Salzburg

Barok juweel aan de rand van de Alpen

Salzburg wordt ook wel de kleinste wereldstad genoemd. In deze barokke stad in Oostenrijk werd onder meer Mozart geboren. De binnenstad behoort tot het werelderfgoed van UNESCO en straalt nu nog de rijkdom uit van destijds. Rijkdom die werd vergaard met zout, vandaar de naam. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Salzburg. Met in dit artikel ook de beste excursies om te doen.

De stad Salzburg ligt aan de Salzach-rivier, op de noordelijke grens van de Alpen. Rond Salzburg liggen alpenweides, terwijl de dichtstbijzijnde bergpiek de 1.972 meter hoge Untersberg is. Hij ligt slechts enkele kilometers buiten Salzburg en is populair voor wintersport.

Het historisch centrum van de Oostenrijkse stad Salzburg staat bekend om de barokke bouwstijl. Het is tevens de geboortestad van Mozart. Sinds 1877 vindt de Salzburg Festspiele jaarlijks plaats. Dit is een groot festival met muziek en theater wat draait om de componist Mozart.

De oude binnenstad

Het historisch centrum van de Oostenrijkse stad Salzburg staat bekend om de barokke bouwstijl. Het is tevens de geboortestad van Mozart. Sinds 1877 vindt de Salzburg Festspiele jaarlijks plaats. Dit is een groot festival met muziek en theater wat draait om de componist Mozart.

Vesting Hohensalzburg

De vesting Hohensalzburg op een zomeravond. ©Corno van den Berg

De Festung Hohensalzburg, zoals hij officieel heet, torent boven de stad uit. Met een kabelbaan kun je naar de vesting omhoog, al kun je ook omhoog wandelen. Je zult verbaasd zijn over de grootte van het fort. Met een lengte van 250 m en een breedte van 150 m is het één van de grootste kastelen uit de Middeleeuwen in Europa.

De bouw van de Hohensalzburg begon al in 1077 door aartsbisschop Gebhard von Helfenstein. In de eeuwen daarop werd het voortdurend uitgebreid en verbeterd. Wie de vesting bezoekt moet de Fürsten-zimmer (vorstenkamers) niet vergeten. Deze zijn rijk uitgevoerd, inclusief het bijzondere toilet. Ook zijn er geregeld muziekvoorstellingen te zien.

Getreidegasse van Mozart

Bij het voormalige huis van Mozart. ©Corno van den Berg

De meest bekende componist aller tijden, Wolfgang Amadeus Mozart, is in Salzburg geboren. Hier groeide hij op en schreef op zijn kamertje op zijn achtste zijn eerste muziek. Zijn geest waart nog rond door de ‘stad met de vele torens’. Niet letterlijk, maar het café waar hij graag kwam is er nog. Net als de plekken waar hij zijn eerste muziek liet horen. En zijn ouderlijk huis aan de Getreidegasse staat er ook nog.

De Getreidegasse is dan ook een wereldberoemde straat in Salzburg. Hier werd Mozart geboren. Later leefde hij in een huis aan de Makartplatz 8. Inmiddels zijn beide huizen een museum, zodat je een idee krijgt hoe Mozart zijn jeugd beleefde. En zijn eerste stukken schreef.

Kijk vanaf het balkon naar het plein voor het huis en zie ook het café waar hij geregeld een biertje nam. En zie de Kathedraal van Salzburg waar hij werd gedoopt. Of hoor zijn wereldberoemde muziek bij een opera of wat dan ook. Keuzes genoeg. 

Slot Mirabel

Wie graag een wandeling maakt, moet naar Slot Mirabel (of Schloss Mirabel). Het is terecht één van de populairste plekken in Salzburg. Het is in barokke stijl gebouwd door aartsbisschop Wolf Dietrich Raitenau in 1606 en vooral bekend vanwege de tuin die geometrisch is aangelegd.

In de tuin zijn talloze mythische beelden te zien. De meeste stammen uit 1730, maar de vier groepen van Eneas, Hercules, Paris en Pluton van de Italiaanse beeldhouwer Ottavio Mosto, zijn uit 1690. En voor de liefhebbers; hier zijn diverse scènes uit The Sound of Music opgenomen. En je hebt bijna overal goed zicht op de Hohensalzburg. Vroeg in de ochtend of juist in de namiddag kun je goed door de Mirabel tuinen van het slot lopen. 

De mannen en paarden in Salzburg zijn even mooi. ©Corno van den Berg

Kathedraal van Salzburg

De Kathedraal van Salzburg (of Salzburger Dom) domineert het landschap in de oude stad. Maar door de smalle, kromme straatjes heb je moeilijk zicht op de dom. Eén van de beste plekken om hem te zien is de Mönchsberg in het westen van de stad. Je kunt hier omhoog lopen in het bos en zo een bijzonder uitzicht op de stad hebben.

De Kathedraal heeft een 17de eeuwse barokke stijl, al werden de eerste fundamenten al in 767 gelegd. Hij is gewijd aan de heilige Rupert van Salzburg. Bijzonder is dat Mozart in deze kerk werd gedoopt. 

Uitkijkpunten Salzburg

Het uitzicht van Hohensalzburg. ©Corno van den Berg

Wie graag over de stad wil kijken, heeft diverse opties. Logischerwijs is de vesting Hohensalzburg een goede optie, maar de ‘stadsbergen’ Kapuzinerberg en Mönchsberg zijn eigenlijk beter. Deze zijn wandelend goed te doen, waardoor je steeds een ander beeld op de stad krijgt. Ondertussen kun je talloze stops maken.

Onder meer bij de Mönchsberg: Museum der Moderne Salzburg (Salzburg Museum of Modern Art), St. Blasius (Saint Blaise), Haus der Natur (Museum of Natural History) en de Pallotinerkirche. Op de Kapuzinerberg is het Kapuzinerkloster Salzburg de absolute bezienswaardigheid. Dit klooster met kerk is te bereiken via de Prügelweg en stamt uit de vroege 14e eeuw. Kijk goed om je heen als je hier rond loopt.

Overnachten in Salzburg

Er zijn talloze kleine en grotere hotels in Salzburg. Denk aan de bekende internationale ketens, maar ook veel lokale kleinschalige bed & breakfasts bijvoorbeeld. Het merendeel ligt in of rond het centrum. Hierdoor kun je alles eenvoudig te voet bezoeken. Als je in de zomer in de stad wilt verblijven, zorg dan dat je op tijd je overnachting boekt.

Mijn favoriet is Hotel Vier Jahreszeiten

Bierproeverij in Salzburg

Een Stiegl is al eeuwenlang een bekende bestelling in de cafés van Salzburg. Al sinds 1492 wordt in Salzburg het Salzburgse Märzentyp von Stiegl gebrouwen. Inmiddels kun je tien bierspecialiteiten proeven in de gerenoveerde gaarkelder van de brouwerij. Ook kun je een rondleiding volgen in Brauwelt (oftewel brouwwereld), dat passend wordt afgesloten met een proeverij.

Salzburger koffiespecialiteiten

Sachertorte in Salzburg.

Kleinere Brauner, Melange of Einspänner. Het zijn mooie namen en slechts enkele voorbeelden van koffiespecialiteiten, die je gewoon moet uitproberen. Ze smaken het beste met gebak als Sachertorte (van Hotel Sacher), appelgebak of Salzburgse Nockerl. Eén van de bekende plekken is Café Tomaselli, waar ook Mozart graag kwam. Of proef de Mozartkugel, bestaande uit chocolade met marsepein. Erg zoet, maar zeer populair.

Dineren met Mozart

Eén van de vele optredens met muziek van Mozart. ©St. Peter Stiftskeller

De sfeer is bijzonder. Een rijk gedecoreerde hal in het hart van de stad. Kaarsjes, gedekte tafels en een podium. Het Mozart-diner lijkt misschien iets te toeristisch, maar muzikanten zijn de talenten van de plaatselijke universiteit. Een diner in het oude deel van de stad met afwisselend Mozart en een rijk driegangendiner. Er zijn meer mogelijkheden, vraag bij de Tourist Info naar de mogelijkheden als jij er bent.

The Sound of Music rondleiding

Ze leefden echt: de novide Maria, de latere barones von Trapp, en haar kinderen. Hun tocht leidde, net als de film, van Salzburg naar de Verenigde Staten. Het was Julie Andrews glansrol in de film The Sound of Music waarvoor ze een Golden Globe kreeg. De film zelf kreeg vijf Oscars en de muziek ging de hele wereld over. Wie het indrukwekkende decor van de film wil zien kan naar klooster Nonnberg, het slot Leopolskron, de Mirabel-tuin en het slot Hellbrunn om de film te doen herleven.

Salzburger Zoo

Wie naar Schloss Hellbrunn gaat, kan ook eenvoudig naar de Salzburger Zoo, dat op het terrein van het slot ligt. Het is een dierentuin met veel dieren uit de Oostenrijkse bergen. Waaronder gems en alpensteenbok. Ook zijn er talloze dieren uit de rest van de wereld te vinden. wie met de bus gaat kan het beste bij de dierentuin uitstappen en daarna rustig naar Hellbrunn lopen en daar weer opstappen.

Salzburg Card

De kaart koop je eenmalig voor 24 uur of meer, maar geeft je daarna gratis toegang tot allerlei attracties, waaronder Hellbrunn, de diverse liften naar bijvoorbeeld Hohensalzburg en talloze musea. Het is een handige (en goedkope) manier om veel te zien, want veel attracties zijn hiermee ‘gratis’ en dus ga je sneller naar binnen.

Meer informatie: Salzburg Card

Geschiedenis van de rijkdom

Waar komt de ongekende rijkdom van Salzburg vandaan? Voor een groot deel door een zoutmijn in de nabijgelegen Dürrnberg. Het gaf niet alleen de stad haar naam, maar leverde Wolf Dietrich von Raitenau, één van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg, veel geld op. Het ‘witte goud’ werd al door de Kelten gewonnen, maar Wolf Dietrich moderniseerde de winning. De kunstliefhebber kon zo de stad haar barokke schoonheid geven. En het zout zorgde ervoor dat de stad nu nog in volle glorie te bewonderen is.

Ook net buiten de stad is de rijkdom te zien. Zoals bijvoorbeeld bij het beroemde Schloss Hellbrunn, dat bijna tegen Salzburg aan ligt. Het werd gebouwd tussen 1613 en 1619 door Markus Sittikus von Hohenems, voormalig prinsaartsbisschop van Salzburg. De naam komt van de heldere bron die er ontspringt.

Het was een zomerpaleis, met inmiddels beroemde grotten en fonteinen, die ‘waterspelen’ of ‘Wasserspiele Hellbrunn’ worden genoemd. Het paleis heeft overigens geen bed, iedereen ging terug naar Salzburg om te slapen. Tegenwoordig is een deel van het slot in gebruik als Salzburger Zoo, met veel dieren die je in de bossen en bergen van Oostenrijk tegen kunt komen.

Mozart omschreef zijn geboortestad als volgt: ,,Alles wat ik aan mooie streken gezien heb, is -voor mijn gevoel- maar heel weinig, vergeleken met het hemelse natuurschoon van Salzburg.” Ietwat overdreven natuurlijk, maar het past wel bij deze kleine stad.

In Salzburg ligt het verleden voor het oprapen en voor iedereen is er wel een herkenningspunt. Is het niet Mozart, dan wel The Sound Of Music, de beroemde film uit 1965. Het verhaal speelde zich hier af en was gebaseerd op het leven van Maria von Trapp. En zelfs als klassieke muziek en musicals niet je ding zijn, zul je je hier vermaken.

Salzburg in de avond. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor Salzburg

Deze stad is populair voor mensen die graag doorreizen naar de bergen, hoe dan ook. Er is feitelijk geen beste tijd voor deze stad.

Je kunt Salzburg goed in de winter (in combinatie met wintersport) en in voorjaar/zomer doen in combinatie met bergwandelingen in Untersberg of de zuidelijker gelegen Alpen.

Let op!

Het klimaat in Salzburg is gemiddeld, al kun je hier meerdere dagen slecht weer hebben, maar ook bijna dertig graden. Omdat veel attracties binnen zijn kun je hier ook goed terecht bij regenachtig weer.

Salzburg bezoeken

Salzburg is eenvoudig te bereiken. Het kan met de auto, de afstand is ongeveer 940 kilometer vanaf Utrecht. Het kan ook goed met de trein, de reis duurt minder dan 10 uur. 

In de winter kun je meestal ook met het vliegtuig met een wintersportvlucht naar Salzburg. Anders kun je kiezen uit München of Innsbrück. En moet je vandaar verder reizen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen