Vismarkt van Negombo

Op de vismarkt van Negombo kun je het gehele proces van visproductie zien

De vismarkt van Negombo in Sri Lanka is anders dan de meeste vismarkten. Bij binnenkomst zie je de kraampjes met verse vis. Maar wie achter de stalletjes kijkt ziet het strand. En daar is iets bijzonders te zien. Zorg dus dat je het strand ook op loopt.

Je kunt tijdens je bezoek het gehele proces van visproductie te zien is. De diverse soorten vis worden aan land gebracht, gewassen, gepekeld en te drogen gelegd op het strand. En jij kunt alles meemaken. Dit zijn de bezienswaardigheden van de vismarkt van Negombo. Met tips voor  deze excursie.

Vissers wassen de vis in zee in Negombo. ©Corno van den Berg

Het strand van Negombo

Op het strand van Negombo is de visvangst te zien. En zie je hoe de vissen uit de netten worden gehaald. Maar ook schoonmaken ervan is te aanschouwen. Diverse mensen zijn hier dag in, dag uit bezig met het schoonmaken van de vis. Je ziet dit name bij de diverse huisjes langs het strand.

De vis wordt direct op het strand bewerkt. ©Corno van den Berg

Ook het zouten van de vis gebeurt in plastic regentonnen op het strand. De vis wordt namelijk eerst in zee gewassen. En dan schoongemaakt en in de tonnen gegooid. Daar blijft de vis enkele weken fermenteren, voordat deze wordt uitgelegd in de zon. Wat ook te zien is op het strand.

Wie hier rondloopt ziet velden vol met vis. Kleine en grote vissen, maar ook bijvoorbeeld inktvissen die te drogen liggen in de zon. Daardoor ligt het strand letterlijk bezaaid met vis. Een bijzonder beeld om te zien.

Vrouwen leggen inktvis te drogen. ©Corno van den Berg

Negombo is een van de weinige plekken in de wereld waar je het gehele proces ziet. In de eerste plaats het aan land brengen, maar ook het schoon maken. En in de tweede plaats ook het onderhandelen en verkopen. Een bezoek is daardoor uniek. En is het al met al een stukje omrijden waard.

Een vrouw aan het werk op de vismarkt. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor de vismarkt van Negombo

De vissersboten komen hier in de ochtend binnen. Zorg dus dat je er op tijd bent om alles te kunnen zien. Negombo ligt op zo’n 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo. Het kan enigszins verwarrend zijn, doordat er feitelijk twee vismarkten in de stad zijn. Zoals gezegd: Ga naar diegene aan het stand.

Bekijk alle artikelen