Boheems Paradijs

Wonderlijk natuurgebied van rotspilaren in uitgestrekte bossen

Het Boheems Paradijs is een van de natuurwonderen van Tsjechië. Het is een ideaal wandelgebied met talloze kastelen en burchten, dat je eenvoudig zelf kunt verkennen. Dit kan met de auto maar vooral te voet. Of per fiets, want er zijn ook talloze fietspaden. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Boheems Paradijs. In dit artikel geef ik ook de mooiste wandelingen aan. 

Dit natuurgebied laat een heerlijke mix van de ruige natuur en de eeuwenoude geschiedenis van Tsjechië. Denk aan uitgestrekte bossen, vreemde rotspartijen die rotssteden worden genoemd, heuvels met heerlijk uitzicht en bijzondere kastelen. De naam paradijs is heel toepasselijk. Het gebied in het noorden van Tsjechië kent talloze wandelpaden; het is dé manier om de vele rotspartijen te bekijken. Ook is het rotsklimmen op de diverse rotspartijen hier zeer populair. Je ziet mensen op diverse plekken deze sport uitoefenen als je hier rond loopt. In het nationale park, dat zo’n 180 km2 bestrijkt, vind je indrukwekkende zandstenen rotsen en vele burchten en kastelen. Het is een heerlijk gebied om zelf te ontdekken.

Ook bekend als Český Ráj

Prachovské Skály. ©Corno van den Berg

De officiële naam van dit gebied is Český Ráj, Wat ongeveer Boheems Paradijs betekent. De vele pilaren van rotsen hier zijn ontstaan door eeuwenlange erosie. Ze staan vaak bij elkaar, waardoor ze rotssteden worden genoemd. Ze doemen ineens op in het landschap. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Boheems Paradijs.

Hrubá Skála

Het uitgestrekte gebied Hrubá Skála ligt onder de stad Liberec. Het meest bekend is het gelijknamige kasteel Hrubá Skála, dat aan de rand van een steile rots staat. Het is tegenwoordig een hotel. 

In dit gebied kun je diverse wandelpaden volgen, waarbij je uit kunt kijken over de omgeving. Met name in de vroege ochtend is dit zeer de moeite waard als de zon op de rotsen en en het kasteel valt.

Zonsopgang bij Hrubá Skála. ©Corno van den Berg

Malá Skála

Malá Skála wordt door velen de ‘Parel van het Boheemse Paradijs’ genoemd. Zeker als je van actieve sporten houdt. Dit is de bestemming voor als je van kanoën, raften of rotsklimmen houdt. Maar je kunt ook geen kijken en zien hoe anderen de zwaartekracht overwinnen.

Lekker overnachten in de natuur

Deze regio is perfect voor meerdere dagen wandelplezier. Het is daarom aan te raden om een paar nachten door te brengen in het gebied. Er zijn diverse hotels in de omgeving, alsook vakantiehuizen en appartementen. Een paar ervan liggen in het gebied, wat een extra beleving is.

Ik heb overnacht in Zamecky Hotel Hruba Skala

Prachovské Skály

Een andere plek om de unieke zandsteenrotsen te zien is Prachovské Skály. Dit bos vol met vreemde rotspartijen ligt ten noorden van Jičín. Het ligt middenin in de bossen, waardoor de rotsen plotseling opdoemen.

Ook hier kun je diverse wandelingen maken, waarbij je de rotsen zowel van onderaf als van boven kunt bekijken. De mooiste wandeling loopt dwars door de rotsen heen, waarbij je af en toe moet bukken. Neem de tijd voor dit gebied, het is absoluut de moeite waard.

Prachovské Skály. ©Corno van den Berg

Kasteel Kost

Een van de kastelen in het Boheems Paradijs is Kasteel Kost, dat op een heuvel tussen de bossen ligt. De naam ‘Kost’ betekent ‘bot’ in het Tsjechisch, het is een verwijzing naar de ongekend dikke muren van het kasteel. Een rondleiding langs de vele kamers is de moeite waard. 

Maar vooral de martelkamers in het onderste deel is intrigerend. Hier werden onder meer heksen en andersdenkenden gefolterd. Alsook geëxecuteerd. Veel van de gebruikte apparatuur staat er nog.

Kasteel Kost. ©Corno van den Berg / Drone

Wandelen in het Boheems Paradijs

Er zijn meerdere wandelingen mogelijk in de diverse delen van het park. Maar volgens veel wandelaars is het Gouden Pad de mooiste. Ik heb een groot deel van het pad gelopen en vond het heerlijk. De heuvels, de bossen en rotsen zijn meer dan indrukwekkend.

Gouden Pad

Het Gouden Pad is de meest bekende wandeling in het Boheems Paradijs. Het is ook een van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Hij is in totaal 119 kilometer lang en bestaat uit diverse etappes van gemiddeld 20 kilometer. De route is rood gemarkeerd en eenvoudig te volgen. Natuurlijk kun je ook delen van deze route volgen.

De start van het Gouden Pad is in de stad Mladá Boleslav. Hier vind je tevens het Škoda-museum. De route eindigt in Jičín, dat bij Práchovsky Skály ligt. Het wandelpad voert je langs diverse landschappen, zoals het platteland, valleien, heuvels, beken, maar ook langs middeleeuwse burchten, dwars door dennenbossen en tientallen uitkijkpunten. 

Enkele steden die je onderweg aandoet zijn Turnov, bekend als de stad van edelstenen en juwelen. Maar ook de glasstad Železný Brod staat op de route. Maar er is meer. Bijzondere kastelen die langs deze beroemde route liggen zijn Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het fraaie kasteelhotel Hrubá Skála. 

Dit zijn de etappes van het Gouden Pad

  • Mladá Boleslav – Mnichovo Hradíště (25 km)
  • Mnichovo Hradíště – Libošovice (22 km)
  • Libošovice – Turnov (23 km)
  • Turnov – Malá Skála (12 km)
  • Malá Skála – Kozákov (10 km)
  • Kozákov – Jičín (26.5 km)
  • Prachovský Skály (16 km)

Boheems Paradijs bezoeken

Het Boheems Paradijs ligt in het noorden van Tsjechië. Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit Praag. Zodat het goed te combineren is met een bezoek aan de hoofdstad. Dit kan zowel met een huurauto als met je eigen auto.

In de zomerperiode rijden er speciale toeristenbussen. Die vanaf mei naar de belangrijkste toeristische plaatsen in Český Ráj rijdt. Vraag ter plekke naar de tijden van het openbaar vervoer, zodat je hier optimaal kunt reizen. En dus het beste uit je vakantie haalt.

Naar Tsjechië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 10 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen