Waarom moet ik hier heen?

Hospitaal Kuks is een van de mooiste barokke complexen van Tsjechië. Hij ligt in het gelijknamige stadje aan de Elbe-rivier. Het meest bijzondere van dit voormalige kuuroord is de hospitaalkerk en de apotheek. Op de muren vind je overal macabere tekeningen over de dood.

Kuks staat bekend als stadje, kuuroord en hospitaal. Het is een immens complex in Tsjechië dat in de jaren 1694-1724 werd gebouwd door graaf František Antonín Špork. Als je de brug over de Elbe over loopt zie je liggen op een heuvel.

Het bronwater was al eeuwen bekend, maar later werd er een helende werking aan gedacht. Het groeide uit van een spa uit naar een complex met een ziekenhuis, apotheek en diverse kuurhuizen. Ook kreeg het een inmiddels beroemde kerk; de hospitaalkerk van de Heilige Drie-eenheid. En een botanische tuin, waar ook talloze kruiden werden gekweekt.

De kerk bij Kuks in Tsjechië
De kerk bij Kuks. Corno van den Berg

Unieke kerk in het hospitaal:

De kerk is anders. De 24 beelden langs de wanden laten de ‘deugden’ alsook de ‘hoofdzonden’ zien. Het ziet er wat grimmig uit, maar ook imposant. In de immense apotheek, waar nog talloze oude flesjes staan.

In 1790 maakte een overstroming van de Elbe een einde aan de glorieuze dagen van Kuks. Het kasteel van de familie Špork woonde brandde in 1896 af. Het werd later gesloopt, waardoor dat deel van de geschiedenis verloren is gegaan.

Een van de gangen in Kuks.
Een van de gangen in Kuks. Corno van den Berg

Tegenwoordig zijn de overgebleven gebouwen een museum, dat je kunt bezoeken. Ook met een gids. Als je hier rondloopt, moet je vooral op de vele muurschilderingen letten. Ze gaan bijna allemaal over de dood.

Meer informatie: www.hospital-kuks.cz

Corno’s reistips:

Tsjechië kun je goed met de auto bereiken. Een fly & drive kan natuurlijk ook waarbij je het combineert met een stedentrip naar Praag. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar en door Tsjechië te organiseren.

Ik ben twee keer naar Tsjechië afgereisd, ook naar Kuks:

Rondreis langs de heerlijke natuur van Tsjechië

Tijd voor een Road Trip door het Boheems Paradijs, het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte....

Reisverhaal

Het Boheems Paradijs: Alleen al voor de naam wil ik er naar toe. De rotspartijen in combinatie met kerken, kuuroorden en gebergten maken dit deel van Tsjechië tot een sprookje in de moderne tijd. Waar ik met pijn in het hart afscheid van neem.


UNESCO-Werelderfgoed in Tsjechië

Een reis langs UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië, in het zuidelijke deel; Moravië. Oh en een tocht langs bier, wijngaarden (waar de druivenoogst in volle gang is) en ruige natuur.

Reisverhaal

Ik maak een reis langs UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië, in het zuidelijke deel; Moravië. Oh en een tocht langs bier, kleine wijngaarden (waar de druivenoogst in volle gang is) en ruige natuur. Te voet, op de fiets en meer...