Empire State Building

Meest gefotografeerde gebouw ter wereld

Het Empire State Building is een van de vele symbolen van New York. Het is dan ook een iconisch gebouw. En bekend van talloze televisieseries en films. 

Als je door New York loopt zie je hem vanzelf opdoemen. De piek torent boven de omliggende gebouwen uit. Het is tevens een goede plek voor een heerlijk uitzicht over de stad. Of eigenlijk het beste. Ontdek de beste tips om de Empire State Building te bezoeken. En de beste tijden.

Het Empire State Building is overbekend. En als je in New York bent moet je dit wel even zien. Met name van bovenaf  op de stad. Het is ook een handig referentiepunt als je gaat wandelen door de stad

Observatiedek Empire State Building

Het observatieplatform op de 86e verdieping is beroemd. Vanaf het platform kun je in de open lucht om je heen kijken. Met de machtige Skyline van New York om je heen. 

De beste tijd om te gaan is vroeg in de ochtend of tegen sluitingstijd. In de ochtend heb je mooi zacht licht. Iets wat ook in de winter vaak het geval is. En vlak voor zonsondergang. Check ter plekke naar de openingstijden. Zodat je niet wordt teleurgesteld. 

Let op, het kan hard waaien. Waardoor je er niet op mag. Zorg dus dat je redelijk ruim in je tijd zit om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Doe dit dus niet op je laatste dag in New York.

Uitzicht vanaf Empire State Building.

Geschiedenis van Empire State Building

Aan het begin van de vorige eeuw was er een bizarre strijd bezig in New York. Het was ooit een hevige strijd in New York; wie bezat het hoogste gebouw? In de tijd dat wolkenkrabbers nog niet standaard waren werden hier honderden meters hoge gebouwen uit de grond gestampt. En dit is de meest beroemde.

Autofabrikant Walter Chrysler liet in 1931 het hoogste gebouw bouwen, het 319 meter hoge Chrysler Building. Een jaar later liet John Raskob, oprichter van General Motors, het 381 meter hoge Empire State Building bouwen. 

Destijds was the Empire, zoals het vaak liefkozend wordt genoemd, het hoogste gebouw ter wereld. Inmiddels zijn talloze gebouwen er voorbij geschoten. Maar de magie van de Empire State is er nog. Dat merk je ook bij de lokale bevolking.

Meer informatie: www.esbnyc.com

Tips om New York te bezoeken

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad heeft verschillende karakteristieke wijken met talloze bezienswaardigheden, leuke activiteiten, winkelstraten, barretjes en restaurants. Met het openbaar vervoer kun je relatief snel door de stad gaan maar een route plannen is handig. Je hoeft misschien niet alles te zien, het ‘vangen’ van de sfeer is wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. En New York is typisch een stad waar je vaker kunt terugkomen zonder dat het gaat vervelen.

Beste tijd voor New York

New York kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen. Maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Het late voorjaar en het najaar zijn het populairst. En uiteraard de periode rondom Kerstmis; New York is dan feestelijk aangekleed.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen