Apostle Islands

Apostle Islands In de winter bevriezen diverse grotten en vormen een soort 'ijstempels'

Apostle Islands National Lakeshore bestaat uit een aantal eilanden in Lake Michigan. Dit is een bekend meer in het noorden van de Verenigde Staten. Met name in de winter zijn ze bijzonder. Maar ook in de zomer is dit een goede plek om te kajakken en bijvoorbeeld zwarte beren te zoeken.

Apostle Islands is bij ons niet zo bekend. Maar bij Amerikanen en Canadezen wel. Met name in de winter als je hier veel ijsgrotten kunt zien. Het is dan een heus spektakel. Dit zijn mijn tips voor de beste excursies op Apostle Islands.

Verbaas je over de ijsgrotten (Ice Caves)

IJspegels gezien van onderen in de Apostle Islands Sea Caves. ©NPS

Eigenlijk is dit de mooiste attractie van de Apostle Islands. Al is het lastig te plannen wanneer dit precies op haar hoogtepunt is. Zeker voor buitenlandse toeristen. Maar zodra het gaat vriezen in de winter veranderen talloze grotten in wonderlijke ‘Ice Caves’, oftewel ijsgrotten.

Lake Michigan bevriest in de wintermaanden en overal zie je ijspegels, of zelfs muren van ijs. De grotten veranderen in heuse kunstwerken. En hoe kouder het hier wordt, hoe meer ijs je kunt verwachten. Je moet het zelf zien, dan ben je overtuigd. De grootste kans om dit schouwspel te zien heb je in januari en februari. Kleed je wel warm aan, want het kan hier ongenadig koud worden.

Wandel langs de grotten

De Apostle Islands National Lakeshore. De naam zegt het al. Het is een beschermd deel van Lake Michigan dat bestaat uit 21 eilanden, stranden en bossen. Het bijzondere is dat er door erosie talloze grotten zijn ontstaan in de kleurrijke rotsen. Daarnaast hebben veel rotsen een bijzonder uiterlijk gekregen door weer en wind alsook de golfslag.

De grotten van Apostle Islands in de zomer.

De beste manier om dit gebied te verkennen is wandelend. De meest beroemde ‘hike’ is de Lakeshore Trail van ruim zes kilometer. Deze is zeer de moeite waard, maar ook best pittig. Je moet onder meer door beekjes heen waden. Ook op talloze eilanden kun je rond lopen, denk aan: Basswood Island, Outer Island, Devils Island, Raspberry Island, Manitou Island, Rocky Island, Michigan Island, Sand Island, Oak Island, South Twin Island, Otter Island en Stockton Island. Je kunt ter plekke actuele informatie op vragen bij de diverse bezoekerscentra, waaronder één in Bayfield.

Fotografeer de eilanden, stranden en grotten

Het landschap van Apostle Islands National Lakeshore leent zich uitermate goed voor foto’s. Voor zowel de winter als de zomer. Overdag kun je hier goede foto’s maken, maar in de ochtend en namiddag/avond is het licht zacht. Wat de kleuren van de rotsen beter doet uitkomen.

Om de grotten vast te leggen kun je een (sterke) zaklamp meenemen om je camera extra licht te geven. Maar vooral een statief is onmisbaar om scherpe foto’s te kunnen maken. Wandel rustig rond over eilanden en vergeet vooral ook niet de stranden vast te leggen. 

Zoek ‘wildlife’ als de zwarte beer

Ook de zwarte beer leeft hier. ©NPS

Dit deel van The Great Lakes wordt goed wordt beschermd. Mede daarom kun je hier nog opvallend veel dieren tegen komen. Waaronder zwarte beren, die overigens nooit voor problemen zorgen. Kijk wel uit met een moederbeer en haar jong. Hou gepaste afstand en loop langzaam achteruit als je ze tegen komt.

Ook leven hier diverse soorten herten, coyotes en veel vogels. Waaronder de laplanduil, alsook diverse spechten en zangvogels. Dus kijk goed om je heen als je hier toch rond loopt.

Kampeer op één van de eilanden

Amerikanen zijn dol op kamperen, dus vind je op de diverse eilandjes alsook op het vasteland, rustige kampeerplekken. Wees er op mooie dagen wel snel bij, omdat het aantal plekken beperkt is. En dit is de manier om de dag af te sluiten. Zet je tent op, maak wat te eten en ga aan de waterkant zitten. Zie hoe de zon onder gaat en vraag jezelf af of er betere plekken zijn om te verblijven…

Ga eilandhoppen

Apostle Islands bestaat uit 21 eilanden. Veel ervan kun je bezoeken, waaronder die met de diverse oude vuurtorens. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld per kajak, maar ook zwemmend (in de zomer) bijvoorbeeld. Het meest populair zijn de kleine bootjes die de eilanden verbinden. In de diverse bezoekerscentra kun je informatie krijgen hoe je je dit het beste kunt aanpakken.

Kajak langs de rotsen en grotten

Een kajak is waarschijnlijk de beste manier om Apostle Islands te verkennen. Er zijn diverse routes voor handen. Vanaf het immense meer zijn de rotsen en grotten goed te zien. En je kunt op plekken komen waar dit te voet niet mogelijk is. Kajaks zijn op diverse plekken te huur in het plaatsje Bayfield. Let wel op de wind en de weersverwachting voordat je het water op gaat.

Ga op een excursie met een parkwachter

Wie echt wat over dit gebied wil weten moet een rondleiding van een parkwachter volgen. De rondleidingen zijn op vaste tijden en de onderwerpen wisselen. Soms te voet, soms per boot (en te voet). Ze gaan bijvoorbeeld over de diverse vuurtorens hier, maar ook over het ontstaan van het gebied, waaronder de zeegrotten en dergelijke. In het hoogseizoen zijn veel van dit soort wandelingen vaak snel vol. Dus wees er op tijd bij.

Wandel langs de stranden van Lake Michigan

Een strandje langs Lake Michigan. ©NPS

De stranden van Lake Michigan zijn beroemd. Ondanks hun noordelijke ligging hebben ze een bijna tropische uitstraling door de lichte kleur van het zand. En bij mooi weer krijgt het helemaal een andere sfeer. Je kunt eenvoudig langs het strand wandelen, dan zie je vanzelf de rotspartijen en ‘zeegrotten’.

De beste tijd om te wandelen is in de vroege ochtend of namiddag, dan heb je ook nog een redelijke kans om wat wilde dieren tegen te komen. In de zomer kun je in de diverse bezoekerscentra informatie krijgen over de verschillende routes die je kunt wandelen. 

Ga langlaufen

In hartje winter valt hier vaak sneeuw en is Lake Michigan bevroren. En dus kun je hier goed op langlaufski’s uit de voeten. De wandelpaden en het meer zijn dan uitermate geschikt om afstand te overbruggen, waardoor je opvallend veel kunt zien van dit gebied op een dag. In Bayfield zijn langlaufski’s te huur, check wel even of ze goed glad zijn.

Wat is de beste tijd voor de Apostle Islands?

Winter:
De winter en dan met name januari en februari als de kans op sneeuw en ijs in de grotten het grootst is. Let wel, het verschilt per jaar hoeveel ijs en sneeuw er te zien is, dus plannen is lastig.

Voorjaar:
Mei en juni zijn een zeer goede tijd om te genieten van deze omgeving. In het voorjaar staan rond de Apostle Islands veel bloemen in bloei en zijn veel dieren actief. Ideaal ook voor een kajaktocht.

Zomer:
Dit is verreweg de drukste periode hier. Met ook de meeste kans op mooi en warm weer. En veel festivals en dergelijke. Dit is een gebied waar veel Amerikanen recreëren. Met als gevolg dat veel hotels (en campings) vol zitten.

Herfst:
The Indian Summer is ook hier goed te zien als de bladeren van de loofbomen verkleuren. Waarbij rood en geel als kleur overheersen. Een mooi gezicht en zeker de moeite waard.

Meer informatie: www.nps.gov/apis

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen