Schotse Hooglanden

Heerlijk ruig gebied; ideaal om te wandelen

De Schotse Hooglanden zijn rijk aan natuur en cultuur. Je vindt dit ruige deel in het noordwesten van Schotland. De Scottish Highlands bestaan uit: de Grampian Mountains en de Northwest Highlands, deze worden door de Great Glen gescheiden. Je kunt hier dagenlang wandelen tussen de meren, bossen en bergpieken. Terwijl ook de rijke cultuur van dit land voor het oprapen ligt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Schotse Hooglanden.

Welkom in het land van de hoge bergen, diepe lochs en uitgestrekte bossen. Dit gebied leent zich heel goed om zelf te verkennen. Te voet of in een auto. Of zelfs per trein. De Engelse naam is Scottish Highlands, dat ligt toch wel wat lekkerder in de mond toch?

De inwoners van dit gebergte worden Highlanders genoemd. Ze houden terecht vast aan hun oude cultuur, waarvan de kilt, whisky en doedelzakmuziek overbekend zijn. Ze passen naadloos bij het landschap. En als je hier rondreist ontdek je het allemaal vanzelf.

Cairngorms National Park

Cairngorms National Park in de Schotse Hooglanden.

Het ruige Cairngorms National Park is perfect om te wandelen in de bergen tussen het centrale en noordelijke deel van Schotland. De meest bekende wandeling is The Speyside Way, een van de vier lange afstandswandelingen. Deze wandeling is 100 kilometer lang, waarvan je delen kunt lopen.

Wat niet iedereen weet is dat je hier ook goed kunt fietsen, zeker met een elektrische fiets. In het park leven wilde rendieren, dit is de meest zuidelijke plek waar deze dieren leven. 

Daarnaast vind je hier veel restanten van de mensen die hier al eeuwen proberen te overleven. Het meest interessant zijn Ruthven Barracks, een kazerne uit de 18e eeuw en de beroemde stenen brug bij Carrbridge over de River Dulnain. Deze is gebouwd in 1717 en is buitengewoon fraai. Ook

Jacobite Train (Hogwarts Express)

De Jacobite Steam Train, ook bekend als Hogwart Express.

De beroemde Jacobite Steam Train staat ook bekend als Hogwart Express van de Harry Potter boeken en films. In Nederland wordt hij vaak Zweinsteinexpres genoemd. Een rit met deze oude stoomtrein is een belevenis.

Het meest bijzondere onderweg is de Glenfinnan brug, die in een aantal films van Harry Potter te zien is. De route loopt van Fort William en brengt je in zo'n twee uur naar Mallaig aan de kust. Het is slim om je kaartje ver vooraf te boeken, aangezien deze treinrit erg populair is. Met wat geluk kun je op de dag zelf op het perron nog een kaartje kopen vlak voor de trein vertrekt.

Loch Lomond and The Trossachs National park

De schoonheid van het Loch Lomond and The Trossachs National park.

Het minder bekende Loch Lomond and The Trossachs National park is zeer de moeite waard om te ontdekken. Het meer Loch Lomond vormt de basis van het beschermde natuurgebied. Daarom heen liggen de glooiende heuvels, die Trossachs worden genoemd. In het bezoekerscentrum aan de oever van het meer kun je allerlei informatie krijgen over attracties, tours en wandelroutes.

Je kunt onder meer een cruise over meer maken met speciale boot excursies. De meesten vertrekken bij de brug van Balloch. Daarnaast kun je enkele eilanden in het meer bezoeken. Deze hebben prachtige namen als Inchcailloch en Inchmurrin. Ook kajakken is hier populair.

Zie meer info op lochlomond-trossachs.org

Ben Nevis

Ben Nevis is met 1.334 meter de hoogste berg van Schotland. Als je op en rond de berg wilt wandelen of de berg wilt beklimmen is het Ben Nevis bezoekerscentrum een must. Daar krijg je allerhande informatie over de beklimming van de Ben Nevis, de gevaren en de route van zo'n vier tot vijf uur. 

West Highland Highway

Zo ziet de West Highland Highway er uit onderweg.

De West Highland Highway is zeer geliefd bij wandelaars. Deze meerdaagse wandeling 154 kilometer lang, al kun je natuurlijk delen er van lopen. Deze lange afstandswandeling begint in Milngavie en eindigt in Fort William. Je wandelt langs meren, bergen, rotsen en door bossen. Als je een deel wilt lopen is het bezoekerscentrum in Milngavie kun je alles te weten komen over de wandelroute.

Loch Ness

Het wereldberoemde meer van Loch Ness ligt op de rand van de Schotse Hooglanden. Dit opvallend troebel meer is maar liefst 36 kilometer lang en maximaal 1,6 kilometer breed. Het diepste punt is 226 meter. Loch Ness bezoeken is eigenlijk wel een must.

Het meer is vooral bekende van Nessie, het monster van Loch Ness. Dit dier is vaak gezien, al is zijn aanwezigheid nooit bewezen. Rond het meer ze je hoe de lokale winkels de legende levend houden. Er zijn talloze boottochten op het meer, waarbij je toch wel hoopt een glimp van het mythische wezen op te vangen. 

Urquhart Castle

Het imposante Urquhart Castle staat aan de rand van Loch Ness. Het is eigenlijk een ruïne van een middeleeuws fort uit de 13e eeuw. Urquhart Castle was een van de grootste kastelen in Schotland. Vanaf de heuvel met het voormalig kasteel heb je een fraai uitzicht over het meer. Je kunt een rondleiding doen langs de overblijfselen, waarbij je veel leert over de rijke geschiedenis. Je vindt het kasteel bij Drumnadrochit.

Schotse Hooglanden bezoeken

Dit deel van Schotland is populair bij reizigers, maar er is genoeg ruimte voor iedereen. Al kan het bij de populaire attracties druk worden, zeker in het hoogseizoen en de weekenden. Maar je kunt ze vermijden door extra vroeg op pad te gaan.