Donnerkogel Klettersteig / Via Ferrata

De Donnerkogel is beroemd vanwege de 40 meter steile Panoramaladder

De Donnerkogel Klettersteig, ook wel Donnerkogel Via Ferrata genoemd, bij Gosau is beroemd onder bergliefhebbers. Deze beklimming van een rotswand in Oostenrijk is moeilijk en alleen voor ervaren klimmers. Het meest beroemde stuk tijdens het klettersteigen wordt Ladder to Heaven genoemd. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan de Donnerkogel Klettersteig. In dit artikel vind je ook veel informatie over de excursie.

De inmiddels beroemde Donnerkogel in Gosau is klettersteigen voor ervaren klimmers. De foto's en video's van de ijzeren hangbrug doen het erg goed op social media. Het grootste gevaar hier is je eigen hoogtevrees.

Het meest besproken deel is de veertig meter lange ijzeren brug tussen twee rotsen, waarbij je steil omhoog klimt. Het uitzicht is fenomenaal. De meer dan indrukwekkende foto’s en video’s van dit deel gaan al tijden over sociale media. 

Wat is klettersteigen?

Een klettersteig, of via ferrata, is een klimpad dat speciaal in de rotsen is gemaakt. Er zijn ijzeren treden gemaakt in de rotsen om je te helpen bij het klimmen. Maar de route is vaak steil en je moet geregeld wijdbeens klimmen en klauteren. Ook kun je geregeld kabelbruggen tegen die je moet nemen. Of, zoals hier, een ijzeren klimbrug tussen twee rotsen.

Donnerkogel Via Ferrata ©Outdoor Leadership

Dit soort klimbanen kunnen sterk variëren in zwaarte. Sommige klettersteigs zijn voor kinderen, anderen voor geoefende klimmers. Zeker is dat je altijd gezekerd bent en altijd een gids bij je hebt, waardoor er weinig mis kan gaan. Hoogtevrees is vaak het grootste probleem.

Excursie Donnerkogel Klettersteig

De excursie ziet er als volgt uit. Je krijgt eerst uitleg over de route en klimmateriaal uitgereikt. Deze moet je aan doen, waarbij de gids nauwkeurig checkt of alle zekerheidsbanden goed zitten. Van groot belang is dat je continu bent gezekerd, waardoor je niet naar beneden kunt vallen. Dit doe je middels twee zekeringen die je om en om moet vast maken aan de kabels op de rotsen.

Hoe ziet de Donnerkogel Klettersteig er uit?

De route is 1,1 kilometer lang. De excursie duurt ongeveer drieënhalf uur, waarbij je ongeveer 470 meter hoogte omhoog klimt. Je begint op een hoogte van 1.582 meter, het hoogste punt van deze trip is 2.003 meter. Als je vaker een via ferrata hebt gedaan kun je de Donnerkogel ook doen.

Overnachten in de omgeving

Deze attractie ligt bij het plaatsje Gosau. Hier kun je goed verblijven en bijkomen van de excursie. Er zijn winkels en veel restaurants en bars. Je vindt hier diverse kleine hotels, vakantiewoningen en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, want het is een populaire plek, zeker in de vakanties en weekenden.  

Beste tijd om te gaan

De Donnerkogel is alleen in de zomer open. Terwijl de Klettersteig kan alleen bij zeer goed weer worden gedaan. Check dus vooraf of de via ferrata open is. 

Meer informatie over deze Via Ferrata

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 29 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen