Ibiza: De 20 Mooiste Bezienswaardigheden

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ibiza

Spaans eiland met een UNESCO-stad en een rijke natuur

Ibiza staat vooral bekend als feesteiland, maar het biedt veel meer. De ruige kusten, de oude stad en zandstranden zijn ideaal om te wandelen en uit te rusten. En natuurlijk kent het een aangenaam klimaat, waardoor je hier ook bijvoorbeeld goed in de winter kunt vertoeven.

Maar er is meer. Zo staat Ibiza-stad op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO. Terwijl de natuur opvallend ruig is, net als de stranden. 

Het eiland Ibiza behoort tot de Balearen, die ten oosten van Spanje liggen. Met een oppervlakte van 575 km² is Ibiza een relatief klein eiland in de Middellandse Zee. 

Ibiza is zo’n 45 km lang en 25 km breed. Een bezoek kun je goed combineren met het zuidelijker gelegen Formentera. Ik heb hier de belangrijkste attracties op een rij gezet. Zodat je bezoek aan het eiland optimaal is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Ibiza.

Es Vedra Nature Reserve

Es Vedra op Ibiza.

Je vindt hier diverse natuurgebieden, die door de overheid zijn ingesteld om de bijzondere, maar fragiele natuur te beschermen. Het Es Vedra Nature Reserve is een eiland dat per boot kan worden bereikt. 

Je kunt hier wandelen naar het hoogste punt van heel Ibiza: 476 meter hoog. Een bezoek aan het eilandje is zeer de moeite waard. En het uitzicht maakt het af.

Las Salinas Natural Park

Het Las Salinas Natural Park is een klein ecosysteem op zich. Dit natuurgebied bestaat voor 75 procent uit zee en loopt helemaal tot Formentera. Een heerlijke plek om te zwemmen, snorkelen en wandelen langs de ruige kust.

Ibiza-stad

Ibiza-stad op Ibiza.

Weinig mensen weten dat Ibiza-stad sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De oude binnenstad, die hoger ligt dan de rest van de stad, wordt Dalt Villa genoemd. Je vindt hier de machtige kathedraal en het beroemde archeologisch museum.

Sa Caleta

Een andere bekende bezienswaardigheid zijn de ruïnes van de nederzetting Sa Caleta, die ooit door de Feniciërs werd opgezet. Deze oude stad ligt op zo’n tien kilometer naar het westen.

Cap Bernat

Cap Bernat is een fraaie rotspartij in zee. Volgens de lokale bevolking lijkt de rots op een vrouw die bidt, of een gigantische baby of zelfs een sfinx. Bepaal zelf wat je er in ziet.

Santa Eularia Festival

Het jaarlijkse festival van Santa Eularia op Ibiza.

Het jaarlijkse festival in het stadje Santa Eularia is beroemd. Hier kun je onder meer de traditionele dans zien, die hier al eeuwen lang te zien is. Het heet officieel Festes de Santa Eularia des Riu Festival. Het is voor de lokale bevolking het grootste feest van het jaar en dat merk je.

Aigua Blanca

Het strand Aigua Blanca op Ibiza.

Aigua Blanca is volgens velen het mooiste strand van Ibiza. Het is officieel een naaktstrand, maar je ziet hier van alles. Je bereikt dit strand via traptreden en een smal paadje. Door de afgelegen ligging is het hier vaak rustiger dan op de andere stranden. 

Je kunt dit strand het beste in de ochtend bezoeken. In de middag verdwijnt de zon achter de rotsen. Je vindt Aigua Blanques in het noordoosten van Ibiza.

Cala Benirrás

Cala Benirrás is ook perfect om te snorkelen, al kan het hier druk worden. Zowel met mensen als met boten. Er is een kleine parkeerplaats, die snel vol is. Het strand bestaat uit kiezelstenen. Je hebt vanaf het strand zicht op de wonderlijke rots Cap Bernat.

Cala Conta

Cala Conta is het meest bekende strand van Ibiza. Het strand biedt goudgeel zand, maar ook een fraai uitzicht op diverse eilandjes in zee. Feitelijk zijn het twee strandjes; eentje tussen duinen en eentje tussen de rotsen. 

Het kan hier erg druk worden in het hoogseizoen. Zorg dus dat je op tijd komt. Het is ook een van de beste plekken om de zonsondergang te beleven. Je kunt dan heerlijke foto’s maken.

Cala Xarraca

Het strand van Cala Xarraca op Ibiza.

Cala Xarraca is een strand met ongekend helder water. Hierdoor is het een populaire plek om te snorkelen. Heel af en toe zie je ook duikers hier die het onderwaterleven willen beleven. Het strand zelf is zo’n 100 meter lang en 15 meter breed.

Cala Bassa

Cala Bassa is een fraai, maar ook druk strand met heerlijk goudgeel zand. Je vindt er ook diverse restaurants en bars. Terwijl je het eenvoudig met de bus en zelfs vanaf de veerboot kunt bereiken. Let op de fraaie oude bomen aan de rand van het strand. Dit strand ligt in het westen van Ibiza.

Mijn Tips

Alle tips voor Spanje

Lees mijn tips

alle 37 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen