blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kloven van Kazimierz Dolny

Deze natuurlijke ravijnen zijn door erosie uitgesleten

De kloven van Kazimierz Dolny is een reeks van wonderlijke ravijnen in de regio Lubelski in het oosten van Polen. Ze komen voor in de löss grond, dit is opvallend fijnkorrelige grond met een zeer lichte kleur. In dit deel van Polen zijn complete kloven ontstaan. Waar je de wortels van bomen ziet, die hier proberen te overleven. Het ziet er sprookjesachtig uit als je er door heen loopt.

De ravijnen en kloven in de omgeving van Kazimierz Dolny zijn bijzonder. Je kunt hier zien hoe weer en wind diepe dalen hebben uitgesleten in het landschap. Het is een heerlijk gebied waar bomen proberen te overleven.

Erosie is het sleutelwoord bij dit natuurverschijnsel. Eeuwenlang heeft het regenwater hier diepe kloven uitgesleten in de heuvels. Ook sneeuw en ijs zorgen voor het afkalven van de kloven. Sommigen werden gebruikt als weg, andere werden juist gemeden omdat het er zou spoken.

Tegenwoordig kun je de diverse kloven bezoeken. Je kunt er perfect wandelen en fietsen. Ik deed beiden. Dit zijn mijn tips voor de leukste kloven rondom de stad Kazimierz Dolny. Met enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Overigens hebben we ook lössgronden in ons land. Met name in het zuiden van het land. En bij Groesbeek en de Veluwezoom bijvoorbeeld. Maar niet zoals in de omgeving van Kazimierz Dolny, waar je kunt dwalen door heuvels. Met geregeld fraaie uitzichten. 

Wąwóz Korzeniowy Dół

Wandelen bij Kazimierz Dolny. ©Corno van den Berg

Wąwóz Korzeniowy Dół ligt net buiten de stad Kazimierz Dolny. Het is de meest populaire kloof en terecht. Deze kloof is ongeveer een kilometer lang. En je loopt hier letterlijk boor een kloof en onder de bomen door. Veel wortels zijn zichtbaar en lopen van de rand van de kloof naar de bodem. Bij elke regenbui verliezen ze meer grip op het losse zand. Waardoor geregeld bomen omvallen. Al komen er ook weer nieuwe bij.

Het lijkt inderdaad alsof de meeste bomen elk moment kunnen omvallen. Dit is een perfecte plek voor foto’s. Wat kan op elk moment van de dag. Zeker als de zon door de bomen heen schijnt krijgt dit gebied iets extra’s. Loop hier rustig rond en geniet van het spektakel.

Monument met grafstenen in Kazimierz

Het gedenkmonument bij Kazimierz Dolny. ©Corno van den Berg

Aan de rand van het bos vind je hier een indrukwekkend monument. Het is gemaakt van grafstenen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Deze stenen werden door de Duitsers verwijderd van de oude Joodse begraafplaats in Kazimierz. Ze werden als straatstenen gebruikt. 

Na de Tweede Wereldoorlog zijn ze verwerkt in het monument. Let ook op de bliksemschicht in het monument. Het is een passende herinnering aan het verleden. 

De grafstenen achter het monument. ©Corno van den Berg

Maar je moet eigenlijk ook achter het monument kijken. Dan kom je in een kloof waar talloze Joodse graven in het bos zijn geplaatst. Je kunt omhoog klimmen in het mulle zand, maar ook bij de graven kijken. Ook dit is een bijzondere plek voor foto’s.

Wąwóz Plebanka

Fietsen door het heuvelachtige landschap van Kazimierz Dolny. ©Corno van den Berg

Wąwóz Plebanka ligt ten westen van de stad Kazimierz Dolny. Deze kloof voert door diverse heuvels. Die je hebt beste per fiets kunt ontdekken. Hou er rekening mee dat je mul zand tegen kunt komen, waardoor sommige stukken wat lastig zijn om te fietsen. Al kun je hier ook goed wandelen. Het landschap is heerlijk ruig, waarbij je kans hebt om dieren te spotten. Zoals ik een ree tegen kwam.

Kazimierz Dolny

Markt in Kazimierz Dolny. ©Corno van den Berg

Als je hier toch bent is de kleine stad Kazimierz Dolny ook een bezoek waard. Het is een van de mooist gelegen steden in Polen. Je kunt de stad eenvoudig te voet verkennen. De rijkdom van de stad voert terug tot de 16de eeuw.

Veel inwoners verdienden veel geld aan de handel in graan langs en over de rivier Wisła. Deze stroomt langs de stad. Die rijkdom is nu nog te zien als je door de stad loopt. Met name het kasteel en het uitzicht van boven is zeer de moeite waard.

Hoe kom ik hier?

De kloven bij Kazimierz zijn vanuit Lublin eenvoudig te bereiken. Het gebied ligt op ruim 60 kilometer, waar je zo’n 50 minuten over doet met de auto. Je kunt ook met openbaar vervoer reizen naar Kazimierz Dolny en vandaar uit op pad gaan. De meeste kloven liggen in de directe omgeving van het stadje. En zijn goed per fiets te doen, zoals ik ook deed.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Polen

Lees mijn Tips

alle 8 artikelen over Polen

Bekijk alle artikelen