Nog geen account?
Onbekend berggebied in Oostenrijk
0 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
0 personen zijn hier geweest
De regio Pyhrn-Priel is een relatief onbekende parel in het noorden van Oostenrijk. Het is een opvallend ruig gebied, met onder meer het Tote Gebirge, oftewel het Dode Gebergte. Je kunt er heerlijk wandelen naar watervallen, bergpieken en het mooiste meer van Oostenrijk. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de regio Pyhrn-Priel.
Soms word je verrast op reis. Dat gebeurde mij in Pyhrn-Priel, een regio die ik niet kende. Maar juist daarom wel wilde verkennen. Online ging ik op zoek naar allerlei informatie, maar ik kon niet al te veel vinden. Wat juist leuk is, zodat ik zelf op onderzoek kan. Ik koos voor Hinterstoder als basisplaats, onder meer omdat dit dorp een kabelbaan heeft, zodat je eenvoudig de bergen in kunt. Het is onderdeel van Oberösterreich, ook bekend als Opper-Oostenrijk.
Dit meer werd in 2018 door de Oostenrijkse TV tot de mooiste plek van Oostenrijk gekozen. Het opvallend groene water van de Schiederweiher is helder, je ziet de bergforellen er zwemmen. Bij mooi weer zie je steile bergen als Spitzmauer en Großer Priel fraai weerspiegelen in het water. Het meer is gratis te bezoeken. Het ligt aan de Flötzersteig, een wandelroute vanuit Hinterstoder.
Lees mijn artikel over de Schiederweiher
Deze kabelbaan biedt een gemakkelijke toegang tot enkele van de beste uitzichten in de regio en is een ideaal startpunt voor wandelingen en wintersport in de winter. De Hössbahn brengt je van 601 meter hoogte naar 1.404 meter, waarna je met een stoeltjeslift naar de 1.800 meter kunt. Vanaf het bergstation van de stoeltjeslift loop je via de Speichersee Schafkögel naar twee uitzichttorens. Waarbij je onder meer zicht hebt op de Dachsteinblick, een kijkje op de Dachsteinbergen. Dit is de toegangspoort voor het unieke Totes Gebirge, waar ik diverse wandelingen heb gedaan.
Het Tote Gebirge, oftewel het Dode Gebergte, is een opvallend kalksteenmassief zonder enige begroeiing. De kalksteenbodem is ondiep en rotsachtig, waardoor bomen niet kunnen wortelen. Kalksteen laat daarnaast veel water door, waardoor planten moeite hebben om voldoende water op te nemen, vooral tijdens droge periodes. Het Totes Gebirge ligt op hoogte, waar het klimaat extremer is. De temperaturen zijn lager en de groeiseizoenen zijn korter, wat de groei van bomen en planten belemmert. Daarnaast zijn de toppen van deze bergen vaak blootgesteld aan harde wind en zware sneeuwval, wat extra stress voor bomen betekent.
Door het kale landschap is het Tote Gebirge zeer populair bij wandelaars. De Großer Priel is met 2.513 m de hoogste berg van het gebergte. Je kunt de top bewandelen, maar er zijn talloze andere opties. Daarnaast zijn er diverse via ferrata's, ook wel Klettersteig genoemd, om te ontdekken. De Priel-Klettersteig naar de Große Priel is met zijn lengte van 2.130 meter en 900 hoogtemeter één van de langste en veeleisendste 'Steigen' in de oostelijke Alpen.
De Stoderer Dolomitensteig is een spectaculaire wandelroute in het Totes Gebirge. De naam zegt het al, je vindt op het hoogste deel hier steile pieken die je ook in de Dolomieten tegen komt. Een deel van het pad is voorzien van staalkabels. Voor deze gemiddelde tot zware route heb je 5 tot 6 uur nodig, met ongeveer 800 hoogtemeters. Daar krijg je een mix van uitdagende paden, adembenemende uitzichten en een gevarieerd alpien landschap voor terug. Het vertrekpunt is Gasthaus Baumschlagerreith.
Hinterstoder is een charmant bergdorp en een populaire bestemming voor zowel winter- als zomersporten. Het dorp biedt eenvoudig toegang tot het gebied Hinterstoder-Höss en het nabijgelegen Spital am Pyhrn Wurzeralm. Er zijn talrijke wandelroutes die je kunt ontdekken. Ook zijn er talloze hotels en bed & breakfasts om te verblijven.
De Strumboding waterval is niet de meest imposante, maar wel een indrukwekkende. Het water valt hier meer dan 20 meter naar beneden in het Totes Gebirge. De waterval ligt langs de weg bij Hinterstoder. Vanaf de parkeerplaats is de waterval eenvoudig te voet te bereiken. Het is een leuke stop voor onderweg.
Als je bij één van 180 accommodaties in de vakantieregio Pyhrn-Priel boekt, krijg je gratis de Pyhrn-Priel AktivCard. Hiermee kun je gratis met de kleine Tälerbus reizen. Dit kan op verschillende manieren merkte ik. Ik liet me in de ochtend meenemen naar bijvoorbeeld Dietlgut, om daarna terug te lopen. Andersom kan ook, dat je heen loopt en terug de bus pakt. Met de Pyhrn-Priel AktivCard kun je ook gratis gebruik maken van de liften in de regio.
De regio Pyhrn-Priel ligt in de Oostenrijkse Alpen. Het ligt ten zuiden van de grote stad Linz. Dit deel van Oostenrijk is perfect te bereiken met de trein vanuit Nederland. Ik reisde met de nachttrein. Dat betekent 's avonds opstappen en de volgende ochtend in Linz wakker worden. Daarna had ik een huurauto. Je kunt ook met de auto gaan, de afstand is zo'n 1.000 kilometer. Het is dan ongeveer 10 tot 11 uur rijden.
Meer informatie over deze regio
0 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
0 personen zijn hier geweest