Waarom moet ik hier heen?

De vismarkt van Legombo is anders omdat hier het gehele proces van visproductie te zien is. De diverse soorten vis worden aan land gebracht, gewassen, gepekeld en te drogen gelegd op het strand. En jij kunt alles meemaken.

De vismarkt van Negombo in Sri Lanka is anders dan de meeste vismarkten. Bij binnenkomst zie je de kraampjes met verse vis. Maar wie achter de stalletjes kijkt ziet het strand. En daar is iets bijzonders te zien. Zorg dus dat je het strand ook op loopt.

Vissers wassen de vis in zee in Negombo.
Vissers wassen de vis in zee in Negombo.Corno van den Berg

Het strand van Negombo

Op het strand van Negombo is de visvangst te zien. En zie je hoe de vissen uit de netten worden gehaald. Maar ook schoonmaken ervan is te aanschouwen. Diverse mensen zijn hier dag in, dag uit bezig met het schoonmaken van de vis. Je ziet dit name bij de diverse huisjes langs het strand.

De vis wordt direct op het strand bewerkt.
De vis wordt direct op het strand bewerkt.Corno van den Berg

Ook het zouten van de vis gebeurt in plastic regentonnen op het strand. De vis wordt namelijk eerst in zee gewassen. En dan schoongemaakt en in de tonnen gegooid. Daar blijft de vis enkele weken fermenteren, voordat deze wordt uitgelegd in de zon. Wat ook te zien is op het strand.

Wie hier rondloopt ziet velden vol met vis. Kleine en grote vissen, maar ook bijvoorbeeld inktvissen die te drogen liggen in de zon. Daardoor ligt het strand letterlijk bezaaid met vis. Een bijzonder beeld om te zien.

Vrouwen leggen inktvis te drogen.
Vrouwen leggen inktvis te drogen. Corno van den Berg

Negombo is een van de weinige plekken in de wereld waar je het gehele proces ziet. In de eerste plaats het aan land brengen, maar ook het schoon maken. En in de tweede plaats ook het onderhandelen en verkopen. Een bezoek is daardoor uniek. En is het al met al een stukje omrijden waard.

Een vrouw aan het werk op de vismarkt.
Een vrouw aan het werk op de vismarkt.Corno van den Berg

Beste tijd voor de vismarkt van Negombo

De vissersboten komen hier in de ochtend binnen. Zorg dus dat je er op tijd bent om alles te kunnen zien. Negombo ligt op zo’n 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo. Het kan enigszins verwarrend zijn, doordat er feitelijk twee vismarkten in de stad zijn. Zoals gezegd: Ga naar diegene aan het stand.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over de mooiste rondreis door Sri Lanka:

Ik maakte een heerlijke rondreis over het eiland, kijk maar:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.