Waarom moet ik dit doen?

De Grüner See is een wonderlijke, bevroren wereld. Voor een kort moment per jaar staat een deel onderwater. En dat is meer dan prachtig. Wie hier het water ingaat, ziet gras, bloemen, een bankje om te zitten en meer.

De Grüner See (of het groene meer) is een wonderlijk meer in Oostenrijk. Dit meer komt droog te staan in de winter, maar loopt in de lente vol met bijna tien meter diep glashelder smeltwater. Waarin je kon snorkelen en duiken. Kon ja, want het is verboden.

Gruner See, Oostenrijk.
Gruner See, Oostenrijk.Florian Orthaber

Het Groene Meer in Oostenrijk ligt in een dal, dat wordt omringd door een ruw bergmassief. Het meer mondt uit in een snelstromend riviertje met watervalletjes en rotsblokken.

Een zitbankje onder water.
Een zitbankje onder water. ExclusivePix

Het smeltwater komt uit de omliggende bergen, waardoor een bijzonder fenomeen ontstaat. De volop bezig zijnde lente in het ‘groene meer’ wordt als het ware bevroren. Door het gras van de vallei op de bodem krijgt dit bergmeer een groene kleur. Vandaar ook de naam.

Bijzonder is tevens dat net uitgelopen bloemen geconserveerd blijven door het koude water, waardoor een tochtje onder water extra bijzonder is.

Gesloten sinds 1 januari 2016

Duikers en snorkelaars konden tot 1 januari 2016 het koude, maar ongekend heldere water in. Maar door de populariteit (van met name duikers) werd het water troebel door de vele bewegingen in het water. Hierdoor besloot de lokale overheid de Grüner See te sluiten. Inmiddels wordt gekeken of duikers weer kunnen worden toegelaten, maar dan onder toezicht en strenge regels. Ik hou jullie op de hoogte…

Hoe kom ik er?

Voor wie het meer wil bezoeken: Het ligt bij het dorpje Tragöss in Steiermark en is dus vooral in de late lente (mei/juni) een echte attractie.

Meer informatie: www.tragoess-gruenersee.at

Corno’s reistips:

Oostenrijk kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Afhankelijk van de seizoenen kun je genieten van de sneeuw, het voorjaar zien ontluiken of heerlijk wandelen in de zomer of herfst. Hieronder een aantal tips om je reis naar Oostenrijk te plannen.

DuikenSnorkelen