Waarom moet ik hier heen?

New York is een bruisende wereldstad, 'the city that never sleeps'. Een stedentrip naar New York blijft leuk, hoe vaak je ook bent geweest. Het is ook een stad met een bijzondere Nederlandse geschiedenis. Die gedeeltelijk nog te zien is.

New York leeft; New York bruist. Hier kun je opgaan in de moderne 24-uurseconomie, in een stad waar je als toerist je ogen uit kijkt. Deze heerlijke stad in de Verenigde Staten is op elk moment van het jaar de moeite waard.

Of je nu over Times Square loopt of door Central Park struint. New York geldt samen met Parijs, Londen en Tokio als één van de vier ‘echte’ wereldsteden.

In een bootje kun je de Hudson op en zie je New York City.
In een bootje kun je de Hudson op en zie je New York City. MrOmega

Corno’s reistips:

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad heeft verschillende karakteristieke wijken met talloze bezienswaardigheden, leuke activiteiten, winkelstraten, barretjes en restaurants. Met het openbaar vervoer kun je relatief snel door de stad gaan maar een route plannen is handig. Je hoeft misschien niet alles te zien, het ‘vangen’ van de sfeer is wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. En New York is typisch een stad waar je vaker kunt terugkomen zonder dat het gaat vervelen.

Beste tijd:

New York kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen. Maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Het late voorjaar en het najaar zijn het populairst. En uiteraard de periode rondom Kerstmis; New York is dan feestelijk aangekleed.

Let op!

New York is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Nederlandse geschiedenis

Wie het moderne New York bezoekt kan zich moeilijk voorstellen dat hier vier eeuwen geleden ooit Nederlanders rond hebben gelopen. New York is dan een woest open veld, zonder enige bebouwing. In 1621 arriveren hier Nederlanders waarvan we niet al te veel weten; de pelshandelaren.

Die weinig kunnen beginnen met het land dat er leeg uitziet. Overigens zijn die ‘beroemde’ Nederlanders overtuigend Frans sprekende, protestantse vluchtelingen uit het huidige België. Dat toen weliswaar bij Nederland hoorde.

Het verhaal dat Nederlandse handelaren in de zeventiende eeuw New York (dat toen Nieuw-Amsterdam heette) hebben ingeruild voor Suriname is nagenoeg bekend. Een verhaal dat overigens niet waar is. Het was geen ruil, maar een gedwongen verkoop. Dit verleden legde wel de basis voor een mix van culturen, waar New York nu nog op teert. New York blijft een ontdekkingstocht.

Op de Annex Fleamarket kom je van alles tegen.
Op de Annex Fleamarket kom je van alles tegen. Anne Bowerman

De Nederlanders hebben van dit gebied gehoord via de Italiaan Giovanni da Verrazzano, die hier als eerst ontdekkingsreiziger voet aan wal zet. Dat was al in 1524, terwijl de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1609 de Engelsman Henry Hudson op pad stuurt om het gebied te verkennen. Hij vaart de rivier op en ontdekt het tegenwoordige Manhattan. Later is de Hudson-rivier naar hem vernoemd.

Handel met de Indianen

Terwijl de Engelsen iets noordelijker landbouw probeerden op te zetten, dreven de Hollanders vooral bonthandel met de indianen. Een zeer lucratieve handel. De koopman Peter Minuit koopt in 1626 het land op het huidige Manhattan van de lokale indianen. Hij geeft ze snuisterijen die niet meer dan 60 gulden waard zijn.

De langzaam groeiende stad wordt Nieuw-Amsterdam genoemd. Overal verschenen dorpen en boerderijen, maar nieuwe kolonisten zijn schaars. Daarvoor gaat het thuis veel te goed, terwijl hier de toekomst onzeker is. Er zijn nog herinneringen aan dit verleden terug te vinden, zo verbastert de Walstraat tot de wereldberoemde Wall Street.

De Nederlanders staan onder leiding van gouverneur Peter Stuyvesant. In 1664 worden ze overmeesterd door de Engelsen. Die het stadje New York noemen, naar de hertog van York. In 1673 veroveren de Nederlanders de stad opnieuw, ditmaal wordt het Nieuw-Oranje genoemd. Waarna de tweede Nederlands-Engelse oorlog uitbreekt. Bij de Vrede van Westminster in 1674 wordt het definitief aan de Engelsen overgedragen. In ruil voor Suriname, al hebben de Nederlanders hierbij eigenlijk geen keus.

Tegenwoordig is New York een bruisende metropool. Waar 24 uur per dag van alles te beleven valt. Een stad met veel cultuur, maar ook opvallend veel natuur. Je zult verbaasd staan.

Meer informatie: www.nycgo.com

Stedentrip