Waarom moet ik hier heen?

De Donnerkogel in Gosau is klettersteigen voor ervaren klimmers. De foto's en video's van de ijzeren hangbrug doen het erg goed op social media. Het grootste gevaar hier is je eigen hoogtevrees.

De Donnerkogel Klettersteig, ook wel Donnerkogel Via Ferrata genoemd, bij Gosau is beroemd onder bergliefhebbers. Deze beklimming van een rotswand in Oostenrijk is moeilijk en alleen voor ervaren klimmers. Het meest beroemde stuk tijdens het klettersteigen wordt ‘Ladder to Heaven’ genoemd.

Het meest besproken deel is de veertig meter lange ijzeren brug tussen twee rotsen, waarbij je steil omhoog klimt. Het uitzicht is fenomenaal. De meer dan indrukwekkende foto’s en video’s van dit deel gaan al tijden over social media.

Wat is klettersteigen?

Een klettersteig, of via ferrata, is een klimpad dat speciaal in de rotsen is gemaakt. Er zijn ijzeren treden gemaakt in de rotsen om je te helpen bij het klimmen. Maar de route is vaak steil en je moet geregeld wijdbeens klimmen en klauteren. Ook kun je geregeld kabelbruggen tegen die je moet nemen. Of, zoals hier, een ijzeren klimbrug tussen twee rotsen.

Donnerkogel Via Ferrata
De Donnerkogel Klettersteig of Via Ferrata. Outdoor Leadership

Dit soort klimbanen kunnen sterk variëren in zwaarte. Sommige klettersteigs zijn voor kinderen, anderen voor geoefende klimmers. Zeker is dat je altijd gezekerd bent en altijd een gids bij je hebt, waardoor er weinig mis kan gaan. Hoogtevrees is vaak het grootste probleem.

Excursie Donnerkogel Klettersteig

De excursie ziet er als volgt uit. Je krijgt eerst uitleg over de route en klimmateriaal uitgereikt. Deze moet je aan doen, waarbij de gids nauwkeurig checkt of alle zekerheidsbanden goed zitten. Van groot belang is dat je continu bent gezekerd, waardoor je niet naar beneden kunt vallen. Dit doe je middels twee zekeringen die je om en om moet vast maken aan de kabels op de rotsen.

Corno’s reistips:

Oostenrijk kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Afhankelijk van de seizoenen kun je genieten van de sneeuw, het voorjaar zien ontluiken of heerlijk wandelen in de zomer of herfst. Hieronder een aantal tips om je reis naar Oostenrijk te plannen.

De route is 1,1 kilometer lang. De excursie duurt ongeveer drieënhalf uur, waarbij je ongeveer 470 meter hoogte omhoog klimt. Je begint op een hoogte van 1.582 meter, het hoogste punt van deze trip is 2.003 meter. Als je vaker een via ferrata hebt gedaan kun je Donnerkogel ook doen.

Bekijk hoe je de Donnerkogel beklimt:

Donnerkogel Via Ferrata

Meer informatie:

De Donnerkogel is alleen in de zomer open. En de Klettersteig kan alleen bij zeer goed weer worden gedaan. Check dus vooraf of de via ferrata open is.

Meer informatie: dachstein.salzkammergut.at