebeurt. Zorg ook dat je genoeg eten en drinken bij je hebt. Of eigenlijk neem iets extra mee. Zodat je bij tegenslag nog wat te drinken en te eten hebt.

Ik kwam onderweg diverse mensen tegen die geen water meer hadden of geen regenjas. Jaarlijks raken mensen onderkoeld als het weer omslaat en moeten ze soms worden gered.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hoe ziet de Trollstigen excursie er uit?

Wandelen naar Trolltunga.

Trolltunga bevindt zich zo’n 350 meter boven het Ringedalsvannet, nabij het Tyssedal. Dit ligt in de gemeente Odda. Vanuit Odda moet je via Tyssedal naar Skjeggedal. Je kunt zonder gids gaan, de bordjes wijzen de weg.

Het pad met een T als bewegwijzering, begint achter de Mågelibanen, de voormalige kabelbaan. Deze route is redelijk steil tot de top. Neem hier de tijd voor en geniet ondertussen vooral ook van het uitzicht.

Vanaf de top is het nog zo’n 3 uur lopen naar Trolltunga. Waarna je hetzelfde pad weer terug volgt. Gelukkig gaat dit voornamelijk bergaf; iets makkelijker dus.

Overnachten voor de excursie

Het slimst is het om in de buurt te verblijven, zodat de volgende dag vroeg op pad kan. Het stadje Odda is daarvoor de meest populaire plek. Hier vind je diverse kleine hotels, gezellige bed & breakfasts, vakantiehuizen en handige appartementen. Deze kun je online eenvoudig boeken. Wees er wel op tijd bij, want voor je het weet is alles volgeboekt.   
Bekijk de leukste accommodaties in en bij Odda

Ook leuk: Trolltunga Camping

Je kunt in de omgeving kamperen. Er zijn meerdere mogelijkheden. In Odda vind je een goed gewaardeerde camping met veel voorzieningen. Denk daarbij aan warme douches, elektriciteit en wifi.

Lees meer over de camping

Of je neemt je tent mee en zet deze in buurt op, ook dat is mogelijk. Een overnachting in de buurt heeft logischerwijs grote voordelen. Je kunt de volgende dag dan extra vroeg bij Trolltunga zijn bijvoorbeeld. En, niet onbelangrijk, de vele toeristen voor zijn. Of juist de zonsondergang er meemaken. Daarnaast zijn er tours, waarbij je onderweg in een tent gaat kamperen in de bergen.
Lees meer over deze excursies

Meer artikelen over de Noorse Fjorden

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen