Krater van Derweze

De Poort naar de Hel brandt continu door vrijkomend gas

De Krater van Derweze, ook bekend als Darvaza, is een unieke plek in Turkmenistan. Bij het stadje Derweze in de Karakum-woestijn brandt in een gat in de grond continu gas. Het vuur geeft een geur van zwavel, wat het extra bijzonder maakt.

De lokale bevolking noemt het toepasselijk de Poort naar de Hel. Door het eeuwige vuur is een bezoek met name in de nacht populair. De vlammen leveren dan een bizar schouwspel op.

Dit natuurfenomeen behoort tot de meest vreemde plaatsen ter wereld. In de krater van Darvaza brandt 24 uur per dag vuur. Het komt uit een grot en levert een fraai schouwspel. Zeker als het donker wordt.

Krater van Derweze is door de mens ontstaan

Toeristen komen van heinde en verre om dit wonderlijke schouwspel te zien. Wat velen niet weten is dat het door de mens is ontstaan. In 1971 deden geologen hier intensief onderzoek. Ze ontdekten een immense grot vol met methaan. Tijdens het boren voor het onderzoek stortte een deel van de grot in. Een krater bleef achter. En dat is het deel wat nu nog te zien is als je dit gebied bezoekt.

De Poort naar de Hel in Turkmenistan.

In het gat van bijna honderd meter ontsnapte methaan, wat gevaarlijk is voor mens en dier. Dus werd het aangestoken in de verwachting dat het vuur uit zou gaan als het gas op was. Maar het vuur brandt nu al tientallen jaren. Wat in de nacht een bijna angstaanjagend beeld is. Derweze betekent De deur. Volgens hen ben je hier wel heel dicht bij de hel.

Het vuur is in de avond en nacht van veraf te zien. Er is zelfs leven in deze krater gevonden, waardoor wetenschappers denken dat op andere planeten waar continu vuur is ook leven is. Ja, de Krater van Derweze is een wonderlijke plek. En een must op je rondreis door Turkmenistan.

Sluiting vanwege milieu

Al jaren wordt er in Turkmenistan gesproken over sluiting van de krater van Derweze. Al in 2010 werd de sluiting aangekondigd. De plek zou slecht zijn voor het milieu door alle gassen die ontsnappen. Ook zou het slecht zijn voor de de gezondheid van de mensen die vlakbij wonen. 

Dus wordt door diverse onderzoekbureaus onderzocht hoe de plek kan worden gesloten. En dan op een milieuvriendelijke manier. Al blijkt dit lastiger dan gedacht. Wordt vervolgd.