Zakrzówek Groeve

Zwemparadijs van Krakau

Zakrzówek is een groeve met een meer net buiten Krakau. Deze groeve is perfect om in de zomer verkoeling te vinden. Er zijn speciale zwembaden, maar je kunt er ook wandelen en rotsklimmen. De kloof is sowieso aan te bevelen. Volgens kenners is het zelfs de mooiste groeve van heel Polen. Je kunt Zakrzówek gratis bezoeken. Dit zijn de beste tips om de Zakrzówek groeve te bezoeken.

De lokale bevolking kent de groeve goed, maar bij de toeristen is deze veel minder bekend. Ik ging er aan het einde van een zomerse dag kijken. Het landschap is bijzonder fraai. Denk aan steile kliffen, dichte begroeiing en felblauw water dat ook nog eens kristalhelder is. Dat is Zakrzówek, een bezienswaardigheid die je niet zo snel in Polen verwacht.

Bekijk mijn video

Al mijn reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Activiteiten in de kloof

Wat me opvalt waren de talloze jongeren. Ze komen hier samen om wat te drinken en te praten, al zie ik ook wat stelletjes. Ook komen ook veel mensen die graag hier zwemmen. Het water wordt in de zomer lekker warm, maar toch verkoelend. Diverse jongens springen van de kliffen, soms met een salto. Op diverse plekken zie ik diverse groepjes barbecuen. De sfeer is heerlijk relaxed en ik ben aangenaam verrast door deze locatie.

Zo gezellig is Zakrzówek bij lekker weer. ©Corno van den Berg

Al langere tijd is de kloof officieel afgesloten, dit nadat er een paar ongelukken zijn gebeurd. Zomers weer, drank en steile rotsen zijn geen goede mix. En dus is er een hek om het meer gezet, en je kunt alleen via het duikcentrum naar binnen. Maar daar trekken de inwoners van Krakau zich al jaren niets van aan. Er zitten hekken omheen, maar er zijn er talloze gaten in de hekken. Deze worden vaak gebruikt merkte ik.

Een van de vele doorgangen in het hek. ©Corno van den Berg

Geschiedenis van Zakrzówek

De groeve kent een bijzondere geschiedenis. Jarenlang werd hij gebruikt voor de winning van kalksteen. In deze oude kalksteengroeve werd in de jaren negentig iets te diep gegraven. Een grondwaterreservoir werd geraakt, hierdoor liep een groot deel van de groeve vol met grondwater. En dat is nu het meer waarin je kunt zwemmen in het azuurblauwe water.

Drie zwembaden open in 2023

De speciale zwembaden. ©Corno van den Berg

Sinds 2023 zijn er drie speciale zwembaden open voor het publiek. Deze liggen in het kleinere deel van het meer. Je kunt gratis gebruik maken van de zwembaden. Al kan het er wel druk worden. Er worden maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten, waardoor er lange rijen kunnen ontstaan. De zwembaden zijn van half juni to eind september open. Vraag ter plekke naar de actuele openingstijden. 

Het duikcentrum

In het diepere deel is zelfs een duikcentrum gevestigd. Je kunt het heldere water in met een instructeur. Op de bodem van het meer liggen verschillende voertuigen en apparaten van de mijnwerkers die hier hun geld verdienden. Het is een absoluut hoogtepunt van deze trip en het levert bijzondere foto's op. Ook zijn enkele kleedruimtes van de mijnwerkers nog zichtbaar. Een duik in het meer geeft een bijzonder kijkje in het verleden van het meer.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Paus Johannes Paulus II

Onder water is daarnaast een gedenksteen voor Karol Wojtyła te zien. Je kent hem beter als Paus Johannes Paulus II. Deze inwoner van Krakau moest hier in de afgraving gedurende de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid verrichten. Jaren later verhuisde hij naar Vaticaanstad, waar hij later paus werd.

Overnachten in Krakau

Ik heb meerdere dagen in de stad doorgebracht, zodat ik alles goed kon verkennen. Dit was in het centrum, zodat ik alles te voet kon doen. Er zijn veel kleine hotels, handige appartementen en vakantieverblijven die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je relatief goedkoop kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties

Locatie van Zakrzówek

Krakau en de Zakrzówek groeve. ©Corno van den Berg

Vanuit het centrum van Krakau loop je in 20 minuten naar deze kloof. Het is relatief eenvoudig met Google Maps te vinden. Maar je kunt heerlijk rondom de kloof lopen in het groen, zoals ik ook deed. Ik zag diverse mannen rotsklimmen, maar hoorde ook veel vogels. Het is een heerlijk uitje vanuit Krakau, de groeve is heel anders dan de stad. Zeker bij lekker weer is het de moeite waard.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Polen

Lees mijn Tips

alle 9 artikelen over Polen

Bekijk alle artikelen