Seisenbergklamm

Wandel door deze kloof uit de IJstijd

De Seisenbergklamm is een kloof bij Weißbach bei Lofer in Oostenrijk. Je kunt in deze kloof heerlijk wandelen over een houten pad om al het natuurgeweld te zien. De kloof in het Salzburger Saalachtal werd gevormd in de IJstijd. Door de eeuwen heen is deze verder uitgesleten door de rivier Weißbach. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de Seisenbergklamm.

Het is een van de onbekende attracties in het Salzburgerland. De opvallend smalle kloof laat goed het geweld van Moeder Natuur zien. De excursie door de Seisenbergklamm is een echte aanrader om te doen. Deze kloof is al sinds 1831 open voor bezoekers. Door zijn diverse bezienswaardigheden is deze kloof zeer de moeite waard voor foto's en video's. Dit geldt zeker bij mooi weer als het zonlicht in lange stralen de kloof binnen valt.

Wandelroute door de Seisenbergklamm

De wandeling door de Seisenbergklamm kun je goed in ongeveer anderhalf uur doen, al kun je er ook op je gemak twee uur over doen. Het begin van de kloof is wat breder dan het overige gedeelte. Je loopt hier over houten bruggen, trappen en rotsen. Iets verder kom je bij het middelste gedeelte van de kloof. Het is hier een stuk smaller en indrukwekkender. Let onderweg goed op de begroeiing, die is uitbundig door het vele water. 

De wandeling door de Seisenbergklamm.

Iets verderop in de kloof is het water een stuk wilder. Houd daar rekening mee tijdens de wandeling, je kunt namelijk best nat worden. Doordat de rotsformaties van de Seisenbergklamm hier dicht op elkaar staan is er weinig lichtinval. Samen met het geluid van het wild stromende water zorgt dat voor een prachtig gezicht. Aan het einde van het pad kun je kiezen hoe je terugloopt. Je kunt terug via de kloof of de officiële route vervolgen. Deze loopt via een bospad.

Leuk voor de kinderen

De Seisenbergklamm is ook voor kinderen een leuke trip. Ze kunnen opvallend dichtbij het water komen en onderweg veel leren. Bijzonder is dat er ook een quiz is voor families. Deze is in het Duits, maar wel heel leuk. Je moet onderweg op zoek naar antwoorden. Zodra je alle antwoorden hebt krijg je een verrassing.

Ontstaan van de Seisenbergklamm

Lekker lopen in de natuur. ©Christoph Perkles

De formatie van de Seisenbergklamm begon ongeveer 12.000 jaar geleden door het smeltende ijs van de ijstijd. Al sinds de 19e eeuw is de kloof te bezoeken. Het is nu ingesteld op toerisme met een restaurantje en een souvenirwinkel. Voor toegang tot de Seisenbergklamm moet je entree betalen, dit geld wordt gebruikt voor onderhoud van de houten bruggen.

Bezoeken van de kloof

De kloof is in de winter gesloten. Vanaf mei tot eind oktober is de kloof toegankelijk. Houd er echter rekening mee dat er geen kinderwagen mee kan. Dit komt omdat de kloof op sommige stukken wat smaller wordt. Daarnaast zijn er meerdere trappen.

Locatie van de kloof

Zo mooi is de kloof om te ontdekken.

De Seisenbergklamm ligt bij het dorp Weißbach bei Lofer. Het is bereikbaar via de weg vanuit het grotere plaats Lofer, dat op 10 kilometer aftand ligt. Het is ook bereikbaar vanuit Saalfelden, dat op 15 kilometer ligt. Deze regio ligt vlakbij de Duitse grens.

Het Salzburger Saalachtal heeft een mooie ligging tussen Tirol en Bayern in. Je vindt er prachtige natuur, wilde rivieren, dalen, bergtoppen, gezellige dorpjes en meer. Kortom: een waar paradijs voor een gezinsvakantie. In de zomermaanden juli en augustus zijn er veel activiteiten voor kinderen en teenagers. Denk aan canyoning, rotsklimmen of een grottentocht. De Saalach-rivier is overal aanwezig. Een van de leukste dingen is een ‘beginners-raftingtocht‘, of ga een dagje lekker zonnebaden bij een van de vele meertjes.

Locatie van de Seisenbergklamm

Je vindt deze kloof bij het dorp Weißbach bei Lofer, aan de Oberweißbach straat. Er is een kleine parkeerplaats bij de ingang. Een pad brengt je bij de kloof.

Overnachten in de omgeving

Ik heb meerdere nachten in dit deel van Oostenrijk geslapen. Er zijn diverse kleine hotels, maar ook goede vakantiehuizen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij.
Bekijk de leukste accommodaties

Salzburger Saalachtal Card

Met de Salzburger Saalachtal Card kun je de kloof gratis bezoeken, maar ook de Vorderkaserklamm. Ook leuk is de Lamprechtshöhle: dit is een van de grootste grotten in Europa. Daarnaast is de toegang tot het zwembad gratis met de Saalachtal Card. De kaart kun je op meerdere plekken in de regio kopen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen