Snorkel of duik in de unieke Grüner See

Elk jaar loopt deze vallei in Oostenrijk vol met glashelder smeltwater

De Grüner See is een wonderlijk meer in Oostenrijk. Dit meer komt droog te staan in de winter, maar loopt in de lente vol met bijna tien meter diep glashelder smeltwater. Waarin je kon snorkelen en duiken. Kon ja, want het is inmiddels verboden. Dit zijn de beste tips voor de wonderlijke Grüner See.

Elk jaar gebeurt hier iets bijzonders. Voor een kort moment per jaar staat een deel onderwater. En dat is meer dan prachtig. Wie hier het water ingaat, ziet gras, bloemen, een bankje om te zitten en meer. De Grüner See is dan een wonderlijke, bijna bevroren wereld. 

Het Groene Meer in Oostenrijk ligt in een dal, dat wordt omringd door een ruw bergmassief. Het meer mondt uit in een snelstromend riviertje met watervalletjes en rotsblokken. 

De Grüner See van boven gezien.

Het smeltwater komt uit de omliggende bergen, waardoor een bijzonder fenomeen ontstaat. De volop bezig zijnde lente in het ‘groene meer’ wordt als het ware bevroren. Door het gras van de vallei op de bodem krijgt dit bergmeer een groene kleur. Vandaar ook de naam.

Bijzonder is tevens dat net uitgelopen bloemen geconserveerd blijven door het koude water, waardoor een tochtje onder water extra bijzonder is.

Gesloten sinds 1 januari 2016

Duikers en snorkelaars konden tot 1 januari 2016 het koude, maar ongekend heldere water in. Maar door de populariteit (van met name duikers) werd het water troebel door de vele bewegingen in het water. Hierdoor besloot de lokale overheid de Grüner See te sluiten. Inmiddels wordt gekeken of duikers weer kunnen worden toegelaten, maar dan onder toezicht en strenge regels. Ik hou jullie op de hoogte.

Overnachten in de omgeving

Veel bezoekers blijven een nacht slapen in dit fraaie gebied. Zodat ze zowel de zonsondergang als de zonsopgang kunnen meemaken. En dus de meeste andere bezoekers kunnen ontwijken. Er zijn een paar hotels, vakantiewoningen en appartementen in de regio die je online kunt boeken. Als je dit in de vakantieperiodes wilt moet je wel op tijd zijn.  

Bekijk beelden van het duiken in de Grüner See

Grüner See bezoeken

Voor wie het meer wil bezoeken: Het ligt bij het dorpje Tragöss in Steiermark en is dus vooral in de late lente (mei/juni) een echte attractie. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen