Salzburger Gipfelspiel

Wandeling langs 7 niet moeilijke bergtoppen

Het Salzburger Gipfelspiel is een 7-daagse wandelroute langs zeven bijzondere bergen in Oostenrijk. Het idee achter het Bergtoppenspel is bijzonder: elke berg heeft een verhaal te vertellen. Jij moet onderweg achterhalen wat het is. Je krijgt op de top een bijzondere boodschap om je intenser de omgeving te laten beleven. Hierdoor wordt de meerdaagse wandeling in de regio St. Johann in Salzburg een inspirerende natuurbeleving voor volwassenen en gezinnen. Lees hier alles over het populaire Salzburger Gipfelspiel.

Mindful wandelen is hot. Wandelen op een bewustere manier te ervaren wat de bergen met je doen. Wie van wandelen houdt zal deze dagtochten zeer waarderen. Elk tocht naar de top geeft een bijzondere bergervaring, waarbij je ook nog fraaie uitzichten krijgt. Daarnaast kun je nadenken over de diepgaande boodschappen die je tegen komt. Het is de manier om bewust te wandelen merkte ik. Waarbij je gaandeweg dichter bij Moeder Natuur komt.

De veelzijdigheid van de bergen

Lekker wandelen in de Oostenrijkse bergen.

Als je het Gipfelspiel doet, loop je in het Pongauer gebergte. Dit deel van de Salzburger Sportwelt heeft alpenweiden en bergtoppen, waar al eeuwenlang natuur- en cultuur samen gaan. Maar er is meer: je kunt ook wandelen naar de bron van de rivier Enns. Of ontdek het grootste bergmeer in de oostelijke Alpen: de Tappenkarsee. Naast alle bergen die in het spel voorkomen is ook de fraaie Geisterberg een bezienswaardigheid. 

Een legende was de basis

De lokale bevolking kan je hier vertellen over de legende van een vriendelijke koningin en haar zes edelen. De legende is als volgt: Lang geleden was er een koninkrijk. Het was gelegen tussen hoge, indrukwekkende bergen en werd geregeerd door een koningin. Zij zorgde ervoor dat het koninkrijk een plek was van geluk en tevredenheid. Niemand leed er honger leed alle levende wezens werden door haar beschermd.

De Bewaker, de Mysteriedrager, de Scout, de Dichter, de Tovenaar en de Genezer

De Friedenskirche Hochgründeck is een van de hoogtepunten.

De koningin waardeerde respect en nederigheid evenzeer als liefde en vrijheid voor iedereen. Destijds werd ze bijgestaan door zes wijze en goedhartige edellieden. Zij hadden bijnamen de Bewaker, de Mysteriedrager, de Scout, de Dichter, de Tovenaar en de Genezer. Volgens de legende kunnen we van deze utopische wereld veel leren.

De zeven bergtoppen

Tijdens deze wandelingen kom je in contact met jezelf.

Elke bergtop in deze tocht staat symbool voor een hoofdpersonage uit de legende. De bergen hebben fraaie namen als Bischofsmütze (de welwillende koningin), Lackenkogel (de bewaker), Gerzkopf (de Mysteriedrager, Rossbrand (de Scout), Saukarfunktel (de Dichter), de Pennkopf (de Tovenaar) en tot slot Hochgründeck (de Genezer).

Deze bergen hebben elk hun eigen karakter. Daarnaast delen ze hun wijsheid met de wandelaars die hun top beklimmen. De pieken zijn volgens kenners fraai en zeker niet zomaar even te doen. Al kun je ze doen als je fit bent. Je kunt er natuurlijk ook een paar van de zeven beklimmen.

Boek de hele reis online

Het spel kun je als compleet pakket boeken met overnachtingen in de 7 dorpen van de 7 bergtoppen. Dit zijn Flachau, Wagrain-Kleinarl, St.Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos.
Bekijk de reis hier

Zo speel je het Gipfelspiel

Op elke bergtop kun je een stempel halen.

Bij de lokale VVV-kantoren van Salzburger Sportwelt kun een speciale box aanschaffen. Daarin zit een reisboek, drinkbeker (met karabijnhaak) en de wandelkaart met allerlei informatie. Op de top van de berg vind je een boek met interessante informatie over de berg. erbij hoort een ritueel dat je kunt uitoefenen.

Op elke top van de berg kun je een stempel voor in het reisboek zetten. Als je deze inruilt bij een van de toerismebureaus krijg je een piek om aan je rugzak te hangen bijvoorbeeld. Deze pieken kun je verzamelen voor op je drinkbeker. Je krijgt een leuke verrassing bij het VVV-kantoor als je alle zeven pieken hebt gedaan.

Speciaal vervoer voor wandelaars

Voor je wandelingen kun je gebruik maken van de Sportwelt wandelbus en de Alm-Taxis. Beiden brengen wandelaars naar het beginpunt van hun wandeltocht, om ze aan het eind van de dag weer terug naar hun accommodatie te rijden. De wandelbus en de Alm-taxis rijden van eind mei tot eind september.

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024. Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen