Kwallenmeer in Palau

Uniek meer waar je kunt zwemmen met ongevaarlijke kwallen

Het kwallenmeer in Palau is wereldberoemd. Je kunt hier zwemmen met tientallen ongevaarlijke kwallen. Het meer was even afgesloten, maar is sinds 2019 weer open.

Het is een wonderlijk verhaal. Jellyfish Lake in Palau zit vol met kwallen. Letterlijk vol. De dieren komen hier binnen via een smalle doorgang met de zee, maar kunnen daarna niet weg. En dus kun je zwemmen met duizenden kwallen.

De lokale bewoners noemen het meer Ongeim’l Tketau. Wat niet eenvoudig uit te spreken is. Terwijl de Engelse naam Jellyfish Lake is. De meeste tour operators gebruiken deze naam voor hun excursies naar het meer. Je kunt het meer zelf ook bezoeken. Het kwallenmeer ligt vlakbij Koror op het eiland Eil Malk, dat een van de vele eilanden is dat bij Palau hoort.

Wat is zo bijzonder aan dit meer?

De foto’s (en video’s) zeggen genoeg. En ja, je moet wel even durven het water in te gaan. Zodra je aan komt lopen zie je ze al. Honderden, nee duizenden kwallen. Terwijl zwemmen met deze dieren is niet iets wat logisch lijkt.

Zo mooi is het kwallenmeer in Palau.

Al is dat in het Jellyfish Lake wel anders. In dit unieke meer op de wereld moet je juist zwemmen. En dan merk je al snel genoeg dat het juist leuk is. En ook erg bijzonder. Zeker als je de fraaie bewegingen ziet van de kwallen om zich voort te bewegen.

De kwallen zijn niet giftig, dus je kunt ze ook zonder probleem aanraken. Iets wat echt wel gebeurt, want het is hier erg druk in het water. Met kwallen.

Waarom was het kwallenmeer in Palau gesloten?

Het meer werd eind 2017 gesloten, omdat de kwallen massaal dood gingen. Ooit zwommen er hier 8 miljoen van deze ongevaarlijke dieren rond, maar het werden er minder en minder. De reden was niet geheel duidelijk, maar een menselijke oorzaak kon niet worden uitgesloten. Zo zou zonnebrand de tere wezens kwaad kunnen doen.

Inmiddels hebben talloze wetenschappers onderzoek naar het fenomeen. Dat overigens al aan het einde van de jaren negentig ook gebeurde. Ook toen stierven ze massaal, maar bracht een kweekprogramma oplossing. Ook dat gebeurde nu. Volgens de overheid zijn er nu weer genoeg. En kunnen de dieren weer worden bezocht.

Strengere regels Palau

In november 2018 verbood de overheid alle zonnebrandmiddelen die schadelijk zijn voor het koraal en voor de andere dieren. Daarmee is het het eerste land dat dit verbiedt. Als je het land binnen komt moet je ondertekenen dat je zorgvuldig om zult gaan met de natuur van het land. Daarnaast wordt alles in de gaten gehouden. Om te voorkomen dat de kwallen opnieuw massaal sterven.