Waarom moet ik hier heen?

De vismarkt van Legombo is anders omdat hier het gehele proces van visproductie te zien is. De diverse soorten vis worden aan land gebracht, gewassen, gepekeld en te drogen gelegd op het strand. En jij kunt alles meemaken.

Engelse naam: Legombo Fish Market

Vissers wassen de vis in zee.
Vissers wassen de vis in zee. Corno van den Berg

Vismarkten vind je overal. Maar die van Legombo is anders. Bij binnenkomst zie je de kraampjes met verse vis. Maar wie achter de stalletjes kijkt ziet het strand. En daar is iets bijzonders te zien.

De vis wordt direct op het strand bewerkt.
De vis wordt direct op het strand bewerkt. Corno van den Berg

Op het strand van Legombo is de visvangst te zien, En hoe de dieren uit de netten worden gehaald. Maar ook schoonmaken ervan is te zien. Diverse mensen zijn hier dag in, dag uit bezig met het schoonmaken van de vis. Je ziet dit name bij de diverse huisjes langs het strand.

De chaos van de vismarkt.
De chaos van de vismarkt. Corno van den Berg

Ook het zouten van de vis gebeurt in plastic regentonnen op het strand. De vis wordt in zee gewassen. En dan schoongemaakt en in de tonnen gegooid. Daar blijft de vis enkele weken, voordat deze wordt uitgelegd in de zon. Wat ook te zien is op het strand.

Vrouwen leggen inktvis te drogen.
Vrouwen leggen inktvis te drogen. Corno van den Berg

Wie hier rondloopt ziet velden vol met vis. Kleine en grote vissen, maar ook bijvoorbeeld inktvissen die te drogen liggen in de zon. Het strand ligt letterlijk bezaaid met vis. Een bijzonder beeld om te zien.

Een vrouw aan het werk op de vismarkt.
Een vrouw aan het werk op de vismarkt. Corno van den Berg

Legombo is een van de weinige plekken in de wereld waar je het gehele proces ziet. Een bezoek is daardoor uniek.

Beste tijd:
De vissersboten komen hier in de ochtend binnen. Zorg dus dat je er op tijd bent om alles te kunnen zien.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.