blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Salzburger Almenweg

Een van de populairste huttentochten in Oostenrijk

De Salzburger Almenweg is een 350 kilometer lange wandelroute door Oostenrijk. In 25 etappes loop je langs bergweiden, berghutten en bergpieken. Elke etappe heeft zijn eigen karakter. Ruim 90% van de route ligt boven de 1.000 meter. Natuurlijk kun je ook een deel lopen, zoals 4 etappes door Salzburger Sportwelt, dat te boek staat als een van de mooiste en meest uitdagende. 

Wie van wandelen houdt, moet deze langeafstandswandeling eens proberen. De Blauwe Gentiaan staat symbool voor de Salzburger Almenweg. Deze populaire meerdaagse wandeltocht door SalzburgerLand kun je herkennen aan deze fraaie bloem die in september en oktober bloeit.

Je kunt de Almenweg het beste lopen tussen mei en oktober. Waarbij je een grote kans hebt op kleurrijke bloemen en zelfs wilde dieren als de alpenmarmot, gems en steenbok. In de winter is de route dicht, sommige alpenweiden veranderen dan in skipistes. 

Het bereiken van een van de toppen. ©Salzburger Sportwelt - Michael Groessinger

Een of meerdere routes?

Er is een grote keuze aan mogelijkheden. Je kunt alle 25 wandelingen doen, maar natuurlijk ook een enkele route of een paar. De meeste dagen loop je tussen de 5 en 7 uur per dag. De kortste etappe is 5 kilometer met een wandeltijd van 1,5 uur. De langste is 21 kilometer met 9 uur wandeltijd.

Overnachten in gezellige berghutten

Onderweg kun je overnachten in een van de 120 hutten langs de route, waar je ook de lokale gerechten kunt proeven. Er zijn speciale etappes voor fijnproevers, waarbij je na de lichamelijke inspanning wordt verwend met bijzondere gerechten.

Veel wandelliefhebbers kiezen voor een mix van uitdagende en eenvoudigere routes. Waarbij je kunt genieten van de diverse landschappen, de alpenweides, bergen en vergezichten.

Een van de mooiste routes: Salzburger Sportwelt

Een van de mooiste delen van de Salzburger Almenweg zijn etappes 18, 19, 20, 21 en 22 in Salzburger Sportwelt. Met name etappe 18 en 21 zijn voor wandelaars met een goede conditie. Etappe 18 brengt je via een niet al te zware, maar wel inspannende klim naar de Kitzstein (Gabel), waarna een lange afdaling naar Kleinarl volgt. De totale lengte is 13 km, waar je zo'n 6,5 uur over doet. Het hoogteverschil die je moet overwinnen is 700 meter.

Etappe 19 is juist bijzonder door de panorama's. Je begint door de lariksbossen tot de Steinkaralm, waarna een smal pad je brengt naar een hoogte van 1.832 meter. Het alpenweidepad naar de Weissenhofalm is zeer geliefd. Je zult zelf zien waarom.

De dag erna loop je over open weides en door bossen. Dit is een skigebied, met bekende berghutten als Latschenhof, Jandlalm en tot slot het Waldgasthof. De lengte van deze wandeling is 11,5 kilometer, looptijd is 5,5 uur en het hoogteverschil is minimaal.

Etappe 21 is de zwaarste, met een looptijd van zo'n 9,5 uur. Het hoogteverschil is 1.630 meter, de lengte is 15,5 km. Het pad slingert door bossen en Flachau en via de Neuer Sattelweg loop je naar de Lackenalm. De bergpas tussen Ache en Tageweideck is zeer de moeite waard. 

Ook een populaire route (etappe 22) is die van de Gamskogelhütte naar Vordergnadenalm. Al moet je eerst nog wel een korte klim naar Stubhöhe maken, waarna een lange afdaling volgt. De lengte van dit deel is 8 km, de looptijd is 4 uur, het hoogteverschil is 190 meter. 

Andere activiteiten

Een wandelroute is goed te combineren met andere activiteiten als wellness en mountainbiken bijvoorbeeld.

Ook op de mountainbike kun je op fraaie plekken komen. ©Salzburger Sportwelt - Lorenz Masser

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen