Tappenkarsee

Fraai bergmeer met alpenweide en waterval

De Tappenkarsee bevindt zich in het hart van de Alpen in Oostenrijk. Het ligt in de buurt van de stad Kleinarl in de Salzburger Sportwelt regio. Het bergmeer ligt bij de bekende Tappenkarseealm en diverse watervallen. Je kunt via een wandeling het meer in dit deel van de Salzburger Sportwelt bereiken. Hiertoe behoren ook Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos. Dit zijn de beste tips voor de Tappenkarsee en andere bezienswaardigheden in de buurt.

Het meer ligt aan de alpenweide Tappenkarseealm in het SalzburgerLand. Het is een van de grootste bergmeren in de oostelijke Alpen. Het water is vaak opvallend helder en blauwgroen van kleur, wat afsteekt bij de bergen.

Ook vind je twee leuke watervallen in de directe omgeving die je kunt bekijken. Door alle attracties is dit een geliefde locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De Tappenkarsee is een heerlijk wandelgebied.

De Tappenkarsee met naastgelegen alpenweide ligt op een hoogte van 1.762 meter. Het meer is 1140 meter lang en 360 meter breed. Het meer is maximaal 48 meter diep, maar aan de oever slechts enkele centimeters.

Je kunt in het meer zwemmen, al is het water erg fris. Toch zul je in de zomer mensen het water in zien gan. Soms staan koeien met hun poten in het water om af te koelen. Dit zijn de Oostenrijkse Alpen in optima forma.

Tappenkar Waterval

Op zo'n 200 meter van het meer kun je de Tappenkar-Wasserfall zien. Al hangt de sterkte af van het seizoen. In het voorjaar is deze waterval veel forser dan in het najaar bijvoorbeeld.

Het water stort zich in gordijnen over de rotsen naar beneden. Je kunt relatief dicht bij het water komen dat tussen de bomen zichtbaar is. Het is zeker de moeite om even te gaan kijken.

Wandelen naar de Tappenkarsee

Volgens kenners is dit een van de leukste wandelingen om te doen. Je hebt meerdere opties om uit te kiezen. Persoonlijk vind ik de langere wandeling via een ander bergmeer het leukst om te doen.

Parkplatz Jägersee

De Jägersee is ook de moeite waard.

De meeste mensen vertrekken vanaf de Parkplatz Jägersee bij Kleinarl. Vandaar is 5 kilometer lopen (iets meer dan een uur), waarbij je langs een ander fraai bergmeer loopt: de Jägersee. Je kan ook met een mountainbike of elektrische mountainbike omhoog. Deze kun je ter plekke in Kleinarl huren.

Mautstrasse Schwabalm

Vanaf de Jägersee is er een tolweg naar de Schwabalm en de Parkplatz Tappenkarweg. Je moet tol betalen voor deze weg, waarvan de prijzen de laatste jaren stevig zijn verhoogd. Vanaf de parkeerplaats is het nog een kilometer wandelen naar de Tappenkarsee.

Er is ook een langere route, die ik zeer kan aanraden. Deze wandeling duurt ongeveer 3,5 uur, waarbij je wel 750 hoogtemeters moet overwinnen. Je komt hier veel minder andere wandelaars tegen, zodat je optimaal van het landschap kunt genieten.

Aan de rand van het meer kun je uitrusten, er is een speciale vlonder gemaakt om met je vermoeide voeten in het water te kunnen zitten. Ook is er een berghut waar je lekker eten en drinken kunt kopen.

Tappenkarseehütte

De Tappenkarseehütte is in het voorjaar en de zomer de plek voor opvallend veel lokale gerechten en dranken. Het restaurant ligt iets hoger dan het meer, waardoor je een heerlijk uitzicht hebt over het water en de omliggende bergen.

Vervoer voor wandelaars

Uitrusten bij de Tappenkarsee.

In de zomer heb je als wandelaar in Salzburger Sportwelt een aantal goed openbaar vervoer opties. Met de diverse kabelbanen kun je snel de berg op en 's middags lekker rustig aan weer terug.

Verder kun je hier gebruik maken van de Sportwelt wandelbus en de Alm-Taxis. Die rijden van eind mei tot eind september om wandelaars naar het beginpunt van hun wandeltocht te brengen, en brengen ze aan het eind van de dag weer terug naar hun accommodatie.

Nieuw: FILZ & MOOR natuurparadijs Rossbrand

Het nabijgelegen Filzmoos is een echt wandelparadijs, dat op meer dan 1.000 meter boven zeeniveau ligt. Het idyllische bergdorp is beroemd om de ligging aan de voet van de Große Bischofsmütze, een imposante berg van 2.430 meter.

Aan het begin van de zomer wordt op de Rossbrand een gloednieuwe attractie voor natuurliefhebbers van alle leeftijden geopend: De 'Bilderbuchrunde'. Klaar om ondergedompeld te worden in alle mysteries rondom de heidevelden?

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024.

Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen