Waarom moet ik hier heen?

Sigiriya is uniek. Was dit een tempel of een lusthof? Oordeel zelf. Op weg naar boven klim je langs diverse muurschilderingen van blote vrouwen.

Sigiriya is de beroemde Leeuwenrots in Sri Lanka. Het is de meest spectaculaire attractie van al het cultureel erfgoed in het land. Deze 200 meter hoge natuurlijk rots middenin de jungle kun je bezoeken.

Je kunt eenvoudig een excursie boeken om Sigiriya te bezoeken. Ik heb het gedaan, zowel met gids als op eigen houtje. Daarnaast het ik nog andere tours gedaan rond de Leeuwenrots. Hierbij geef ik je tips voor alle bezienswaardigheden van Sigiriya.

Excursies Sigiriya:

Beklimming van Sigiriya

Je moet er wel wat voor doen om boven op de rots het prachtige uitzicht te kunnen bewonderen. Om boven te komen zul je 1860 treden moeten beklimmen. Tijdens de beklimming passeer je de Leeuwenpoort waar Sigiriya de naam aan te danken heeft.

De ingang van de Leeuwenrots of Sigiriya.
De ingang van de Leeuwenrots. Corno van den Berg

Vroeger is hier een enorme leeuw gebouwd, maar daar is inmiddels niet veel meer van over; je kunt alleen de poten nog herkennen in de overblijfselen. De restanten dienen nog steeds als poort naar de top van de rots.

Tijdens de klim kom je ook langs de Spiegelmuur. Dit deel van de rots was zo glad gepolijst dat de koning zichzelf kon zien in de weerspiegeling. Tegenwoordig zie je veel ingekraste teksten van bezoekers waarvan sommige dateren uit de 8e eeuw. Om deze oude teksten te beschermen mogen er geen nieuwe teksten bijgezet worden.

Op de top vind je de ruïnes van het paleis van koning Kasyapa. Hij regeerde over Anuradhapura tussen 477 en 495 na Chr. Het bijzondere van Sigiriya is dat eigenlijk niemand weet wat precies de functie was van de leeuwenrots. En er is speculatie genoeg, want hier zijn bijzondere vondsten gedaan. Waarbij seks een rol speelt.

De blote vrouwen van Sigiriya

Sigiriya muurschilderingen.
Sigiriya muurschilderingen.

Maar veel aandacht gaat uit naar de bijzondere muurschilderingen van halfblote vrouwen. Deze schilderingen zijn recent gerestaureerd en in zeer goede conditie. Door de eeuwenoude tekeningen denken veel historici dat dit geen tempel was, maar een lusthof. Waar van alles gebeurde.

Fietsen naar Sigiriya

Als je in de buurt verblijft kun je overwegen om per fiets naar Sigiriya te gaan. Onderweg kun je genieten van de prachtige omgeving en wie weet spot je en passant nog wat wilde olifanten. En ja, die lopen hier. Ik kwam ze zelf tegen; zij waren net zo verbaasd als ik.

Fietsen bij de Leeuwenrots in Sri Lanka.
Fietsen bij de Leeuwenrots in Sri Lanka. Corno van den Berg

Luchtballon boven Sigiriya

Het summum van een onvergetelijke ervaring is een ballonvlucht over deze bijzondere omgeving. Hierbij ben je wel afhankelijk van het weer. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

In het omliggende complex van het paleis bevinden zich de oudste tuinen van Azië. De tuinen zijn symmetrisch en omgeven met grachten. Je komt ze vanzelf tegen als je omhoog klimt. Al zie je ze beter op de weg terug.

Beste tijd voor Sigiriya:

Tussen december en maart is het regenseizoen en kunnen er flinke buien vallen. Als je Sigiriya bezoekt tussen april en september is het een stuk droger, maar kan het ook behoorlijk heet zijn. Waarbij het dan ook veel drukker is met toeristen. Waardoor de beleving wel anders is als je in rijen de trappen op moet.

Een bezoek aan het paleis is redelijk prijzig te noemen, maar het is zeker de moeite waard. Pas wel op je spullen met de loslopende apen die daar leven. Daarnaast kan het hier hard waaien. Wees dus goed voorbereid. Zorg dat je goede schoenen aan hebt bijvoorbeeld.

Let op!

Sigiriya is een van de meest bezochte plaatsen van Sri Lanka. Je kunt de rots tot bovenaan beklimmen, maar je bent in het hoogseizoen niet alleen. En zeker in de weekenden kan het hier extreem druk worden.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sigiriya en Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over de mooiste rondreis door Sri Lanka:

Ik maakte een heerlijke rondreis over het eiland, kijk maar:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.