Waarom moet ik hier heen?

Het Boheems Paradijs is een van de natuurwonderen van Tsjechië. Een ideaal wandelgebied met talloze kastelen en burchten, dat je eenvoudig zelf kunt verkennen. Met de auto en te voet. Of per fiets, want er zijn ook talloze fietspaden.

Het Boheems Paradijs biedt een heerlijke mix van de ruige natuur en de eeuwenoude geschiedenis van Tsjechië. Denk aan uitgestrekte bossen, vreemde rotspartijen die ‘rotssteden’ worden genoemd, heuvels met heerlijk uitzicht en bijzondere kastelen. De naam ‘paradijs’ is heel toepasselijk.

Het gebied in het noorden van Tsjechië kent talloze wandelpaden; het is dé manier om de vele rotspartijen te bekijken. Ook is het rotsklimmen op de diverse rotspartijen hier zeer populair.

Prachovské Skály.
Prachovské Skály.Corno van den Berg

De officiële naam van dit gebied is Český Ráj, Wat ongeveer Boheems Paradijs betekent. De vele pilaren van rotsen hier zijn ontstaan door eeuwenlange erosie. Ze staan vaak bij elkaar, waardoor ze ‘rotssteden’ worden genoemd. Ze doemen vaak ineens op in het landschap.

De bezienswaardigheden van het Boheems Paradijs:

Het uitgestrekte Hrubá Skála ligt onder de stad Liberec. Het meest bekend is het kasteel Hrubá Skála, dat aan de rand van een steile rots staat. Het is tegenwoordig een hotel. In dit gebied kun je diverse wandelpaden volgen, waarbij je uit kunt kijken over de omgeving. Met name in de vroege ochtend is dit zeer de moeite waard.

Zonsopgang bij Hrubá Skála in het Boheems Paradijs.
Zonsopgang bij Hrubá Skála in het Boheems Paradijs. Corno van den Berg

Een andere plek om de unieke zandsteenrotsen te zien is Prachovské Skály. Dit bos vol met vreemde rotspartijen ligt ten noorden van Jičín. Ook hier kun je diverse wandelingen maken, waarbij je de rotsen zowel van onderaf als van boven kunt bekijken.

Prachovské Skály in het Boheems Paradijs.
Prachovské Skály in het Boheems Paradijs. Corno van den Berg

Een van de kastelen in het Boheems Paradijs is Kasteel Kost, dat op een heuvel tussen de bossen ligt. De naam ‘Kost’ betekent ‘bot’ in het Tsjechisch, het is een verwijzing naar de ongekend dikke muren van het kasteel. Een rondleiding langs de vele kamers is de moeite waard. Maar vooral de martelkamers in het onderste deel is intrigerend. Hier werden onder meer heksen en andersdenkenden gefolterd. Alsook geëxecuteerd. Veel van de gebruikte apparatuur staat er nog.

Kasteel Kost.
Kasteel Kost in het Boheems Paradijs. Corno van den Berg / Drone

Hoe kom ik er?

Het Boheems Paradijs ligt in het noorden van Tsjechië. Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit Praag. Zodat het goed te combineren is met een bezoek aan de hoofdstad. Zowel met een huurauto als je eigen auto.