Hospitaal Kuks

Dit voormalig kuuroord en hospitaal is een barok juweel

Hospitaal Kuks is een van de mooiste barokke complexen van Tsjechië. Hij ligt in het gelijknamige stadje aan de Elbe-rivier. Het meest bijzondere van dit voormalige kuuroord is de kerk die ook als hospitaal diende en apotheek. Op de muren vind je overal macabere tekeningen over de dood. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Hospitaal Kuks.

Het stadje Kuks is vooral bekend door het kuuroord en hospitaal. Het is een immens complex in Tsjechië dat in de jaren 1694-1724 werd gebouwd door graaf František Antonín Špork. Als je de brug over de Elbe over loopt zie je liggen op een heuvel. 

Het bronwater was al eeuwen bekend, maar later werd er een helende werking aan gedacht. Het groeide uit van een spa uit naar een complex met een ziekenhuis, apotheek en diverse kuurhuizen. Ook kreeg het een inmiddels beroemde kerk; de hospitaalkerk van de Heilige Drie-eenheid. En er is een botanische tuin, waar ook talloze kruiden werden gekweekt.

De kerk bij Kuks. ©Corno van den Berg

Unieke kerk in het hospitaal

De kerk is anders, met een aantal unieke bezienswaardigheden. De 24 beelden langs de wanden laten de deugden alsook de hoofdzonden zien. Het ziet er wat grimmig uit, maar ook imposant. In de immense apotheek, waar nog talloze oude flesjes staan. 

In 1790 maakte een overstroming van de Elbe een einde aan de glorieuze dagen van Kuks. Het kasteel van de familie Špork woonde brandde in 1896 af. Het werd later gesloopt, waardoor dat deel van de geschiedenis verloren is gegaan.

Een van de gangen in Kuks. ©Corno van den Berg

Tegenwoordig zijn de overgebleven gebouwen een museum, dat je kunt bezoeken. Ook met een gids. Als je hier rondloopt, moet je vooral op de vele muurschilderingen letten. Ze gaan bijna allemaal over de dood. Een beetje luguber is het wel, maar ook intrigerend.

Overnachten in de omgeving

Het plaatsje Kuks ligt in het noordoosten van Tsjechië. Deze regio is minder bekend, maar daarom niet minder leuk. Ik heb meerdere nachten hier doorgebracht om het gebied te verkennen. Mede hierdoor kon ik het oude hospitaal vroeg bezoeken. Er zijn diverse hotels, vakantiehuizen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken.

Naar Tsjechië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen