Dunajec Rivier Raften

Op een traditionele houten raft door het Pieniny National Park

Dunajec Rivier Raften; het is anders dan je denkt. Je kunt een unieke excursie met een eeuwenoude houten boot maken door het ruige Pieniny National Park in Polen. Met een gids en kapitein ga je het water op. Het is heel anders dan raften, maar zeker zo leuk. Ik stapte in de boot en liet me vervoeren. Dit zijn de beste tips voor het Dunajec Rivier Raften.

De rivier Dunajec loopt in het zuiden van Polen. Hij wordt omringd door bergen die tot de Karpaten behoren. Het gebied is vooral bekend door de kalkstenen rotsen, waarvan de bergtop De Drie Kronen het meest bekend is. Je vaart er langs, wat fraaie foto's oplevert. Sterker nog, je voelt je nietig bij zoveel natuurgeweld.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Anders dan rafting

De boot wordt ter plekke samengesteld uit vijf kleinere langwerpige vlotten. Deze worden aan elkaar gebonden met touw. Kom dus op tijd, zodat je goed kunt zien hoe ze deze boten bouwen, iets wat al decennialang zo gebeurt. Het is overigens een compleet andere belevenis dan rafting, want je vaart relatief rustig de rivier af.

Een paar mannen zetten een boot in elkaar. ©Corno van den Berg

Daarnaast hoef je zelf niet te peddelen, de stuurman en de kapitein bewegen de boot voort. Daarvoor gebruiken ze langen houten stokken, waarmee ze zowel sturen als duwen. Je wordt daarnaast ook niet nat en valt zeker niet uit de boot. Maar toch is het een heerlijke tour. Dit komt vooral door het landschap en de bergbewoners die het raft varen op de rivier.

Eeuwenoude traditie

Zo ziet de tocht er vanaf de raft uit. ©Corno van den Berg

Al decennialang worden hier excursies voor toeristen aangeboden. Deze boten worden al eeuwen gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen. Ze varen over de golven en door de diverse stroomversnellingen. Deze tocht is een avontuur, maar vooral een belevenis. Waarbij je onderweg veel leert over de geschiedenis van deze manier van voortbewegen en de lokale cultuur.

De mannen die op de boten werken mogen alleen uit de omliggende dorpen komen, dit zijn Sromowce Wyżne, Sromowce Niżne, Szczawnica, Krościenko en Czorsztyn. Ze volgen een drie jaar lange cursus, waarbij ze alles leren over het water, de stroming en alle gevaren. Maar ook hoe je met toeristen om moet gaan.

Twee soorten excursies

Je vaart door de mooiste landschappen. ©Corno van den Berg

Deze tocht kun je op twee manieren doen. Er is een langere route, die duurt gemiddeld zo'n 2 uur en 45 minuten, al kan het iets korter of langer zijn. De start is in het dorp Sromowce Wyżne - Kąty, waar ook de boten in elkaar worden gezet. Deze route is ongeveer 18 kilometer lang. Maar het eerste deel is wel het minste fraaie aldus velen.

Daarom kies ik voor de tweede optie. De tweede opstap is bij het verderop gelegen dorp Sromowce Niżne. Ook daar kun je vertrekken, deze route is 12 kilometer lang. Dan zie je meteen de indrukwekkende bergen van het Pieniny Nationaal Park. Deze trip duurt zo'n 1,5 tot 2 uur. Je kunt ook eerst kijken bij het bouwen van de rafts en dan bij de tweede locatie instappen.

Beste tijd

Deze excursie wordt van de lente (1 april) tot en met de herfst (31 oktober) aangeboden. In de winter is er teveel water, waardoor de boten niet kunnen varen. Je hoeft vooraf niet te reserveren. Als je in de ochtend aan komt lopen zie je vanzelf kapiteins waarmee je de rivier af kunt gaan. De prijzen staan vast, dus je hoeft niet te onderhandelen.

Excursie vanuit Krakau

De meeste toeristen combineren deze excursie met een trip naar Krakau. De rivier stroomt zo'n 100 km ten zuiden van de populaire stad. Het is ongeveer twee uur rijden. Er worden dagexcursies aangeboden vanuit Krakau inclusief vervoer. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De beste hotels

Ik heb meerdere dagen in Krakau doorgebracht, zodat ik alles goed kon verkennen. Dit was in het centrum, zodat ik alles te voet kon doen. Er zijn veel kleine hotels, handige appartementen en vakantieverblijven die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je relatief goedkoop kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Polen

Lees mijn Tips

alle 9 artikelen over Polen

Bekijk alle artikelen