Krakau: De 10 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Krakau

Dit is een stad met veel historie, ideaal voor een stedentrip

Krakau is al jaren een populaire stad. En met reden, want het historisch centrum van Krakau is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom. Het verleden ligt hier letterlijk nog op straat. Dit is fraai Polen.

Een stedentrip naar Krakau is winkelen, terrasjes bezoeken en lekker eten. Het is tevens een goedkope stad; zowel voor hotels, drank en eten in restaurants. Logischerwijs kun je het ook combineren met een rondreis door Polen.

Bijzonder is dat de stad in alle eeuwen eigenlijk nooit is verwoest, zelfs niet gedeeltelijk. Daarom is Krakau nog steeds een bijzonder fraaie stad om te bezoeken. Met talloze attracties, die je eenvoudig te voet kunt ontdekken. Waarbij je foto’s blijft maken.

En Krakau is gezellig. De reden is simpel; het is een studentenstad. En dus vind je hier veel bars en restaurants. Daarnaast is het prijsniveau laag, zodat je ook nog eens goedkoop uit kunt eten en drinken. Terwijl het ook nog lekker is.

Waardoor een weekendje weg of een midweek naar Krakau zeer de moeite waard is. Je vindt met name veel eet- en drinkgelegenheden in de wijk Kazimierz. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Krakau.

Grote Markt

De Grote Markt heet lokaal Rynek Główny. Dit is een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Het is precies 200 bij 200 meter en werd in de 13e eeuw gebouwd. Aan elke zijde komen drie straten uit op het plein. Met diverse bijzondere gebouwen.

Sukiennice (Lakenhal)

De Lakenhal in Krakau.

Als je op de Grote Markt loopt zie je de Sukiennice vanzelf. Dit is de lakenhal van Krakau en diende als centrum voor de internationale handel. Hier werden vooral specerijen verkocht. Waaronder zout dat uit de Wieliczka-zoutmijn werd gewonnen. En voor een grote rijkdom zorgde. Ook was hier zijde en leer uit het oosten te koop. 

Als je er nu loopt zie je vooral souvenirs. Op de top van de Lakenhal zie je bijzondere hoofden van steen. Het zien van deze hal is op elk moment van de dag bijzonder. Zeker ook in de avond door de vele lampjes.

Mariakerk

De Mariakerk is het boegbeeld van de Grote Markt. En een zeer geliefd foto-object. Wat logisch is door de gotische rode torens. De hoogste toren is 81 meter, de andere 69 meter. Volgens een legende werden de torens door twee broers gebouwd. toen de ene klaar was doodde hij de andere om te voorkomen dat zijn toen hoger zou worden. Het mes kun je nu nog zien in de Lakenhal in Krakau.

De kerk is wereldberoemd door het hoogaltaar. Deze is gemaakt door de beroemde Neurenbergse beeldhouwer Veit Stoss. En is zeer imposant.

Stare Miasto

Het Juliusz Słowacki Theater in Krakau.

Stare Miasto is het historische centrum van de stad. Het oudste gebouw is de Sint-Andreaskerk; deze stamt uit 1098. Je ziet hier veel bouwstijlen door elkaar, maar wel heel stijlvol. Met veel smalle straatjes en kleine winkeltjes. Al is het meeste in renaissancestijl gebouwd. Dit is een heerlijke plek om te verkennen.

Wawelkathedraal

De Wawelkathedraal behoort tot de meest belangrijke gebouwen in de stad. Hij staat op de 228 meter hoge heuvel Wawel. Net als het Koninklijk Paleis. In de kathedraal zijn diverse koningen gekroond alsook begraven. Het historisch centrum vind je aan de voet van het paleis.

Kasteel van Wawel

Het Kasteel van Wawel in Krakau.

Het Kasteel van Wawel torent ver boven de andere gebouwen uit. De huidige gebouwen stammen uit diverse tijden. De Sint-Felix en Adaukt toren is het oudste: Uit de 10e en 11e eeuw. Het Kasteel van Wawel staat op de Wawel heuvel in het hart van Krakau. Het is tegenwoordig een museum.

Planty

Planty is een groot stadspark rondom de grote stad. Het is een heerlijke plek om even rond te lopen of te picknicken. Je vindt hier ook nog delen van de oude stadsmuur en de Florianuspoort. En de Barbakan, de versterkte buitenpost. Die nog in opvallend goede staat is.

Book je excursies online

Beste tijd voor Krakau

Krakau kun je het beste in het voorjaar, zomer of najaar bezoeken. In de winter kan het sneeuwen en vriezen, waardoor het minder geschikt is om te gaan. Al is de stad wel mooi en opvallend rustig dan.

Let op!

Krakau is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Polen

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen