Waarom moet ik hier heen?

Het Kromme Bos is een wonderlijk bos in Polen. Hier vind je zo’n 400 vreemd gevormde dennenbomen. De reden hiervan is onduidelijk. Het kan menselijk handelen zijn, maar ook Moeder Natuur kan dit hebben gedaan...

Lokale naam: Krzywy Las, Engelse naam: Crooked Forest

De kromme bomen van Polen; De omschrijving is al intrigerend. Hier vind je zo’n 400 vreemd gevormde dennenbomen. Over de oorzaak zijn de naaste bewoners, maar ook wetenschappers het niet eens. Het kan van alles zijn. Zeker is wel: Het is mooi, zeker bij mist of koud weer.

Alle bomen zijn dezelfde kant op vervormd.
Alle bomen zijn dezelfde kant op vervormd. Kilian Schönberger

Wie hier ronddwaalt zal worden verrast. En al snel de verhalen horen over hoe dit bos is ontstaan. Leg je oor te luister en laat je verbazen.

Een van de theorieën is dat mensen dit bos plantten in 1930 en de bomen bewust hebben gebogen om bijvoorbeeld goed hout voor meubels te krijgen. Maar waarom is zijn de kromme bomen dan niet gekapt?

Een wonderlijk bos.
Een wonderlijk bos. Kilian Schönberger

Sommige wetenschappers zeggen dat het waarschijnlijk een sneeuwstorm was die de bomen zo heeft gebogen. Maar dit is de enige plek waar het fenomeen te zien is. Waarom zijn er niet meer plekken? Wat denk jij?

Het wonderlijke Crooked Forest in Polen.
Het Crooked Forest in Polen. Kilian Schönberger

Feit is dat dit bos uniek is. Het is een heerlijk doolhof. Een wonderlijke plek om te wandelen en om te fotograferen. Zeker als het een beetje koud of mistig is.

Het wonderlijke Crooked Forest in Polen.
Een bijzonder bos. Kilian Schönberger

Hoe kom ik hier?

Je vindt het Crooked Forest (mooie naam voor een bos) iets buiten het dorp Nowe Czarnowo, gemeente Gryfino in West-Pommeren, Polen. Het is net over de grens van Duitsland.

Corno’s reistips:

Wat handige tips om je bezoek aan de Crooked Forest in Polen te plannen.

Bossen