Kruidenwandeling Hochkönig

Zoek en proef allerlei kruiden van de alpenweides

De Kruidenwandeling Hochkönig is een bijzondere excursie in Oostenrijk. Je gaat met een gids op zoek naar allerlei kruiden die op de almen in de regio Hochkönig in het SalzburgerLand groeien. Daarna krijg je een workshop hoe je de vele kruiden kunt gebruiken om thee te zetten. Maar ook hoe je ze als garnering kunt gebruiken of als zalf bijvoorbeeld. Dit zijn de beste tips voor de Kruidenwandeling in Hochkönig.

De 2.941 meter hoge Hochkönig is een beroemde berg, maar ook een gelijknamige regio. Het staat vooral bekend om de idyllische almen.

Dit zijn de uitgestrekte groene bergweides aan de voet van de berg. In het voorjaar en de zomer vaak vol met bloemen en kruiden staan.

De 200 kruiden die je over het hoofd ziet

Uitleg bij de kruidenwandeling.

De regio Hochkönig laat zich met haar plaatsen Maria Alm, Dienten en Mühlbach van haar meest diverse kant zien. Een van de leukste excursie is de nieuwe kruidenwandeling langs de bonte weiden. Er groeien meer dan 200 kruiden in deze rijke velden.

Volgens de gids worden de kruiden vaak over het hoofd gezien. Ze groeien vaak voor onze neus, maar de kennis ontbreekt. Veel lokale bewoners hebben die kennis wel en laten dat graag zien. Mede daarom zijn deze wandelingen extra boeiend.

Hoe ziet de Kruidenwandeling excursie er uit?

Deze begeleide kruidenwandelingen worden geregeld georganiseerd. Ze gaan altijd naar een van de 13 kruidenalmen in de regio.

Waarbij je over glooiende hellingen loopt met zicht op steile rotsen, pittoreske bergdorpjes De gids wijst talloze bekende en minder bekende kruiden aan. Je kunt ze bekijken, ruiken en soms zelf proeven.

Na de wandeling is er een workshop waarbij je kunt leren hoe je de kruiden verwerk tot een heerlijke thee, zalf of juist als garnering gebruikt bij je gerechten.

Hochkönig Kräuterfest

Ook met kinderen is deze wandeling erg leuk.

Aan het einde van juni wordt jaarlijks het Hochkönig Kräuterfest gevierd. Langs de kant van de weg geven lokale vrouwen uitleg over de vele kruiden. Ook kun je hapjes uit de vermaarde alpenkeuken proeven, maar dan met lokale kruiden.

Deze zelfgemaakte specialiteiten uit de regio worden hooggewaardeerd. Ik kan beamen dat ze vaak heerlijk smaken en heel divers zijn.

Je producten als zalf, zeep en specerijen ter plekke kopen. Dit alles onder lokale livemuziek. Ook is er een leuk kinderprogramma en een gezellige speeltuin.

Hoogtepunt van het kruidenfeest is de verkiezing van het mooiste kruidenhoofddeksel. Je zult zien dat veel lokale bewoners een hoed dragen met daarin allerlei kleurrijke kruiden. Het levert altijd leuke foto's en video's op.

Ook leuk: Fiets & Wandel van alm naar alm

Een van de leukste uitjes is een fietstocht van alpenweide naar alpenweide. Rondom de dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach zijn er voor de fietsliefhebbers ontelbare kilometers aan e-bike- en mountainbikeroutes te vinden.

Is je batterij bijna leeg? Je hoeft je geen zorgen te maken; er zijn 24 gratis oplaadpunten in de regio. Daarnaast zijn er meerdere kabelbanen die je lekker makkelijk naar ‘boven’ brengen.

Tot slot bezoek je een van de authentieke berghutten? Perfect voor een tussenstop om te genieten van het uitzicht, onder het genot van een lokale culinaire specialiteit.

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Een gerecht met talloze lokale kruiden.

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024.

Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen